Wat zijn Microsofts plannen met Cortana?

Google heeft zijn Assistant, Apple heeft Siri en Microsoft heeft… Cortana. Een virtuele assistent die je kunt gebruiken in diverse Windows-apparaten, iOS, Android, Xbox One en binnenkort zelfs met Alexa. We duiken in hoe dat zit en wat de verdere plannen zijn van Microsoft.

Cortana is in de lucht sinds 2015 en werkt eigenlijk hetzelfde als de Google Assistant, want het herkent je stem en zet dat om in tekst, waarna je vraag wordt beantwoord via zoekmachine Bing. Hoe meer je gebruikmaakt van Cortana, des te beter weet het op je te reageren. Je kunt Cortana ook gebruiken om lijstjes te maken, e-mails te sturen en je agenda bij te houden. Cortana is in tegenstelling tot Google Assistant echter niet in het Nederlands beschikbaar.

Waarschijnlijk gaat dat de komende tijd ook niet gebeuren. In Windows 10 is Cortana inmiddels gescheiden van de ingebouwde zoekfunctie, zodat Microsoft beide mogelijkheden beter kan ontwikkelen, maar daarbij staat geen Nederlandse Cortana op de rol. Jammer, want dit maakt het moeilijker voor de assistant om succesvol te worden in Nederland. Ze verstaat je toch een stuk minder goed als je Engels spreekt met een Nederlandse tongval.

If you can't beat them...

Microsoft heeft inmiddels de plannen met Cortana gewijzigd. In plaats van inzetten op het assistent-idee zoals Siri en Alexa, wil Microsoft juist dat de minder slimme Cortana samenwerkt met Google Assistant en Amazon Alexa. Dat is niet gek: hoewel Microsoft graag zou zien dat er slimme speakers worden gemaakt door hardwarefabrikanten, is er tot nu toe maar een geweest die met Cortana werkte. Het was een Harman Kardon (Invoke) die helaas geen succes werd. Het lijkt een logische stap om te kiezen voor samenwerking, want alleen is het tot op heden nog niet gelukt.

© PXimport

De samenwerking met Alexa is al merkbaar. Zelfs de Xbox One staat het toe om Alexa toe te spreken. Microsoft wil ook graag Cortana in de Google Assistant zien, maar het is nog onbekend hoe dat zou moeten werken en of Google ook staat te trappelen om zijn voormalige concurrent te verwelkomen. Aan de andere kant heeft Microsoft door de keuzes met Cortana (en vooral door de assistant niet door te ontwikkelen in de enorme snelheid waarmee de concurrentie dat wel deed), wel laten zien dat het ziet dat er al genoeg goede assistants zijn en dat het misschien wel zijn ‘verlies’ neemt.

Wordt Cortana weggemoffeld?

Het lijkt er sowieso op dat Microsoft zijn bijzondere Cortana toch begint weg te moffelen. Cortana wordt zelfs uitgeschakeld zodra je een zakelijke of educatieve versie van Windows installeert. En ook dat gescheiden worden van Bing is toch wat vreemd. Zeker omdat Microsoft vooralsnog meer plannen heeft onthuld om Bing juist slimmer te maken, dan dat het plannen heeft onthuld voor Cortana.

Toen het aankondigde dat het Cortana niet langer als concurrent zag voor Google Assistant, werd Cortana weggezet als ‘skill’ voor iedereen die een abonnement heeft op Microsoft 365. Het moet waarschijnlijk dus de manier zijn om via de Google Assistant middels Cortana een agenda-afspraak in je Outlook te zetten.

Hoewel er veel mensen zijn die Cortana inmiddels doodverklaren, moeten we eerst zien hoe de ontwikkeling gaat op meerdere platformen. Als Microsoft-gebruikers inderdaad straks in Google Assistant hun Microsoft-account kunnen beïnvloeden, en alleen via Cortana, dan zou het alsnog een veelgebruikt hulpmiddel kunnen zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000