NAS als VPN-server: verbinding maken met smartphone en tablet

In een vorige workshop hebben we bekeken hoe we een NAS in kunnen zetten als VPN-server. Je kunt daar ook verbinding mee maken met je mobiele apparaten. Hier lees je hoe dat werkt voor Android en iOS.

Lees eerst: Zo stel je je eigen NAS in als VPN-server

Als je via je mobiele apparaat verbinding wilt maken, moet je dat apparaat natuurlijk ook configureren voor een koppeling met je eigen VPN-netwerk. Zorg daarvoor dat je ten eerste het wan ip-adres van je eigen internetverbinding weet, check dit op bijvoorbeeld http://whatismyipaddress.com/ of in je router of modem.

iOS

Om een VPN-verbinding in iOS op te zetten start je de app Instellingen, tik vervolgens op VPN en dan op Voeg VPN-configuratie toe. Selecteer dan achter Type de optie L2TP en geef achter Beschrijving een naam van je vpn ‘toegangspunt’ op, bijvoorbeeld Mijnvpn of iets dergelijks. Achter Server vul je je eigen net achterhaalde wan ip-adres in.

Bij account tik je de gebruikersnaam van een Synology-gebruiker met VPN-rechten, in ons voorbeeld Admin; tik in het veld daaronder het bij deze account behorende wachtwoord (laat de tussenliggende optie RSA SecurID uitgeschakeld). Bij Geheim tik je het eerder ingesteld IKE-wachtwoord; schakel tot slot de optie Stuur alle verkeer in. Onder PROXY kies je voor Uit (standaardinstelling). Tik op Gereed en het leed is alweer geleden.

© PXimport

Verbinden

Om daadwerkelijk verbinding te maken met je VPN-server tik je voortaan in de app Instellingen onder vpn op de net toegevoegde VPN-server (hoef je niet elke keer te doen, de laatstgekozen server blijft geselecteerd) om vervolgens de schakelaar achter Status op aan te zetten. Na even wachten is je vpn-verbinding gerealiseerd.

Door op je mobiel of tablet een bezoekje te brengen aan http://whatismyipaddress.com/ zal je zien dat het wan ip-adres nu gelijk is aan het thuis-ip-adres van je wan. Kortom: je bent nu veilig versleuteld van mobiel tot je eigen thuisverbinding.

Alle apps maken gebruik van dit thuisadres, dus streamen van door een regio-gelockte uitzendingen van bijvoorbeeld Uitzendinggemist.nl zijn nu moeiteloos te volgen vanuit bijvoorbeeld het buitenland. Mits je uploadsnelheid voldoende is. In ieder geval is de aldus opgezette VPN-verbinding veilig voor bijvoorbeeld thuisbankieren vanuit een Spaans hotel of voor het veilig versleuteld uitwisselen van bestanden met anderen via de NAS.

Android

Ook onder Android kun je gebruik maken van VPN, het instellen verschilt echter per versie. Bij Lollipop start je de app Instellingen, tik dan onder het kopje Draadloos en netwerken op Meer en vervolgens VPN. Tik op + en geef een naam voor je vpn-verbinding.

Selecteer als type L2TP/IPsec PSK en vul onder Serveradres het wan ip-adres in van je thuisverbinding. Schuif helemaal naar beneden en schakel de optie Geavanceerde opties weergeven in. Tik dan bij Van tevoren gedeelde IPSec-sleutel de IKE-sleutel zoals ingesteld op je NAS en druk op Opslaan.

Tik op de toegevoegde VPN-verbinding en vul gebruikersnaam en wachtwoord van een Synology-gebruiker met vpn-rechten in. Na een tik op Verbinding maken, is je toestel verbonden met je eigen vpn-server.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000