Objecten verwijderen met de app Windows Foto’s doe je zo

Objecten verwijderen met de app Windows Foto’s doe je zo

Geplaatst: 6 juni 2024 - 17:33

Wesley Akkerman

Als je echt foto's wilt bewerken, dan is een cursus Photoshop misschien handig. Maar soms wil je alleen maar een klein dingetje aanpassen – omdat er op je (vakantie)kiekje iets in beeld staat dat je daar liever niet hebt bijvoorbeeld. In zulke gevallen kom je met de Windows Foto's-app al een heel eind!

Ook interessant: Zo fix je onderbelichte foto's op Android en iOS

Soms wil je gewoon even snel iets van je eigen foto weghalen. Omdat de foto daardoor mooier wordt, of omdat een object of persoon echt in de weg staat. Eerder lieten we al zien hoe je dat voor elkaar krijgt binnen de Google Foto’s-applicatie. Nu vestigen we onze aandacht op de app Windows Foto’s. Want daarmee is het eveneens mogelijk om objecten en andere zaken uit beeld te verwijderen. Wel zo handig.

Genererend wissen: de magische Microsoft-gum

Bij Google heet die optie de Magische gum. Microsoft koppelt er geen gemakkelijke marketingnaam aan, en noemt de functionaliteit binnen de app Genererend wissen. In feite doen allebei de apps gewoon hetzelfde. Met deze tool kun je dus objecten uit foto’s wissen. Op de plek die daardoor leeg achterblijft, vult het fotoprogramma vervolgens in wat daar zou kunnen zijn – zoals een zee, grond of muur. Hoe algemener de achtergrond, hoe beter. Genererend wissen is beschikbaar vanaf appversie 2024.11020.21001.0, op zowel Windows 10 als Windows 11.

0

Powered by

logo

Zo werkt Genererend wissen

Open de Windows Foto’s-app op je computer door een foto te selecteren die je wilt aanpassen. Dat doe je door te dubbelklikken. Daarvoor moet dit programma wel standaard ingesteld zijn als Fotoviewer (dit kun je instellen bij Instellingen > Standaard-apps) . Is Foto's bij jou niet de standaard app, dan klik je met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies je voor Openen met > Foto’s.

Bovenin zie je nu een balk staan met allerlei mogelijkheden. Wij willen de knop hebben die helemaal links staat. Als je daar met de aanwijzer overheen gaat, zie je Afbeelding bewerken staan. Klik daarop en selecteer in het volgende menu de optie Wissen (met het icoontje van een gum).

Voordat je gaat wissen, kun je nog twee dingen instellen: Automatisch wissen en Kwastgrootte. Wanneer je de eerste optie aan laat staan, wist Windows meteen het deel waar je op klikte of dat je geselecteerd hebt met de kwast. Je kunt de grootte van die kwast aanpassen via de schuifregelaar die rechts in beeld staat. Zo kun je in één keer een groot gebied verwijderen of juist heel precies te werk gaan, zodat de foto er niet onder lijdt. Zet je automatisch wissen uit? Vergeet de handeling dan niet achteraf te bevestigen door op Wissen te drukken (rechts).

Objecten verwijderen met de app Windows Foto’s doe je zo-SEFdjI30R92QzSr0iatsYQ
Objecten verwijderen met de app Windows Foto’s doe je zo-fjy6ZXZbQlOjanQG4qAbxQ

Objecten verwijderen uit foto’s

Voor dit voorbeeld gebruiken we een foto die we recentelijk in Dubai gemaakt hebben. We plaatsen een voor- en nafoto, zodat je het verschil goed kunt zien. Op de eerste foto zie je allerlei dingen in het water drijven en je ziet een klein eiland op de achtergrond. Die kleinere dingen hebben we verwijderd door simpelweg de kwastgrootte te laten staan en op de objecten te tikken. Voor dat eiland hebben we een streep getrokken terwijl we de muisknop ingedrukt hebben gehouden. Binnen een seconde is het resultaat zichtbaar. En eerlijk is eerlijk: dat oogt best prima.

Wat ons betreft werkt dit zó goed, dat je op het eerste gezicht niet eens zou opmerken dat er überhaupt kunstmatige intelligentie aan te pas is gekomen en dat er dus objecten uit de afbeeldingen gehaald zijn. Als je wat meer inzoomt op het deel waar dat eiland lag, dan zie je nog wel een vreemde lijn – maar in het grotere geheel valt het niet heel erg op. Want dit kan ook nog een deel van de kust erachter zijn. In het water zie je in elk geval geen gekke lijnen ontstaan. Maar goed: de zee is dan ook een algemene achtergrond waar AI waarschijnlijk goed op getraind is.

Objecten verwijderen met de app Windows Foto’s doe je zo-SY_k4KsLQIS0px6QCfBapg

© Wesley Akkerman

De foto voor de bewerkingen.

Objecten verwijderen met de app Windows Foto’s doe je zo-dLO4S9J6QHOBl9UE4QY6HQ

© Wesley Akkerman

De foto na de bewerkingen.

0

Powered by

logo

Foto echt geslaagd?

Afdrukken en in een lijstje!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten