Zo demp je achtergrondlawaai tijdens videogesprekken

© PXimport

Zo demp je achtergrondlawaai tijdens videogesprekken

Geplaatst: 3 september 2022 - 11:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:48

Redactie

Hoor je tijdens videovergaderingen en audiogesprekken regelmatig kabaal op de achtergrond? Met Krisp luister je alleen nog maar naar stemmen. Al het overige filtert de software volgens de makers namelijk resoluut weg. We zijn benieuwd of dit Windows- en macOS-programma deze belofte waarmaakt.

Spelende kinderen, windruis, brullende voertuigen of een rumoerige kantoortuin. Iedereen belandt weleens in een chaotische situatie waarbij een video- of telefoongesprek stroef verloopt. Krisp komt dan goed van pas. Je installeert dit programma vrijblijvend op een laptop of computer, waarna je bijvoorbeeld via Skype, Zoom, Teams of Slack een soepel gesprek voert.

Gratis of abonnement?

Krisp past ruisonderdrukking toe op twee componenten van het systeem, namelijk de microfoon en luidspreker(s). Een voordeel, want zowel jijzelf als jouw gesprekspartners hebben hierdoor geen last van achtergrondgeluiden. Er zit wel een klein addertje onder het gras. Voor gratis Krisp-abonnees is er dagelijks ‘slechts’ één uur ruisonderdrukking beschikbaar. Vergader je vaak langer? Onbeperkte toegang kost acht dollar per maand (ca. 8 euro). 

Krisp instellen

Je downloadt het programma gratis vanaf www.krisp.ai. Creëer via Get Krisp for Free eerst een account, waarbij je eventueel ook met behulp van een Google-account kunt inloggen. Vervolgens verschijnt er een downloadpagina. Het .exe-bestand voor Windows heeft een behoorlijke omvang van bijna 300 MB.

Zodra je de installatie hebt doorlopen, verschijnt er rechtsonder een compact aanmeldscherm. Log in om de instellingen van Krisp te openen. Aanmelden gebeurt via de browser. Het is belangrijk dat er in Krisp een correct uitvoerapparaat (speakers) en invoerapparaat (invoerapparaat) staan ingesteld. Meestal kan dat rechtstreeks vanuit de Krisp-instellingen. Lukt dat niet, dan kun je ook even in de geluidsinstellingen van Windows of macOS duiken.

Voor activatie van de microfoon dien je een Engelstalige tekst hardop voor te lezen. Zo kan de software wennen aan je stem en pratende mensen op de achtergrond beter wegfilteren. Via Test Noise Cancellation / Start Recording test je desgewenst de werking van dit tooltje. Vergelijk de opname mét en zonder Krisp-filter. Het verschil is overduidelijk!

© PXimport

Skypen zonder herrie

Klik in het overzichtsscherm op de beoogde videobeldienst. Er verschijnt een kort filmpje met instructies hoe je Krisp in de betreffende app kunt activeren. In Skype is dat bijvoorbeeld best simpel. Klik in de Windows-app bovenaan op de drie puntjes en kies Instellingen. Via Audio en video selecteer je achter de onderdelen Microfoon en Luidsprekers de optie Krisp Audio.

Je bepaalt zelf wanneer je ruisonderdrukking inschakelt. Klik hiervoor op het Krisp-pictogram in de taakbalk. Zet vervolgens de schakelaars achter Cancel Noise and Room Echo en Cancel Noise aan. Je profiteert voortaan van kraakheldere Skype-gesprekken!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000