VPN-functies die er echt toe doen: hier moet je op letten
Het is echt een verstandige keuze een VPN te overwegen voor je persoonlijke internetgebruik. Maar het aanbod is groot en divers, dus we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn nou belangrijke functies voor zo’n virtual private network?
Het doel van een VPN is dat je anoniem over het internet surft. Dus dan is het fijn dat het bedrijf achter zo’n dienst niet bijhoudt waar je naartoe gaat. VPN’s zouden dus een ‘no-log policy’ moeten hebben. Oftewel: bedrijven die deze diensten aanbieden, moeten dus niet alsnog gaan bijhouden welke sites je bezoekt, want dat is nou net niet wat je wil. Los daarvan vormt dit ook gewoon een veiligheidsrisico: want wat nou als zo’n log door buitenstaanders gestolen wordt? Dan ligt je informatie alsnog in handen van criminelen en mensen die er geld aan verdienen.
In het verlengde van het vorige punt is een network kill switch ook een zeer fijne functie. Zo’n regelaar zorgt ervoor dat wanneer de verbinding met een VPN-server wegvalt, je ook geen toegang meer hebt tot het internet. Dat klinkt wellicht wat onhandig, maar heeft een groot voordeel: zo weet je altijd zeker dat derden niet zomaar aan je dataverkeer komen. Geen verbinding met een server is gelijk aan geen internetverbinding; en geen internetverbinding staat gelijk aan een gebrek aan pottenkijkers. Heb je wel een actieve verbinding, dan weet je zeker dat die veilig is.
©PXimport
VPN met veel serverlocaties
VPN’s worden verkocht als een veilig internetmiddel. Maar je gebruikt ze ook om contentrestricties te omzeilen. Zo kun je bijvoorbeeld met een Nederlands Netflix-abonnement alsnog de Amerikaanse catalogus bekijken, om maar een voorbeeld te geven. Daarom is het goed om een VPN te overwegen die beschikt over veel serverlocaties. Servers in veel verschillende landen betekent dat je content uit veel verschillende landen bekijkt. Bovendien kunnen veel servers helpen bij de snelheid van de virtual private network, helemaal als je altijd verbinding maakt met de dichtstbijzijnde variant.
En als we het toch over snelheid hebben: vroeger stonden VPN’s niet bekend om hun snelheid. Maar tegenwoordig valt het mee, zeker als je een variant uitkiest die bekendstaat om z’n snelheid. Houd er overigens rekening mee dat sommige diensten een beperking instellen op snelheid en bandbreedte, dus dat zijn wellicht versies die je over kunt slaan wanneer je van plan bent om voornamelijk content te streamen. Gebruik je VPN’s vooral voor het veilige surfen, dan is dit een minder groot dilemma.
Tot slot is het goed om een VPN te overwegen die ondersteuning aanbiedt voor meerdere apparaten onder één account. Je hebt waarschijnlijk meerdere apparaten in huis die je wil beveiligen en het liefst doe je dat terwijl je al die apparaten gelijktijdig gebruikt. Zorg er dus voor dat de VPN meerdere logins en actieve verbindingen ondersteunt, zodat je veilig bent op je pc, smartphone en tv. Ook moet je er rekening mee houden dat niet elke VPN gelijk is. Sommige versies zijn veiliger dan andere. Vermijd VPN’s die helemaal gratis zijn of geen gebruikmaken van Advanced Encryption Standard (AES).