Dit zijn de beste extensies voor je Edge-browser
De nieuwe Edge-browser van Microsoft kan overweg met een zee aan extensies. Hoe je ze toevoegt en wat de beste extensies zijn voor Edge leggen we hier haarfijn uit. En al doende laten we ook een paar aardige exemplaren zien.
De nieuwe Edge-browser is gebaseerd op de Chrome browser-engine van Google. Wat betekent dat het programma overweg kan met een uitgebreide collectie al voor Chrome bestaande extensies. Om een extensie te vinden en installeren, klik je eerst op de knop met de drie puntjes (…) rechtsboven in de knoppenbalk. Klik vervolgens in het geopende menu op Extensies. Feitelijk kan Edge overweg met twee bronnen van Extensies. Eentje is beheerd door Microsoft zelf, die bereik je via de knop Extensies voor Microsoft Edge ophalen. Daarnaast is er de bron die alle Chrome-extensies laat zien; daarvoor klik je op de link Chrome Web Store.
©PXimport
Microsoft
Als voorbeeld beginnen we met de Microsoft-bron, ofwel: klik op de knop Extensies voor Microsoft Edge ophalen. Je belandt op de pagina van de Microsoft-verzameling. Per categorie kun je hier browser-uitbreidingen vinden. Als voorbeeld installeren we het welbekende Adblock Plus. Zoek ‘m op via het zoekveld linksboven of klik – zoals bij ons het geval – direct op de extensie als deze op de hoofdpagina te vinden is, onder Meest populair. De info-pagina van de gekozen extensie opent, klik op het knopje Downloaden om de installatie te starten.
Klik in het dialoogvenster op Extensie toevoegen en de extensie wordt toegevoegd. In geval van Adblock Plus opent dan een webpagina waarop je eventueel wat geld kunt overmaken aan de makers. Wil je dat niet? Gewoon de pagina sluiten. Ook zie je rechtsboven in de knoppenbalk een nieuwe – rode – knop die bij de extensie hoort. Dat is alles.
Chrome
Nu wordt het interessant. Zoals gezegd zijn ook alle Chrome-extensies beschikbaar voor Edge. Klik daarvoor weer op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld, gevolgd door een klik op Extensies. Je ziet deze keer behalve de eerder genoemde knop en link ook de net geïnstalleerde extensie. Ofwel: alle extensies die je toevoegt verschijnen hier. Je kunt ze aan- of uitzetten en natuurlijk via de daarvoor bestemde link ook geheel verwijderen. We gaan nu echter naar de Chrome-verzameling aan extensies. Klik op de link Chrome Web Store.
Let nu even goed op, want om extensies uit andere bronnen toe te staan moet je in de blauwe balk bovenaan klikken op Extensies uit andere winkels toestaan. Klik ter bevestiging op Toestaan. Helaas betreft het hier een alles-of-niets-selectie en kun je niet per bron toestemming geven. Kortom: vanaf nu kun je vanaf elke webpagina een extensie installeren. Doe dat vooral niet, om ellende te voorkomen. Maak gebruik van de bekende bronnen, dus ofwel de Microsoft-verzameling of die van Google voor Chrome. Extensies kunnen namelijk ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen!
©PXimport
Ook offline
De Chrome-verzameling biedt extra mogelijkheden. Schakel je bijvoorbeeld aan de linkerkant de optie kan offline uitgevoerd worden in, dan krijg je extensies die ook werken als je geen verbinding hebt met internet. Als voorbeeld gaan we precies dat doen, ofwel zet die optie aan. Als eveneens voorbeeld pakken we nu de Klok voor Google Chrome. Gewoon, omdat die bij ons helemaal bovenaan stond, je mag ook iets anders pakken. Na een klik op Klok voor Google Chrome verschijnt weer een info pagina; klik daar op de knop Toev. Aan Chrome en dan op Extensie toevoegen. Microsoft geeft je nu de optie om synchronisatie tussen computers in te schakelen. Zouden we persoonlijk niet doen, want daarvoor moet je per se in gelogd zijn met een Microsoft-account. Maar ben je dat toch al en vind je het leuk om in één klap extensies op al je Windows 10-systemen in huis te installeren dan klik je op Synchronisatie inschakelen. Wil je dat liever niet, dan sluit je het info-paneeltje.
©PXimport
Aardig
De klok-extensie is toegevoegd aan de knoppenbalk, in de vorm van een gestileerd analoog klokje. Het blijkt trouwens een verdraaid handig hulpje te zijn, want als je op de klok-knop klikt verschijnt een kalender en een grotere analoge klok. Je kunt zelfs herinneringen toevoegen. Ook zie je rechtsonder in het klok-kalenderpaneel (het ding dat opent na een klik op het klokje dus) een streepjesknop. Klik daarop en je kunt de klok annex kalender helemaal finetunen. Kortom: best de moeite waard om te installeren!
©PXimport
Betalen?
Een klein intermezzo. Vrijwel niemand is gewend om voor browser-extensies te betalen. Bij de Google-verzameling wordt toch een andere weg bewandeld: je treft daar wel degelijk betaalde extensies in aan. Het is vanzelfsprekend geheel je eigen keuze of je betaalde extensies wilt gebruiken. Bedenk echter wel dat als dit betaalconcept aanslaat, het de nieuwe norm kan worden. Een app store voor extensies dus, zeg maar. Waarbij geldt dat de browser steeds mee de plek wordt voor het draaien van je applicaties. Een voorbeeld van een betaal-app is bijvoorbeeld Sticky Notes 3. Hoewel ie ook gratis z’n ding doet, word je geacht voor de volledige functionaliteit te betalen. Sterker nog: het betreft een abonnement van een paar Euro per maand. Hoewel het hier een erg mooie extensie betreft, betwijfelen toch ten zeerste of hij zoveel geld waard is. Abonnementen leveren steeds meer irritaties op bij gebruikers, maar voor makers zorgt het voor een constante bron van inkomen. Het is zaak voor beide partijen om een gulden middenweg te vinden. En dus aan jou om te beslissen of je wilt betalen aan een voor jou interessante extensie.
Spelling en grammatica
In het kader ‘handige extensies’ willen we je trouwens ook ’t exemplaar met de naam Spelling- en grammaticacontrole – LanguageTool niet onthouden. Let op de waarschuwing na installatie: al je getikte tekst wordt voortaan gecontroleerd door een server elders. Waarbij de makers beloven dat er geen gegevens bewaard worden, wat dan wel weer zo prettig is. Gezien het grote aantal gebruikers zal een en ander wel redelijk in de gaten gehouden worden, gokken. Wat de extensie doet na installatie is zowel spelling als grammatica controleren in elk invulbaar onderdeel. Dus bijvoorbeeld ook in een online tekst-editor of tekstverwerker, in reactievelden, in forums en ga zo maar door. Maakt de kans klein dat je in een scala aan talen nog spel- en grammaticafouten maakt.
©CIDimport
Missers worden aangegeven via rood (spelfout) of oranje (grammaticafout) onderstreepte onderdelen. Al met al een alleraardigst hulpmiddel die je zeker ook in vreemde talen wat steviger in je schoenen helpt staan.