© PXimport

Keuzemenu in Excel

Geplaatst: 13 oktober 2021 - 09:05

Aangepast: 14 december 2022 - 10:13

Redactie

Wanneer je gebruikersgegevens in een Excel-spreadsheet wilt laten invullen, dan wil je natuurlijk invulfouten vermijden. Dat kan door gegevensvalidatie toe te passen: de mogelijke opties laat je gewoon in een keuzemenu in Excel verschijnen.

Stap 1

Als voorbeeld nemen we drie kolommen met als kolomtitel steeds een andere plaatsnaam (cellen A1, B1 en C1) met daaronder de namen van de medewerkers (van A2 tot C6 bijvoorbeeld). Nu wil je bijvoorbeeld in cel H1 een uitklapmenu met de mogelijke plaatsnamen laten verschijnen. Selecteer dan cel H1, open het menu Gegevens en kies bij Hulpmiddelen voor gegevens de optie Gegevensvalidatie. Bij Toestaan selecteer je Lijst. Klik op het pijlknopje bij Bron en selecteer de cellen A1 tot C1. Bevestig met OK

Stap 2

Desgewenst kun je in Excel op het uitklapmenu ook een voorwaardelijke opmaak toepassen. Je wilt dat de gekozen optie bijvoorbeeld rood kleurt wanneer de locatie uit cel A1 is gekozen. Selecteer dan opnieuw cel H1, ga naar Start en kies Voorwaardelijke opmaak. Kies Nieuwe regel en selecteer Alleen cellen opmaken met in het bovenste paneel.

© PXimport

Stap 3

In het onderste paneel kies je in het eerste uitklapmenu de optie Bepaalde tekst. Het tweede menu laat je ingesteld op bevat. Klik vervolgens op het pijlknopje en selecteer als bereik cel A1. Terug in het venster van de opmaakregel druk je op de knop Opmaak en kies je bijvoorbeeld bij Lettertype de Kleur rood en de Tekenstijl Vet. Bevestig met OK.

© PXimport

Stap 4

Stel, in cel H2 wil je nog een tweede keuzemenu creëren dat alleen de namen van de medewerkers van de (in cel H1) gekozen locatie toont. Dan begin je voor cel H2 op dezelfde manier als in stap 1. Ook hier kies je Lijst bij Toestaan, maar deze keer tik je bij Bron in: =Indirect(H$1). Bevestig met OK en druk op Ja indien je een foutbericht krijgt. Selecteer nu alle medewerkers van de eerste kolom (bijvoorbeeld A2 tot A6) en in het veld linksboven wijzig je de naam A2 in de kolomtitel A1 (in ons voorbeeld Haarlem). Herhaal dit voor B3 tot B6 en voor C3 tot C6.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000