Nu.nl adviseert viruscheck na hack

Nadat nieuwssite Nu.nl korte tijd gehackt is geweest, blijkt dat gisteren tussen 11:30 en 12:30 ook een kwaadaardige trojan is verspreid. Nu.nl raadt bezoekers aan om een extra controle op virussen uit te voeren.

Een hacker met toegang tot het cms van Nu.nl heeft woensdag rond lunchtijd kwaadaardige code op de site gezet. Deze code probeerde middels een exploit in een verouderde Java-versie de beruchte trojan Sinowal te installeren. Dit virus is volgens Security.nl speciaal ontwikkeld om bankrekeningen te legen. De hacker kreeg toegang tot het cms door eenvoudigweg in te loggen. Van een hack was geen sprake: volgens Nu.nl is een login in verkeerde handen geraakt.

Nu.nl heeft de site snel hersteld en belooft beterschap. Aan een eigen analyse van de hack wordt nog gewerkt. Beveiligingsbedrijf Fox-IT schat dat 100.000 computers besmet kunnen zijn geraakt met het virus. Wie zijn pc volledig heeft bijgewerkt met de laatste updates voor Windows, Java, Flash en Acrobat Reader zou toch kans lopen besmet te zijn: niet alle virusscanners zijn in staat deze variant van Sinowal te detecteren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000