Zijn routers met ingebouwde antivirus een goede ontwikkeling?

Fabrikanten voegen steeds meer functies toe aan hun routers, met ingebouwde antivirussoftware als nieuwste toevoeging. Kunnen de losse, dure softwarepakketten de deur uit door routers met ingebouwde antivirus, of is het vooral een commerciële toevoeging waarvan de bijdrage aan de beveiliging tegenvalt? PCM vraagt het de experts.

Eddy Willems, beveiligingsexpert G Data antivirus

© PXimport

“Ja, want het is een extra beveiligingslaag. Ik ben er daarom zeker niet op tegen, want het is (voor consumenten en bedrijven) nuttig om zo veel mogelijk beveiligingslagen te hebben. Een router met ingebouwde antivirussoftware voegt zo’n laag toe en heeft daarom meerwaarde. Maar mensen of bedrijven die beweren dat deze ontwikkeling ‘alles oplost’, hebben niets begrepen van beveiliging. Spijtig genoeg hoor je het nog vaak. Maar antivirussoftware in je router kan niet alles opsporen. Een antiviruspakket installeren op je computer of ander (mobiel) apparaat blijft de hoogste prioriteit hebben omdat er meer en meer encryptie gebruikt wordt.”

Robert den Drijver, directeur Symantec Benelux

© PXimport

“Ja, tegenwoordig staan huizen boordevol met slimme apparaten en hebben consumenten beveiliging nodig om hun hele huis te beschermen. Het veiligste thuisnetwerk begint immers met de router. Weinig mensen weten dat een aangesloten apparaat hackers makkelijk toegang kan geven tot het thuisnetwerk, en malware en botnet-aanvallen kan uitvoeren zonder dat de consument dit doorheeft. Nieuwe routers gefocust op beveiliging dienen daarom als poortwachter om gebruikers te informeren over verdachte activiteiten. Router-beveiliging is extra bescherming naast de noodzakelijke beveiliging van pc, tablet en smartphone voor thuis en onderweg. Want hackers blijven hun methoden ontwikkelen en wij willen hen hierin voorblijven.”

Edmond Varwijk, IT-journalist

© PXimport

“Ja, omdat het delen van dreigingsinformatie tussen de componenten in het netwerk, de beveiliging versterkt. Het moet dus niet stoppen bij de router en ook niet bij antivirus. Wat je nu ziet, is dat het vooral een commercieel vehikel is om extra geld te verdienen en klanten aan jouw ecosysteem te binden. Dat moet dus juist niet. Bouw een open systeem (STIX-TAXII) om vrij dreigingsinformatie met alle componenten te delen. De vrijheid van de consument om te kiezen is noodzakelijk voor het vertrouwen en goed voor de innovatie.”

Irene Seuren, lezer

© PXimport

“Nee, wat mij betreft niet. Fabrikanten wekken met de naam antivirus een verkeerde indruk, namelijk dat je met zo’n router je (betaalde) antiviruspakket de deur uit kunt doen. Dat zou ik niet doen, de antivirus van een router is beperkter in mogelijkheden en qua systeem meer gesloten – en dus lastiger te testen. Een ander heikel punt is dat er vaak gewerkt wordt met een abonnementsmodel, waarbij je na één of meerdere jaren moet betalen voor antivirus op je router. Volgens mij kun je je geld beter uitgeven aan een degelijk antiviruspakket dat uitgebreid getest is en ál je apparaten beschermt.’’

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000