Dit zijn de nieuwe functies in Windows 10 Redstone 2 - Creators Update

Microsoft heeft vandaag op het zogeheten October Event een aantal nieuwigheden voor Windows 10 bekend gemaakt. In de nieuwe Creators Update - zoals de komende release voor Windows 10 wordt genoemd - zijn een aantal nieuwigheden verwerkt.

In het voorjaar van 2017 verschijnt de eerstvolgende update voor Windows 10. Vandaag maakte Microsoft bekend welke functies er allemaal nieuw in zijn.  

Creators Update

Microsoft gaat drie belangrijke updates toevoegen aan de zogeheten Creators Update. Zo komt er meer functionaliteit voor games, zoals in-game uitzenden en worden er nieuwe toepassingen voor de HoloLens aan het besturingssysteem toegevoegd.

Met de update zet Microsoft hoog in op 3D. Zo kunnen diverse apps worden gebruikt voor het ontwerpen van 3D-objecten. In de volgende update wordt 3D voor iedere gebruiker toegankelijk gemaakt. Zo kun je - zoals eerder ook al bekend werd - in de Paint-app 3D-ontwerpen maken. Daarbij is het zelfs mogelijk om (delen) van foto's op te nemen in je 3D-project. 

Bekijk hier een samenvatting van de nieuwe functies:

De ontwerpen kunnen straks vanuit de Windows 10 Creators Update direct worden afgedrukt op een 3D-printer. Microsoft probeert het ontwerpen van 3D-objecten ook zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo kun je straks vanuit een Windows 10-smartphone een 3D-object maken via capturing. Door met je smartphone om het object heen te gaan, worden diverse punten van het object opgenomen, waarbij de smartphone er vervolgens een 3D-object van maakt. 

Paint 3D

Paint wordt in de Creative Update volledig op de schop gegooid. De naam wordt dan ook omgedoopt to Paint 3D. Foto's kunnen in het programma worden geïmporteerd. Via een 'Magic Select'-functie kan bijvoorbeeld een persoon uit de foto worden gehaald, en in een ander 3D-object worden geplaatst. Er komt daarnaast ook een speciale community beschikbaar - Remix 3D - waarbij mensen 3D-objecten met elkaar kunnen delen. Vanuit de community is het ook mogelijk om 3D-objecten direct af te drukken via een van de online 3D-print-diensten. Paint 3D ondersteunt ook bestanden vanuit de populaire online 3D-community SketchUp.

Bekijk hieronder de mogelijkheden van Paint 3D:

3D-objecten in PowerPoint

3D wordt straks ook ondersteund in PowerPoint. Zo kun je in de presentatiesoftware 3D-objecten plaatsen vanuit de eerder genoemde community, of vanuit Paint 3D. Ook is het mogelijk om 3D-animaties toe te voegen. Microsoft heeft niet laten zien of het gebruik van 3D-objecten ook beschikbaar komt voor de andere Office-pakketten, zoals Word of Excel. 

HoloLens

De HoloLens kan eveneens worden gebruikt om extra 3D-objecten binnen te halen vanuit de community. Door de objecten vanuit de HoloLens te selecteren, kun je deze bijvoorbeeld plaatsen in de ruimte waarin je je bevindt. Een nieuwe functie in HoloLens wordt straks HoloTour. Hiermee kun je je overal ter wereld 'porteren' en door middel van een 360-graden film waan je je in die wereld. Voor HoloTour is een aparte app beschikbaar vanuit de Windows Store. 

Gaming

Microsoft gaat met Windows 10 Creators Update ook meer betekenen voor gaming. Zo wordt het straks mogelijk om tijdens het spelen direct je gameplay te streamen naar anderen via de nieuwe Beam-functie. Daarvoor komen extra knoppen beschikbaar, waarbij kijkers van de stream ook invloed kunnen uitoefenen op wat de game-player kan gaan doen, door bijvoorbeeld berichtjes te sturen. Microsoft bouwt de streamingfunctie rechtstreek in Windows 10 Creators Update in en het werkt met alle games die streaming-technologie ondersteunen.

Contactpersonen en delen

In de Creators Update worden koppelingen met personen uit  je adresboek vereenvoudigd. Zo kun je bijvoorbeeld een foto van een persoon slepen naar je mailprogramma, waarna dat programma automatisch een mail opstelt naar die persoon. Vanaf het bureaublad kun je ook andere bestanden zoals foto's delen met anderen. Er komt hier een speciale 'Share'-charm voor Windows 10, die rechts onderin bij de taakbalk te vinden zal zijn. 

© PXimport

Microsoft gaat daarnaast ook alle communicatiemiddelen bundelen. Via een speciale hub kun je alle communicatie tussen jou en andere personen in een enkele app zien. SMS-berichten, mails en Skype-gesprekken worden bij elkaar geplaatst onder de namen van personen, zodat je berichten en gesprekken makkelijker kunt terugvinden.

Nieuwe hardware

Het grootste gedeelte van het Microsoft-event ging voornamelijk over haar nieuwe hardwareproducten. Zo verschijnt er een geupdate versie van de hybride laptop Surface Book en toonde Microsoft een compleet nieuwe desktop-computer die ook al wordt aangeduid als iMac-killer, de Surface Studio.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000