Tweederde van webvideo's is al H.264

Het aandeel van video in het H.264-formaat is gestegen van 31 procent naar 66 procent. De groei is ten koste van Flash gegaan.

H.264 is nu verreweg het meest gebruikte videoformaat op het web, meldt Techcrunch op basis van cijfers afkomstig van Encoding.com, dat het afgelopen jaar vijf miljoen video's heeft geëncodeerd voor sites als MTV, WebMD, Brightcove, Nokia en Myspace. Volgens Encoding zijn zijn cijfers representatief voor het web in het algemeen.

Het aandeel van Flash is flink dalende. Flash vertegenwoordigt maar 26 procent van alle videos op het web, aldus Encoding.com. Een jaar geleden was dat nog 69 procent. Flash ondersteunt ook H.264, maar er is geen Flash-speler nodig om H.264-video's te bekijken. Alle filmpjes op YouTube, veruit de populairste videosite ter wereld, zijn ook beschikbaar in H.264-formaat. YouTube is goed voor 40 procent van alle webfilmpjes.

Jobs en Microsoft

Vorige week kraakte Apple-topman Steve Jobs Adobe Flash totaal af. Een van zijn kritiekpunten is dat Flash de accuduur van mobiele apparaten flink verkort. Volgens Jobs kan een iPhone op een volle batterij 10 uur video's met de H.264-codec (zonder Flash) tonen, terwijl mét Flash na 5 uur de batterij op is.

Ook Internet Explorer ondersteunt alleen de H.264-codec, zo maakte Microsoft eind vorige week bekend. Google Chrome ondersteunt zowel H.264 als het open-source alternatief, Ogg Theora.

Ogg

Dat H.264 'gesloten' is, is volgens Microsoft juist een voordeel ten opzichte van open source alternatieven. Er dreigt namelijk een patentoorlog tegen Ogg Theora. H.264 is een gangbare, maar gesloten codec, waarvoor in beginsel royalty's moeten worden betaald, alhoewel tot 2016 de licentie voor webgebruik gratis is.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000