Sterke stijging in https-verbindingen overheids- en zorgsites

© CIDimport

Sterke stijging in https-verbindingen overheids- en zorgsites

Geplaatst: 6 maart 2019 - 08:18

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:45

Redactie

Het aantal sites van de overheid, zorginstellingen en scholen met een beveiligde https-verbinding is het afgelopen jaar flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation, waarin meer dan 300.000 websites op https werden gecontroleerd.

Https zorgt voor een versleutelde verbinding tussen bezoeker en website, zodat bijvoorbeeld ingevulde data bij webformulieren niet te onderscheppen is. Dat sites van o.a. gemeenten en ziekenhuizen hierop zijn overgestapt, is extra belangrijk omdat er vaak gevoelige informatie op wordt uitgewisseld. Denk aan adresgegevens en BSN-nummers.

Open State Foundation ontwikkelde een eigen tool voor het analyseren van deze verbindingen en meldt nu dat er op dit vlak duidelijk verbetering is te zien. Ook al is een derde van de sites nog altijd niet veilig genoeg. 

Bijna 90 procent

Wordt gekeken naar overheidssites, dan maakt 88 procent nu gebruik van https. In 2017 betrof het 72 procent. Zorg- en onderwijswebsites zijn voor 70 procent over op https, in 2017 ging het respectievelijk nog om 39 en 32 procent.

Je herkent https-sites overigens aan het slotje bovenin de adresbalk. Daarmee geven browsers als Chrome en Firefox aan dat de verbinding veilig is. Desondanks blijft het belangrijk om goed op te letten. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000