Speuren als een pro - Tools voor de Facebook-detective

© PXimport

Speuren als een pro - Tools voor de Facebook-detective

Geplaatst: 4 juli 2017 - 05:08

Aangepast: 14 december 2022 - 14:22

Robbin Ooijevaar

Facebook en privacy zijn als water en vuur. Toch zijn er weinig mensen die de privacy- en deelinstellingen onder een vergrootglas leggen. We bespreken tools voor de Facebook-detective. Wat deel jij allemaal zonder dat je je hier bewust van bent?

Stap 1: Zoekhulp

Als je vrienden wordt met iemand op Facebook, deel je al snel veel te veel informatie. Omgekeerd kun je informatie van anderen ook van griezelig dichtbij bekijken. Zelfs als je een persoon niet kent, krijg je via Facebook snel inzicht in zijn of haar familie, vrienden, vrijetijdsbesteding en locatiegegevens.

In dit artikel brengen we de diensten www.stalkscan.com en www.stalkface.com onder je aandacht. De zoekhulpjes werken het beste als je Facebook-vrienden bent met een persoon, maar voor veel informatie is dit niet eens nodig. Via ‘Vrienden van Vrienden’ krijg je toch meer te zien dan jou (of diegene die je onderzoekt) lief is.

Media has no description

© PXimport

Stap 2: Adres kopiëren

Activeer tijdelijk de Engelse taal voor je Facebook-profiel. Klik hier hiervoor op het pijltje naast het vraagteken en ga naar Instellingen / Taal. Kies bij In welke taal wil je Facebook gebruiken voor English US en bevestig met Wijzigingen opslaan.

Zoek in Facebook het profiel van jezelf (of van iemand anders). Klik op het profiel zodat je de ‘Facebook-wall’ ziet. Kopieer de link uit de adresbalk van je browser en je bent klaar voor je carrière als Facebook-detective. Plak de link in www.stalkscan.com en/of www.stalkface.com. Beiden diensten hebben veel raakvlakken, maar www.stalkscan.com is uitgebreider. Geen van de diensten geeft jouw identiteit bloot of plaatst een berichtje op Facebook dat je met een onderzoek bezig bent.

Media has no description

© PXimport

Stap 3: Speuren

Dit soort speurwebsites hacken niets, maar voeren slimme zoekopdrachten uit om direct de gewenste informatie over een persoon te vinden. Zo zie je snel waar iemand geweest is, welke commentaren een persoon geeft, welke foto’s/video’s iemand deelt of leuk vindt. De websites www.stalkscan.com en www.stalkface.com zijn uiteraard geen uitnodiging om iemand te onderzoeken, maar eerder een oproep om je eigen privacyinstellingen nog eens grondig na te lopen (of iemand anders aan te sporen dat te doen). Je privacyinstellingen aanscherpen is geen klusje dat je snel doorloopt, neem er gerust de tijd voor zodat je alle opties begrijpt.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000