ID.nl logo
De 24 beste browserextensies
© PXimport
Huis

De 24 beste browserextensies

Ook al is elke webbrowser standaard prima te gebruiken, je kunt ze altijd beter en uitgebreider maken. Dagelijks komen er nieuwe uitbreidingen die de browsers voorzien van extra functionaliteit. Maar aan wat voor functionaliteiten moet je dan denken? Wij zetten 24 interessante extensies op een rij voor Safari, Chrome, Internet Explorer en Firefox.

Wees voorzichtig

Bij elk programma en dus ook als je één van de vier grote browsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari) gebruikt, is het verstandig om in de gaten te houden wanneer er updates zijn. Ook in de browser worden met regelmaat veiligheidslekken gevonden, die dan weer opgelost worden. Nog beter moet je opletten als je extensies van derde partijen gaat installeren. Immers, je installeert extra functionaliteiten waar de ontwikkelaar van de browser zelf niets mee te maken heeft. Wanneer je extensies installeert die niet in deze lijst staat (er zijn namelijk nog heel veel andere), gebruik dan eerst een zoekmachine om te kijken of er bekende beveiligings- of privacyproblemen zijn. Dat kan je een hoop ellende besparen.

Tip 01: Adblock Plus

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Adverteerders zijn er natuurlijk allerminst blij mee, maar Adblock Plus is één van de populairste browserextensies die er bestaan. Het is een extensie die ervoor zorgt dat reclame op websites niet langer wordt getoond. De werking is heel simpel: reclame wordt, net als alle andere inhoud, getoond aan de hand van een stukje code in de site en deze extensie onderdrukt die code. Fantastisch als je je ergert aan reclame, maar als bedrijf dat ook afhankelijk is van advertentie-inkomsten moeten we er natuurlijk bij melden, dat dit soort extensies uiteindelijk wel de poten onder websites vandaan zagen.

©PXimport

Tip 01 Met Adblock Plus haal je met één druk op de knop alle reclamebanners weg.

Tip 02: Black Menu

Geschikt voor: Chrome

De kans is vrij groot dat je meerdere diensten van Google gebruikt. Immers, Gmail, de zoekmachine van Google, Google Translate, Maps, YouTube: dat zijn allemaal producten van hetzelfde bedrijf. Maar wat als je al die diensten gebruikt, moet je dan allemaal bladwijzers aanmaken? Dat kan, maar dat hoeft niet. Met Black Menu verschijnt er met één druk op de knop een zwarte balk aan de zijkant van je browser (die je in kunt klappen of open kunt laten staan) met daarin alle diensten van Google netjes op een rij. Gebruik je alleen Gmail dan heb je hier niets aan, maar gebruik je méér diensten van Google, dan scheelt dit je enorm veel tijd.

©PXimport

Tip 02 Met Black Menu heb je alle diensten van Google in één overzicht.

Tip 03: Turn off the Lights

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Sommige extensies zijn even eenvoudig als briljant. Wat doe je als je lekker film gaat kijken? Inderdaad, je dimt de lichten. Dat is dan ook precies wat Turn off the Lights doet. Wanneer je een video op YouTube (of één van de andere ondersteunde videosites) afspeelt, wordt de rest van de site automatisch gedimd, zodat je je volledig kunt richten op de video die je wilt kijken. En ben je klaar? Dan gaan de lichten weer aan. Eenvoudig, maar het helpt je enorm focussen.

©PXimport

Tip 03 Video kijken? Tijd om de lichten uit te doen.

Tip 04: Disconnect

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Met de verplichting om aan te geven dat een website cookies gebruikt, probeert de Europese Unie meer duidelijkheid te verschaffen in wat sites doen met je informatie. Veel handiger (en duidelijker) is echter het installeren van de extensie Disconnect. Deze extensie geeft je inzicht in welke sites je op wat voor manier volgen (en daar kon je best nog wel eens van schrikken) en geeft je de mogelijkheid om die connecties te verbreken. Dat surft toch met een veel veiliger gevoel.

©PXimport

Tip 04 Zorg dat je weet welke informatie er over je verzameld wordt en doe er iets tegen.

Tip 05: Readability

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Het internet staat vol met interessante artikelen, maar je hebt niet altijd tijd om ze te lezen. Dat is wanneer een extensie als Readability van pas komt. Wanneer je iets ziet dat je wilt lezen, dan druk je op de knop Read later. Het artikel wordt dan toegevoegd aan je leeslijst (die je bijvoorbeeld op je iPhone weer kunt openen, als je de Readability-app hebt geïnstalleerd. Zo verzamel je een handige lijst met leesvoer voor wanneer je wel tijd hebt. Ook handig, de knop Read now. Zodra je die knop indrukt wordt een artikel ontdaan van alle grafische elementen, zodat je je puur kunt richten op de tekst. Heb je een Kindle? Dan kun je de tekst ook met één druk op de knop naar je Kindle sturen.

©PXimport

Tip 05 Zoveel content, zo weinig tijd. Sla interessante artikelen op voor later met Readability.

Tip 06: Evernote Web Clipper

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Evernote Web Clipper lijkt in veel opzichten op Readability, maar verdient toch een plekje in deze lijst, omdat het een fantastische extensie is voor mensen die Evernote gebruiken. Daarbij is deze extensie niet zozeer bedoeld voor het bewaren van artikelen, maar voor het verzamelen van alle interessante zaken die je tijdens het surfen tegenkomt. Een plaatje dat je interessant vindt? Selecteer het met Web Clipper. Een recept dat je misschien vanavond wilt maken? Selecteer het met Web Clipper. Alles dat je selecteert wordt centraal opgeslagen in je Evernote-account, zodat je er overal makkelijk en eenvoudig bij kunt (ook op je iPhone en Android-toestel).

©PXimport

Tip 06 Verzamel het beste van het web in Evernote met deze Web Clipper.

Tip 07: Hover Zoom

Geschikt voor: Chrome

De naam van deze extensie verraadt al wat hij doet: zodra je met je muis over een afbeelding beweegt, zal er een grotere versie worden weergegeven. Dat klinkt triviaal, maar levert daadwerkelijk een hele fijne browse-ervaring op. De extensie werkt niet voor álle websites, maar in ieder geval wel voor grote sites als Facebook, Twitter, Amazon enzovoort.

©PXimport

Tip 07 Nee je hoeft geen bril te kopen, Hover Zoom vergroot de plaatjes wel voor je.

Tip 08: Gmail Offline

Geschikt voor: Chrome

Gmail Offline is een extensie die alleen voor Chrome bestaat (niet zo vreemd, want gemaakt door Google zelf). Toch verdient het een plek in dit lijstje omdat het een fantastische mogelijkheid is voor mensen die niet altijd online zijn. Met deze extensie kun je gebruikmaken van Gmail wanneer je niet verbonden bent met internet. Uiteraard kun je geen nieuwe e-mail ophalen, maar je kunt wel reageren op bestaande mailtjes, nieuwe e-mails opstellen enzovoort. En zodra je weer verbinding maakt, worden alle acties uitgevoerd. Handig voor bijvoorbeeld op een laptop in de trein.

©PXimport

Tip 08 Offline gebruik maken van e-mail. Het kan met Gmail offline voor Chrome.

Tip 09: LastPass

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

We hebben steeds meer accounts bij verschillende websites en daarmee wordt de neiging steeds groter om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Funest, want als je wachtwoord gehackt wordt, ben je je hele online identiteit kwijt. LastPass helpt je hierbij. Je bewaart al je wachtwoorden en gebruikersnamen in je online LastPass-account en het enige wachtwoord dat je ooit nog hoeft te onthouden is dat van LastPass. En ideaal: de extensie vult je gebruikersgegevens zelf in wanneer die worden gevraagd op een website, zodat je ook nooit meer last hebt van een fout ingetikt wachtwoord.

©PXimport

Tip 09 Het wachtwoord van LastPass is het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden.

Tip 10: Pocket

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Pocket is in zekere zin een kruising tussen Readability en Evernote Web Clipper. Wanneer je op internet informatie vindt die je wilt bewaren voor later (hetgeen in dit geval niet alleen artikelen kunnen zijn, maar zelfs video's), dan bewaar je deze met deze extensie in je Pocket-account. Alle inhoud wordt vervolgens prachtig ingedeeld (op een Pinterest-achtige manier) in een overzicht, dat je in je browser kunt bekijken, maar ook op je smartphone. En ideaal: je hebt dus geen internet nodig om de content terug te kijke. Dus: thuis lekker in Pocket opslaan en in de trein genieten op bijvoorbeeld je iPad.

©PXimport

Tip 10 Met Pocket bewaar je allerlei op internet gevonden informatie (offline) voor wanneer het je beter uitkomt.

Tip 11: AutoPager

Geschikt voor: Chrome, Firefox

In een tijdschrift sla je een pagina om, op een website klik je op de knoppen Volgende of Next wanneer je een artikel leest dat uit meerdere pagina's bestaat. Maar dat slaat toch eigenlijk nergens op? Dit is toch het internet? Waarom gaat dat niet automatisch? Dat is precies wat de makers van AutoPager (ook voor Firefox) hebben gedacht. Deze extensie detecteert wanneer je aan het einde van een pagina terecht bent gekomen en presenteert je dan automatisch de volgende. Wat een luxe!

©PXimport

Tip 11 Met AutoPager hoef je nooit meer op volgende te klikken wanneer je een artikel leest.

Tip 12: Wunderlist

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Wunderlist is wat ons betreft de takenlijst-app die er is, al was het maar omdat het voor vrijwel ieder platform beschikbaar is. Met deze extensie laad je Wunderlist simpelweg in je browser, wat betekent dat je netjes een notificatie krijgt wanneer, bijvoorbeeld, je vrouw op haar iPhone iets toevoegt aan jullie gezamenlijke takenlijst. Een must als aanvulling voor wie Wunderlist al gebruikt, maar ook als zelfstandige extensie voor wie de dienst nog niet kent.

©PXimport

Tip 12 Deze extensie brengt Wunderlist naar je browser, inclusief notificaties.

Tip 13: HTTPS Everywhere

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Opera

De beste verbeteringen in de wereld, zijn verbeteringen waar je weinig van merkt, omdat ze hun werk op de achtergrond doen. Dat geldt dus ook voor deze extensie. Want je zult namelijk niets merken wanneer je HTTPS Everywhere installeert. Wat de extensie namelijk doet, is ervoor zorgen dat je altijd naar de (beveiligde) https-url van een website gaat, indien deze beschikbaar is. Het surft dus een stuk veiliger en daar merk je niets van, maar dat is juist de bedoeling.

©PXimport

Tip 13 Met HTTPS Everywhere zit je altijd op de beveiligde versie van een site, waar beschikbaar.

Tip 14: Hola Unblocker

Geschikt voor: Chrome, Firefox

Het is natuurlijk fantastisch dat we tegenwoordig Netflix hebben in Nederland. Maar het aanbod is helaas een stuk minder actueel en uitgebreid dan in bijvoorbeeld Amerika. Gelukkig is daar Hola Unblocker. Met deze extensie kun je je browser foppen en laten denken dat je je in bijvoorbeeld Amerika bevindt. Daar kijkt Netflix naar, waardoor je ineens de Amerikaanse content voorgeschoteld krijgt (ook handig voor diensten als Hulu en HBO). Entertainment is echter niet het enige doel van deze extensie, je kunt hem immers ook gebruiken als methode om anoniem(er) te surfen, door je ware afkomst te verhullen. Uiteraard is je keuze niet beperkt tot Amerika, maar kun je vrijwel alle landen in de wereld kiezen.

©PXimport

Tip 14 Met Hola Unblocker fop je je browser door te doen alsof je in een ander land bent.

Tip 15: Awesome Screenshot

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Safari

Stel, je probeert iemand uit te leggen hoe je iets instelt op Facebook. Of je hebt een plaatje gezien waar écht een bepaalde opmerking bij gemaakt moet worden. In beide gevallen kun je een screenshot maken, maar dan kun je er nog steeds weinig bij vertellen. Met Awesome Screenshot maak je in een handomdraai een schermafbeelding, die je kunt voorzien van pijlen, tekst, cirkels enzovoort. Zo kun je dus heel snel duidelijk maken wat je bedoelt. Want een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar een combinatie van de twee brengt de boodschap pas écht goed over.

©PXimport

Tip 15 Snel screenshots maken én die voorzien van tekst en tekeningen, dat doe je met deze extensie.

Tip 16: Freemake Video Downloader

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer

Freemake Video Downloader is weliswaar (ook) een desktopapplicatie, maar kan ook als browserplug-in geïnstalleerd worden. Je dient tijdens de installatie wel goed op te letten. Om ongewenste aanpassingen of software te vermijden, kies je voor Aangepaste installatie (geavanceerd) en verwijder je de bijhorende vinkjes. Even verderop tik je dan Aangepaste installatie aan en plaats je een vinkje bij Install browser plugins. Rechtsboven merk je dan een blauwe knop op. Hiermee start je de desktopapplicatie op die automatisch het webadres van de webpagina met de geopende videoclip krijgt doorgestuurd. Als het goed is, wordt meteen de download gestart. Standaard komt het in hetzelfde formaat terecht in de map c:\users\\Videos, maar zowel het formaat als de doellocatie is aan te passen. Freemake Video Downloader zal dan onmiddellijk converteren naar onder meer avi, mkv, wmv en 3gp.

©PXimport

Als je dat zo instelt, zorgt Freemake Video Downloader voor een snelle conversie.

Tip 17: DoNotTrackMe

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Terwijl je surft, word je nagenoeg altijd wel gevolgd. Er zijn namelijk heel wat online advertentienetwerken die met behulp van tracking cookies en aanverwante technieken jouw online bewegingen trachten vast te leggen, omdat dat handig is voor gepersonaliseerde advertenties. Houd je niet van pottenkijkers, installeer dan een programma als DoNoTrackMe, de opvolger van DoNotTrackPlus. Deze extensie houdt een database van alle gekende 'trackers' bij (inclusief sociale netwerken) - het zijn er meer dan 600 - en blokkeert standaard alles wat van zulke instanties afkomstig is. Een tellertje toont je bij elke webpagina hoeveel trackers de extensie daar heeft gedetecteerd. Je kunt dan gedetailleerd bekijken wie jou wil volgen, desgewenst kun je bepaalde instanties voor die pagina toelaten. Ook is het mogelijk trackers standaard op elke pagina toe te laten.

©PXimport

Heb je een hekel aan trackers? DoNotTrackMe houdt ze buiten de deur.

Tip 18: Click&Clean

Geschikt voor: Chrome, Firefox

Jouw browser houdt tijdens je surfsessies allerlei informatie bij, zoals jouw surf- en downloadgeschiedenis, ingetypte url's, tijdelijke internetbestanden, cookies en andere - soms ook privacygevoelige - data. Het is zelfs niet helemaal uitgesloten dat er zelfs informatie wordt opgeslagen wanneer je in de zogenoemde incognitomodus surft. Nu kun je dergelijke data wel manueel verwijderen, maar Click&Clean maakt het veel gemakkelijker. Je hoeft slechts aan te geven welke data je verwijderd wil hebben en het programma zorgt daar automatisch voor. Click&Clean kan zelfs de zogenoemde lso's (local shared objects) en 'client side storage' voor je opruimen. Verder biedt de tool nog snelle toegang tot allerlei beheerfuncties van jouw browser.

©PXimport

Voor wie absoluut geen (lokale) sporen wil nalaten ...

Tip 19: Stylish

Geschikt voor: Chrome, Firefox

In browsers als Chrome en Firefox kun je snel een ander thema instellen, zodat de browser er geheel anders uitziet. Met Stylish kun je ook bekende sites als Google, Tumblr en Facebook een ander uiterlijk meegeven. Het enige wat je hoeft te doen, is een kant-en-klare 'style' te selecteren. Het geheim zit in een aangepaste CSS-code die automatisch wordt ingeladen zodra je een van de aangeduide webpagina's bezoekt. Overigens kun je het uitzicht van elke stijl tot in detail aanpassen, mits je enige kennis van CSS hebt. Bovendien, blijkt een bepaalde stijl alleen van toepassing op www.google.com, dan is het mogelijk om die stijl zelf aan bijvoorbeeld www.google.nl toe te voegen.

©PXimport

Een persoonlijke touch voor uw Facebook- of Google-pagina? Dat kan!

Tip 20: Greasemonkey

Geschikt voor: Chrome, Firefox

Wat Stylish te maken heeft met CSS en het uiterlijk van webpagina's, is Greasemonkey voor JavaScript en de werking van die pagina's. Greasemonkey is eigenlijk bedoeld voor Firefox, maar de meeste (van de vele duizenden kant-en-klare) scripts zijn ook te gebruiken binnen Chrome, eventueel met behulp van Tampermonkey (de Chrome-versie van Greasemonkey). Na installatie van de tool hoef je (via Userscripts) niet meer te doen dan de gewenste scripts op te halen en te installeren. De scripts zijn dan automatisch actief voor de bedoelde websites. Sommige scripts wijzigen de weergave van de pagina, andere voegen een specifieke functionaliteit toe, je kunt het zo gek niet bedenken. Uiteraard kun je de geïnstalleerde scripts beheren en selectief uitschakelen. Je kunt natuurlijk ook gewoon jouw eigen scripts maken!

©PXimport

Je zult versteld staan van wat je met javascripts zoal kunt doen.

Tip 21: SocialFixer

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Safari

SocialFixer heette vroeger Better Facebook en dat maakt meteen duidelijk waar het om gaat: Facebook naar jouw eigen hand zetten! Hoe? Door enerzijds onderdelen die je overbodig vindt weg te laten en anderzijds functionaliteit toe te voegen. Zo krijg je bijvoorbeeld news feeds in de vorm van tabbladen, kun je gelezen berichten automatisch verbergen, biedt de tool je aangepaste CSS-stijlen en scripts aan, enzovoort. Om een en ander in goede banen te leiden, start Social Fixer de eerste keer op met een wizard die je op weg helpt. Uiteraard kun je ook daarna nog jouw voorkeuren wijzigen: het aantal opties, verdeeld over een 14-tal rubrieken, is indrukwekkend!

©PXimport

SocialFixer: voortaan bepaal je hoe en wat je met Facebook wil doen!

Tip 22: TooManyTabs

Geschikt voor: Chrome, Firefox

Heb je ook vaak de neiging (te) veel tabbladen te openen in jouw browser, met het risico het overzicht te verliezen? TooManyTabs lost dat probleem voor je op - je vindt deze extensie in de officiële extensiebibliotheek van Chrome en Firefox. Alle geopende tabbladen vind je terug in een handig uitklapmenu, in de vorm van miniatuurafbeeldingen. Met een muisklik kun je bepaalde tabbladen tijdelijk 'on hold' zetten, zodat ze ook geen geheugen meer opeisen. Het volstaat zo'n miniatuurweergave aan te klikken om het bijhorende tabblad meteen naar de voorgrond te halen.

©PXimport

TooManyTabs laat je de bomen weer door het bos zien.

Tip 23: Yoono

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Yoono kan weliswaar met (veel) minder services overweg dan Shareaholic - wij telden in totaal 12 services, waaronder Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Flickr en Foursquare - maar de opzet is breder. Met Yoono kun je namelijk niet alleen een webpagina, maar ook specifieke onderdelen, zoals links, afbeeldingen en video's van die pagina naar één of meer services posten. Vanuit een apart tabblad of paneel heb je bovendien een goed overzicht van jouw statusupdates, vrienden en berichten. Kortom, een handige extensie voor wie op verschillende netwerken tegelijk actief is en zijn andere surfactiviteiten ondertussen zo min mogelijk wil onderbreken.

©PXimport

Bepaal zelf wat je deelt en via welke services je dat doet.

Tip 24: Shareaholic

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Je botst op een interessante webpagina die je wil delen, het liefst via de verschillende sociale netwerken waar je lid van bent. Wanneer je Shareaholic geïnstalleerd hebt, is dat zo gepiept. Zodra je bij deze service bent aangemeld, hoef je niets meer dan de gewenste sociale netwerksite, blog, de bookmarking site of e-mailservice aan te klikken om daar de (url van de) geopende webpagina te posten. Staat de gewenste website niet in de lijst? Dan voeg je die gemakkelijk toe vanuit jouw persoonlijke pagina op shareaholic.com.

©PXimport

Webpagina's delen kost je slechts een muisklik.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.  

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.