De beste vpn-routers om online privacy te verzekeren

© PXimport

De beste vpn-routers om online privacy te verzekeren

Geplaatst: 6 oktober 2020 - 05:56

Aangepast: 25 november 2022 - 10:35

Rens Blom

Als je je internetverkeer wilt beveiligen via een vpn-verbinding, kun je een vpn-app gebruiken. Die installeer je dan op je pc of je smartphone. Maar daarmee zijn lang niet al je apparaten beveiligd. Dat kan wél door een vpn op je router te installeren. Maar wat zijn de beste vpn-routers van het moment?

Een vpn-verbinding loopt vaak via een speciale app of programma op je computer, smartphone en tablet. Dat werkt prima, maar is niet zonder nadelen. Zo werken de meeste vpn’s niet op slimme tv’s, waardoor die kwetsbaar blijven. Een vpn-app heeft bovendien een nadelige invloed op de accuduur van mobiele toestellen, zoals je telefoon of laptop. Tot slot moet je niet vergeten de vpn-verbinding actief te houden.

Deze nadelen maken een router met vpn-ondersteuning een interessant alternatief. Voordelen? Je internetverkeer is altijd beveiligd, de accu van je mobiele toestel gaat langer mee en je kunt de vpn-verbinding gebruiken op apparaten die er standaard niet geschikt voor zijn. Dat laatste betekent bijvoorbeeld dat je het (grotere) Amerikaanse Netflix-aanbod op je smart-tv kunt bekijken.

Welke vpn?

In onze zoektocht naar de beste vpn vertelden we je al over de talrijke aanbieders die er zijn. Voor installatie op een router staan we even extra stil bij ExpressVPN en NordVPN.

Fabrikanten van vpn-geschikte routers raden doorgaans ExpressVPN aan vanwege de compatibiliteit en het gebruiksgemak. De dienst biedt onbeperkte bandbreedte en is inclusief apps voor de router, computer, smartphone en tablet. Een jaarabonnement kost zo’n 90 euro en biedt een maand ‘niet goed, geld terug’-garantie. ExpressVPN heeft naar eigen zeggen snelle servers in 94 landen, registreert geen activiteiten of verbindingen en ondersteunt anonieme betalingen via onder meer Bitcoin.

ExpressVPN werkt op routers van onder meer ASUS, D-Link, TP-Link, Linksys en Netgear. Let er wel op dat lang niet alle modellen van deze merken (toegankelijke) ondersteuning voor een vpn bieden.

Net als ExpressVPN is NordVPN een vpn-dienst die geschikt is voor ondersteunde routers. Zo’n router moet OpenVPN ondersteunen, en dan specifiek als client. NordVPN werkt onder meer met routers van ASUS WRT, GL.iNET en routers met OpenWRT, en gebruikt de speciale FlashRouter-app. Via deze app zet je de vpn-verbinding van de router aan en uit, wissel je tussen servers en kun je de killswitch gebruiken (die verbreekt de internetverbinding met al je apparaten als het internet wegvalt).

NordVPN zegt meer dan 5500 servers in 58 landen te hebben en niet aan ‘loggen’ te doen. De vpn-dienst werkt via een router ook met apparaten die standaard geen vpn ondersteunen. Van een Roku-stick en Apple TV tot smart-tv en gameconsoles. Een NordVPN-account werkt op je router én is inclusief apps voor je apparaten, voor als je niet thuis bent. Een jaarabonnement kost 75 euro; voor drie jaar toegang betaal je 111 euro en heb je een maand ‘niet goed, geld terug’-garantie.

Andere aanbevolen vpn’s voor routers zijn PrivateVPN, IPVanish en CyberGhost. Al deze vpn-diensten zijn betaald en inclusief apps voor al je andere apparaten en een (verschillende) ‘niet goed, geld terug’-periode. Heb je een keuze gemaakt, dan kun je de vpn op een van de volgende routers installeren.

Linksys WRT3200ACM

© PXimport

De Linksys WRT3200ACM is een slimme keuze voor wie een vpn-router zonder gedoe wil. Dit model draait OpenWRT, waarbij de software is geoptimaliseerd voor de populaire vpn-dienst ExpressVPN. Schaf via de site van ExpressVPN een abonnement aan, vul de activatiecode in op het admin-deel van de router en de vpn is direct geactiveerd. De WRT3200ACM kan onder meer wisselen tussen servers, werkt met meer dan acht apparaten tegelijk en haalt in de praktijk vpn-snelheden van om en nabij de 40 Mbit/s.

Overigens werkt de router ook met andere vpn-diensten via het OpenVPN-protocol. Je kunt met de WRT3200ACM ook gebruikmaken van het tor-netwerk. De router heeft vier gigabit-ethernetpoorten en een eSata-/usb2.0-combipoort om randapparatuur en opslagmedia aan te sluiten. De maximumsnelheid op de 2,4GHz-band bedraagt 600 Mbit/s en op de 5GHz-band 2,6 Gbit/s. De totale snelheid van deze wifi5-router (802.11ac) bedraagt hiermee 3,2 Gbit/s. Je bedient de (instellingen van de) router via de Linksys Smart wifi-app.

AVM Fritz!Box 7590 International

© PXimport

De Fritz!Box 7590 International van AVM is geen doorsnee vpn-router. Net als veel andere vpn-routers ondersteunt dit model vpn-server en vpn-client, net als vpn pass-through. Je kunt hem dus voor veel verschillende toepassingen gebruiken, al gaat wrt gebruiken wat lastiger dan op sommige andere routers in dit artikel. Daar staat tegenover dat deze Fritz!Box allerlei functies biedt die je niet terugvindt op concurrerende routers.

Zo kun je twee bekabelde telefoons op deze wifi-router met ingebouwd dsl-modem (tot 300 Mbit/s) aansluiten. Een ingebouwd dect-basisstation maakt het mogelijk om andere toestellen te verbinden en er is zelfs een compleet antwoordapparaat aanwezig. Je kunt daarnaast je Google-adresboek aan de Fritz!Box koppelen om eenvoudiger door contacten te bladeren. In totaal ondersteunt de Fritz!Box 7590 zes draadloze telefoons.

De router heeft vier gigabit-ethernetpoorten en biedt daarmee een maximale internetsnelheid van 1733 Mbit/s via de 5GHz-band. De 2,4GHz-band gaat tot 800 Mbit/s. Randapparatuur sluit je aan op de twee usb3.0-poorten. De Frit!Box ondersteunt een meshnetwerk en kan dus samenwerken met andere geschikte Fritz-apparaten om een uitgebreider en beter wifi-netwerk te realiseren. De fabrikant biedt allerlei software om alles uit de router te halen.

GL.iNet GL-MT300N-V2

© PXimport

De GL-MT300N-V2 is een draagbare router gericht op vakanties of zakenreizen. Je verbindt het routertje met een (openbaar) wifi-netwerk via een ethernetkabel, wifi-repeater, usb-modem of via tethering. De router onderscheidt zich met zijn compacte afmetingen, geringe gewicht (40 gram) en scherpe prijs van zo’n twee tientjes. Hij is onder meer te koop via Amazon.

Stroom krijgt de router van een powerbank of standaard micro-usb-stekker. De GL-MT300N-V2 heeft OpenVPN- en WireGuards-clients vooraf geïnstalleerd en draait op OpenWRT met een aangepaste softwareschil van de fabrikant. Via het admin-paneel op de site kun je allerlei instellingen aanpassen en een vpn-dienst op routerniveau toevoegen. GL.iNet claimt dat de router geschikt is voor meer dan twintig vpn-diensten.

De router ondersteunt naast wifi ook 3G en 4G via tethering, heeft twee ethernetpoorten en een usb2.0-poort om een extern opslagmedium te verbinden. De maximale internetsnelheid van de router bedraagt 300 Mbit/s. GL.iNet voorziet de draagbare router van een eenvoudige kunststof behuizing, maar biedt ook vier ontwerpen aan voor DIY-fans.

ASUS RT-AX88U

© PXimport

De ASUS RT-AX88U is een van de beste routers die je als vpn-client kunt gebruiken. Dat wil zeggen dat je de router verbinding met je vpn-dienst kunt laten maken, waarna de router verbinding met je apparaten maakt. Die gebruiken op deze manier direct een vpn-verbinding.

De RT-AX88U is geschikt voor een groot huis en heeft acht antennes: vier voor de 2,4GHz- en vier voor de 5GHz-band. De router ondersteunt zowel OpenVPN-server als OpenVPN-client en werkt daarom met vpn-diensten als ExpressVPN. Dankzij de 802.11ax-connectiviteit kan de router enorm hoge wifisnelheden doorsturen naar geschikte apparaten, waaronder nieuwe premium smartphones.

ASUS levert de RT-AX88U met een levenslang abonnement op AiProtection Pro, digitale beveiligingssoftware van Trend Micro. De router heeft acht gigabit-lan-poorten en is geschikt voor AiMesh. Dat laatste betekent dat je de RT-AX88U kunt koppelen aan andere geschikte ASUS-routers voor een mesh-opstelling.

D-Link DIR-885L/R

© PXimport

D-Link heeft bij het ontwerpen van de DIR-885L/R goed gekeken naar het lieveheersbeestje, dat kan haast niet anders. Deze router is bijna drie jaar te koop en dus niet het nieuwste model met de laatste functies. Daar staat tegenover dat hij met minder dan 200 euro goed betaalbaar is en voorlopig nog updates krijgt.

De DIR-885L/R biedt vier ethernetpoorten met een totale maximuminternetsnelheid van 3,1 Gbit/s: 1 Gbit/s op de 2,4GHz-band en 2,1 Gbit/s op de 5GHz-band, verdeeld over vier antennes. Deze wifi5-router (802.11ac) bevat ook een usb3.0-poort om randapparatuur aan te sluiten. De installatie van de DIR-885L/R is eenvoudig en dankzij de opensource-software (DD-WRT) kun je allerlei aanpassingen doen. Je favoriete vpn-dienst koppelen is daar een van.

Zo versleutelt de router al het internetverkeer naar je apparaten; van je smartphone en laptop tot gameconsole en tablet. Let op: D-Link schrijft op zijn website dat bij het installeren van aangepaste firmware de productgarantie vervalt. Dat doe je dus op eigen risico – niet ideaal. De DIR-88L/R werkt via een app van D-Link, die verschillende functies bevat om de werking van de router naar eigen wens aan te passen.

Netgear Nighthawk AC1750

© PXimport

De Netgear Nighthawk AC1750 is een wifi5-router (802.11ac) met vier ethernetpoorten die op 5 GHz een maximale internetsnelheid van 1,3 Gbit/s bieden. Op de 2,4GHz-band is dat 450 Mbit/s. De router ondersteunt vpn-diensten als ExpressVPN en biedt gratis een aangepaste url om je eigen ftp-server op te zetten. Dat is een fijne optie die niet alle routers aanbieden.

Netgear levert de AC1750 met een usb3.0-poort en de mogelijkheid om de router met je stem te bedienen via Google Assistent. Wie zich niet comfortabel voelt bij een mogelijk op de achtergrond meeluisterend Google, kan de spraakbediening uiteraard uitschakelen. Bij aanschaf van de router krijg je toegang tot drie apps van Netgear.

De Nighthawk-app biedt de nodige instellingen om de AC1750 naar eigen smaak te gebruiken. Met de Circle-app kun je als ouder instellen welke websites of hele websitecategorieën je kind niet mag gebruiken. Om je apparaten veilig te houden, kun je ten slotte gebruikmaken van de Netgear Armor-app.

Keezel 2.0

© PXimport

Een router met vpn-functie is handig voor thuis of op kantoor, maar je hebt er onderweg weinig aan. De Nederlandse bedenkers van Keezel kwamen in 2017 daarom met een draagbaar routertje dat verbindt met openbare wifi-netwerken en je via zijn eigen wifi-netwerk veiliger laat internetten. Vorig jaar verscheen de Keezel 2.0. De internetsnelheid is beperkt tot 5 Mbit/s, je kunt gebruikmaken van zestien wereldwijde vpn-servers en de phishing-filters worden wekelijks geüpdatet.

Voor 60 euro per jaar koop je een premium-abonnement waarbij de internetsnelheid maximaal 18 Mbit/s bedraagt, je de keuze hebt uit meer dan duizend vpn-servers en elke dag nieuwe phishing-filters krijgt. Een levenslang abonnement kost 400 euro.

De Keezel is kleiner dan je smartphone, ondersteunt 2,4 GHz en 5 GHz, en werkt op een ingebouwde 8000mAh-accu. Keezel belooft een accuduur van 20 uur. Je kunt het routertje ook gebruiken als powerbank om je smartphone mee op te laden. De Keezel kan maximaal twaalf apparaten tegelijk verbinden, biedt onbeperkt internet en bevat een optionele adblocker om online-advertenties uit te schakelen. Voor deze functies maakt het niet uit of je wel of geen abonnement hebt. Als er geen wifi-netwerk beschikbaar is, kun je ook een (los verkrijgbare) 4G-dongel of ethernet-usb-adapter op de Keezel aansluiten.

TP-Link Archer C2300

© PXimport

Zoek je een vpn-router, maar kun of wil je geen honderden euro’s uitgeven? Dan is de TP-Link Archer C2300 een interessant model. Deze router is zo goedkoop omdat hij al bijna drie jaar te koop is en qua prestaties en functies niet kan tippen aan de nieuwste modellen van honderden euro;s. Logisch, en helemaal geen probleem. De Archer C2300 ondersteunt gewoon 2.4GHz en 5GHz wifi, haalt goede snelheden en bevat vier ethernetpoorten.

Dankzij de ondersteuning voor Link Aggregation kun je twee poorten combineren om een maximale snelheid van 2gbps te bereiken. Een usb 3.0-poort laat je een externe harde schijf aansluiten om media te delen met apparaten op je thuisnetwerk. De router ondersteunt OpenVPN en is geschikt voor meerdere vpn-diensten. TP-Link’s VPN Acceleration-techniek zou de internetsnelheid verhogen ten opzichte van een normale vpn-verbinding. Volgens de fabrikant gebeurt dit zonder in te leveren op de veiligheids- en privacyfuncties van de vpn-verbinding.

Je bedient de Archer C2300 via de TP-Link Tether-app. Het HomeCare-pakket van TP-Link en Trend Micro biedt onder meer antivirus en ouderlijk toezicht voor de router, en dus voor alle apparaten die ermee verbonden zijn.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000