Zo gebruik je virtuele bureaubladen in Windows 10

© PXimport

Zo gebruik je virtuele bureaubladen in Windows 10

Software

Geplaatst: 24 juli 2017 - 06:31

Aangepast: 24 november 2022 - 12:37

Ronald Smit

Windows 10 kent de mogelijkheid tot het gebruik van virtuele bureaubladen. Gelukkig is het gebruik daarvan een stuk minder ingewikkeld dan het begrip doet vermoeden!

Normaal gesproken kent Windows maar één bureaublad. In principe is dat ook genoeg natuurlijk. Tot je op een gegeven moment net wat te veel programma's en tools hebt geopend, dan wordt het al snel heel onoverzichtelijk. Precies om dat probleem op te lossen is in Windows 10 voorzien in virtuele bureaubladen. Je kunt dan naast het standaard bureaublad nog meer bureaubladen toevoegen. Die zien er in eerste instantie allemaal hetzelfde uit. Maar het wordt leuk als je bedenkt dat je op ieder toegevoegd bureaublad programma's kunt openen die niet zichtbaar zijn op een van de andere bureaubladen.

Zo kan je heel thematisch bureaubladen tijdens een project voor werk of studie organiseren. Open op één bureaublad bijvoorbeeld Firefox en Thunderbird, op een volgend Office en Skype en op een derde Lightroom en Photoshop. Op die manier vind je snel je weg naar de juiste set programma's die je op dat moment nodig hebt, zonder steeds weer te moeten zoeken in een chaos aan taakbalkprogramma's.

© PXimport

Eenvoudig

Het gebruik van virtuele bureaubladen is eenvoudig. Om te beginnen open je een of meer bij elkaar horende programma's op het gewone bureaublad. Klik vervolgens op de knop voor het schakelen tussen en toevoegen van bureaubladen. Dat is standaard de knop direct naast de zoekknop links onderin beeld. Om een bureaublad toe te voegen klik je vervolgens op de knop Nieuw bureaublad. Je ziet nu weer een maagdelijk leeg bureaublad voor je staan. Hierop zijn wederom bij elkaar horende programma's te openen. En zo kan je nog een derde, vierde enzovoort bureaublad toevoegen.

Om snel tussen de geopende exemplaren te schakelen gebruik je weer de schakelknop. Je ziet nu een overzicht van alle op dat bureaublad draaiende programma's; er eentje naar voren halen is een kwestie van op de voorbeeldweergave klikken. Tegelijkertijd zie onder de programma-miniaturen ook een rij miniaturen van in gebruik zijnde bureaubladen. Klik op een exemplaar om er naar over te schakelen. Of hou de muis even stil boven een bureaublad om uit de erop draaiende programma's te kiezen. Als je een of meer virtuele bureaubladen sluit, worden de daarop draaiende programma's overigens niet gesloten, maar simpelweg verzameld op het eronder liggende bureaublad.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000