Tor Browser - Surfen zonder afluisterpraktijken

© PXimport

Tor Browser - Surfen zonder afluisterpraktijken

Geplaatst: 19 januari 2015 - 08:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Maikel Dijkhuizen

Tor is een bekend netwerk waarmee het lukt om IP-adressen te camoufleren en datapakketjes te versleutelen. Het programma Tor Browser geeft je op gebruiksvriendelijke wijze toegang tot dit anonieme netwerk, zodat je (vooralsnog) veilig kunt surfen zonder pottenkijkers.

Na de onthullingen van Edward Snowden is het Tor-netwerk tegenwoordig drukbezet. Logisch, want mensen laten zich nu eenmaal niet graag afluisteren door overheidsinstanties en reclamebureaus. Tor maakt je anoniem doordat opgevraagde datapakketjes een willekeurige route afleggen langs servers van andere gebruikers. Zodra je een website bezoekt, kunnen derden normaliter niet zien van welk IP-adres deze aanvraag afkomstig is. Daarnaast zijn de datapakketjes ook nog eens versleuteld middels één of meerdere encryptielagen. In landen met internetcensuur wordt Tor Browser al lange tijd gebruikt, omdat het hiermee lukt om geblokkeerde websites te bezoeken.

Firefox-kloon

Fijn is dat Tor Browser geen software installeert op je systeem. Na het openen van het exe-bestand krijg je direct toegang tot het anonieme netwerk. Er verschijnt een browser op het scherm die erg vertrouwd aanvoelt. Dat is niet zonder reden, want Tor Browser is gebaseerd op de broncode van Firefox. Je surft nu onder een ander IP-adres dan gebruikelijk. Overigens wissel je op ieder moment van IP-adres door een andere identiteit aan te nemen. Opvallend is dat de plug-ins NoScript en HTTPS Everywhere standaard zijn geactiveerd. NoScript voert alleen JavaScript, Java en Flash van vertrouwde domeinen uit. Dankzij HTTPS Everywhere bezoek je websites automatisch via een versleutelde verbinding.

 

© PXimport

Tor Browser maakt rechtstreeks verbinding met het anonieme netwerk.

Nadelen Tor

Voor anonimiteit met Tor lever je wel de nodige internetsnelheid in. De reden is simpel, aangezien de datapakketjes nu een langere route afleggen langs verschillende servers. Tor Browser is daarom minder geschikt om omvangrijke bestanden mee te downloaden. Ook tijdens surfsessies duurt het vaak even voordat de volledige webpagina is geladen. De makers raden wegens privacyredenen het gebruik van de Flash Player af, waardoor bepaalde videodiensten niet goed werken. Houd er verder rekening mee dat overheden van machtige landen alles in het werk stellen om het Tor-netwerk te kraken. Rusland looft zelfs een beloning van bijna tachtigduizend euro uit aan hackers die dat voor elkaar krijgen. De kans bestaat dus dat Tor Browser op termijn geen anonimiteit meer garandeert.

 

© PXimport

Je neemt gemakkelijk een nieuwe identiteit aan met een ander IP-adres.

8,0

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Anoniem surfen

Geen installatie

Minpunten

Traag

Doelwit inlichtingendiensten

Conclusie

Tor Browser 3.6.5 ----------------- **Taal** Nederlands **OS** Windows Vista/7/8 OS X Linux **Website** [www.torproject.org](http://www.torproject.org/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten