Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger

© Rens Blom | ID.nl

Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger

Geplaatst: 8 januari 2024 - 18:32

Aangepast: 10 april 2024 - 10:50

Rens Blom

De Dyson Gen5detect Absolute is de duurste en beste draadloze stofzuiger die Dyson momenteel aanbiedt. Voor deze stofzuiger met krachtigere motor, HEPA-filter en verbeterd ontwerp geldt een adviesprijs van 999 euro (maar je vindt hem al voor minder). In deze review lees je hoe het apparaat bevalt.

8,5

Dyson Gen5detect Absolute

Pluspunten

Veelzijdig ontwerp

Enorme zuigkracht

Lange accuduur

Veel meegeleverde accessoires

Minpunten

Boost-modus blaast vuil naar zijkanten

Muuroplaadstation heeft geen ruimte voor accessoires

Prijzig

Conclusie

De Dyson Gen5detect Absolute is een uitstekende draadloze stofzuiger, voorzien van een vernuftig ontwerp en enorme zuigkracht. Ook prettig zijn het complete accessoirepakket en de lange accuduur. Het ingebouwde, wasbare HEPA-filter maakt deze stofzuiger een goede keuze voor mensen met allergieën. Al dat moois komt wel met een stevig prijskaartje....
Lees meer
Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger-JYyi6qH0RJKgawGaY8HjDQ

© Rens Blom | ID.nl

De stofzuiger met de vloerzuigmond met antiklitborstel.

Slimmer ontwerp

De Gen5detect Absolute onderscheidt zich vooral van andere Dyson-steelstofzuigers met een gewijzigd ontwerp. De 3,5 kilo wegende stofzuiger heeft bijvoorbeeld een aan- en uitknop, die je eenmaal indrukt om de stofzuiger te starten en weer eenmaal om hem uit te schakelen. Fijn, want op de meeste oudere Dyson-stofzuigers moet je de aan- en uithendel continu ingedrukt houden tijdens het stofzuigen. Dat kan een pijnlijke vinger opleveren. We zijn daarom blij met de nieuwe aan- en uitknop.

Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger-Xi3CcietRAmZDU2d4X8oqw

© Rens Blom | ID.nl

De stofzuiger heeft een aan- en uitknop boven het lcd-scherm.

Ook enthousiast zijn we over de ingebouwde kruimeldief met bijbehorende zachte borstelkop. Na het losklikken van de stofzuigersteel kun je de kruimeldief direct gebruiken. Zo hoef je tijdens het stofzuigen van de vloer niet te stoppen om een kamer verderop de kruimeldief te pakken voor de kieren bij de salontafel. Klik de steel weer aan de stofzuiger vast en je kunt meteen weer door met de vloer.

Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger-Z_uhGpCNRCeYiRd65wt6zQ

© Rens Blom | ID.nl

De ingebouwde kruimeldief.

De Dyson Gen5detect Absolute houdt als stofzuiger sowieso prettig vast en heeft een duidelijk afleesbaar rond lcd-scherm dat de resterende gebruikstijd toont. Je ziet ook wat grafieken met de verschillende typen vuil die de stofzuiger opzuigt. Die informatie vinden wij persoonlijk minder belangrijk. Tijdens het opladen zie je op het scherm hoeveel procent stroom de accu heeft; handig. De afvalbak leeg je door een knop in te drukken en de bak daarna dicht te drukken. Dit systeem werkt goed en is overgenomen van vorige Dyson-stofzuigers.

Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger-CierWNqiSB63CCFqmsGHRQ

© Rens Blom | ID.nl

Zo leeg je de Dyson Gen5detect Absolute.

Veel accessoires

Prettig is dat Dyson veel verschillende accessoires bij de stofzuiger levert, al mag je dat gezien de verkoopprijs ook verwachten. In de doos vind je naast de stofzuiger een vloerzuigmond met laserdetectie, een vloerzuigmond met antiklittechnologie, een oplader en muuroplaadstation, een compacte klitvrije borstel en een compacte maar relatief brede kruimeldief. In de stofzuiger zelf zit een ingebouwde kierenzuiger die je ook als afstofborstel kunt gebruiken. Je kunt de Gen5detect Absolute dus op veel verschillende manieren gebruiken. Dat merkten wij ook in de praktijk, waarin we met name fan zijn geworden van de vloerzuigmond met antiklitfunctie. Die zuigt lange mensenharen en de vele haren van twee katten en een hond moeiteloos op zonder dat ze in de borstelknop blijven hangen. Ook nuttig is de vloerzuigmond met laserdetectie, die je vloer groen laat oplichten zodat je vuil beter ziet.

Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger-Ya9kYp63SHOJ7BCNcTrWGA

© Rens Blom | ID.nl

De accessoires in de verkoopverpakking.

Zuigkracht en HEPA-filter

De Gen5detect Absolute is de krachtigste Dyson-stofzuiger tot dusver, zo meldt het bedrijf vol trots. Nu zijn we de Dyson V15-serie gewend en hadden we niets te klagen over de zuigkracht van zo’n model, maar de Gen5detect Absolute is inderdaad nog iets krachtiger. De stofzuiger zuigt broodkruimels, grit uit de kattenbak, stof en als gezegd (lange) haren moeiteloos op. We zijn groot fan van de automatische stand van de stofzuiger, die de zuigkracht aanpast aan het type en de hoeveelheid vuil die hij tegenkomt. Je kunt ook kiezen voor de standen Eco (minder zuigkracht, langere accuduur) en Boost (meeste zuigkracht, kortere accuduur). Het valt ons op dat de stofzuiger in de Boost-modus dusdanig hard zuigt dat de uitgeblazen lucht aan de zijkanten van de behuizing plukjes katten- en hondenharen in beweging brengt. Dat is onhandig omdat het vuil zich zo verder verspreidt. We hebben liever dat het blijft liggen.

Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger-FDgaP91fQQecv2IqG0O5YA

© Rens Blom | ID.nl

De stofzuiger heeft veel verschillende gebruiksstanden.

Een mooie toevoeging is het HEPA-filter aan de bovenkant van de stofzuiger. Opgezogen lucht gaat door een 360-graden-filter dat – volgens de HEPA-standaard – 99,99 procent van de deeltjes tot 0,1 micron opvangt. Het filter verwijdert ook vrijwel alle levende virussen. Je verspreidt die dus niet verder tijdens het stofzuigen. Pas wel op bij het legen van de stofzuigerafvalbak. Slim is dat je het HEPA-filter kunt wassen. Overigens is ook de knalgele fluffy-roller van de vloerzuigmond met laserdetectie wasbaar.

Accuduur en opladen

De stofzuiger gaat op de automatische stand net geen veertig minuten mee op een accubeurt. In de Eco-modus kun je ruim een uur vooruit en in de Boost-modus een stuk korter. De accu volledig opladen duurt ruim vier uur. Als gezegd levert Dyson de stofzuiger met een muuroplaadstation. Hoewel het station prima zijn werk doet, biedt het geen ruimte voor de vele accessoires van de stofzuiger. Die moet je dus in een bak stoppen of op een andere manier opbergen. We zijn daarom wel gecharmeerd van de – niet geteste – oplaadstandaard van Dyson, waar je naast de stofzuiger ook vijf accessoires aan kunt hangen. Met als bonus dat je deze standaard gewoon neerzet en dus niet in je muur hoeft te boren. Wel vinden we de adviesprijs van 125 euro hoog voor zo’n oplaadstation, zeker als je al veel geld hebt uitgegeven aan de Gen5detect Absolute.

Review Dyson Gen5detect Absolute – Veelzijdige draadloze stofzuiger-T-dSWAL8QDyPDyXyZU7URQ

© Dyson

De los verkrijgbare oplaadstandaard.

Conclusie: Dyson Gen5detect Absolute kopen?

De Dyson Gen5detect Absolute is een uitstekende draadloze stofzuiger, voorzien van een vernuftig ontwerp en enorme zuigkracht. Ook prettig zijn het complete accessoirepakket en de lange accuduur. Het ingebouwde, wasbare HEPA-filter maakt deze stofzuiger een goede keuze voor mensen met allergieën. Al dat moois komt wel met een stevig prijskaartje.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten