Zo check je of extensies je browser vertragen

© PXimport

Zo check je of extensies je browser vertragen

Software

Geplaatst: 16 juni 2015 - 03:33

Aangepast: 14 december 2022 - 15:29

Redactie

Extensies en apps zijn erg leuk, maar ze kunnen ook erg veel bronnen in beslag nemen waardoor je browser trager wordt. Maar je kunt de boosdoeners opsporen en ze uitzetten.

Ik heb iets op te biechten: ik ben verslaafd aan browserextensies. Als ik op dit moment naar mijn browser kijk zijn er bijna 40 Chrome-extensies en applicaties ingeschakeld. Verder heb ik nog zo'n 15 extensies die uitgeschakeld zijn. Ik denk dat een aantal hiervan standaard in Chrome zitten, maar ik weet niet zeker hoeveel dat er zijn. Lees ook: Haal alles uit je browser met deze 5 onmisbare extensies.

Er zit echter een nadeel aan mijn enthousiasme. Extensies en apps zijn erg leuk, maar ze kunnen ook erg veel bronnen in beslag nemen waardoor je browser trager wordt. (En daarmee bedoel ik met name advertentieblockers.)

Als het erop lijkt dat je browser trager wordt, is het een goed idee om eerst te controleren of add-ons of extensies de boosdoeners zijn.

Hier leg ik uit hoe je dit in Chrome en Firefox kunt doen. Internet Explorer ondersteunt geen extensies.

Chrome

© PXimport

De Task Manager van Chrome.

Je kunt in Chrome eenvoudig controleren hoeveel geheugen je extensies gebruiken. Klik op het hamburgericoontje in de rechterbovenhoek en selecteer More tools > Task manager.

Er wordt een nieuw venster geopend met daarin alle huidige processen die in je browser draaien. Als je bekend bent met de Windows Task Manager, is dit in wezen hetzelfde, maar dan specifiek voor Chrome.

Klik in dit venster op de header Memory bovenaan om alle draaiende processen van de browser te sorteren op de hoeveelheid geheugen die ze verbruiken. Zoek nu naar je extensies ergens bovenaan - er staat een icoontje van een puzzelstukje bij. Noteer de namen van de grootste verbruikers van bronnen en probeer ze uit te schakelen om te zien of je browser daarna soepeler draait. Maak je geen zorgen: je kunt ze later altijd opnieuw inschakelen, mocht je dat willen.

Om in Chrome een extensie uit te schakelen moet je teruggaan naar het hamburger icoon en Settings selecteren. Klik vervolgens in de linker kolom op Extensions. Je kunt ook gewoon chrome://extensions in de adresbalk typen.

Haal het vinkje weg uit het vakje bij Enabled. Als je hier geen zin in hebt, kun je ook de extensie (ironisch, ik weet het!) Extension Manager (ofwel Switcher) gebruiken, waarmee je met een paar klikken extensies uit kunt schakelen.

Firefox

© PXimport

Het extensiesdashboard van Firefox.

Het leven is minder eenvoudig voor Firefoxgebruikers, aangezien de browser geen Task Manager heeft of een manier om het verbruik van individuele add-ons bij te houden. In plaats daarvan zul je moeten experimenteren met het activeren en deactiveren van verschillende add-ons.

Om te beginnen moet je about:addons in de adresbalk typen, op Enter drukken en vervolgens in het linker navigatiepaneel op Extensions klikken. Je kunt een extensie uitschakelen door op de Disable knop van een add-on te klikken. Nadat je een add-on hebt uitgeschakeld is het een goed idee om Firefox opnieuw op te starten om er zeker van te zijn dat de wijziging wordt toegepast.

Als je browser sneller draait nadat je een bepaalde add-on uitgeschakeld hebt, moet je overwegen hoe belangrijk die extra software is. Soms weegt de extra functionaliteit op tegen de verminderde prestaties - maar dat is een beslissing die elke gebruiker zelf moet nemen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000