Kaspersky Rescue Disk 10 - de strijd aan met malware!

© PXimport

Kaspersky Rescue Disk 10 - de strijd aan met malware!

Software

Geplaatst: 21 maart 2013 - 10:34

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Ignace de Groot

Je systeem doet raar, maar je hebt wel een antivirustool draaien… zou er dan toch malware binnen zijn geglipt? Of erger nog: je systeem is het slachtoffer geworden van een virus en laat zich niet meer normaal opstarten. In beide gevallen kan een live antivirus-cd nog redding brengen.

Wanneer malware erin geslaagd is zich in je systeem te nestelen, kan je zelfs het beste antivirusprogramma niet echt meer vertrouwen. Ongeveer het enige wat je dan nog kan doen, is vermijden dat de malware mee opstart. Dat houdt in: opstarten vanaf een ander besturingssysteem, bijvoorbeeld vanaf een opstartbare cd of usb-opslagmedium met het gratis Kaspersky Rescue Disk. Deze tool download je als een iso-bestand en kan je vervolgens met de juiste software op een usb-stick of cd zetten. Je start je systeem vervolgens vanaf deze drager op.

Desktopomgeving

In het opstartmenu kies je bij voorkeur voor de grafische modus. Je belandt dan in een Linux-desktopomgeving. Naast een browser, een bestandsbeheerder (handig om bijvoorbeeld bestanden uit een onbereikbaar systeem op te halen) en een registereditor, is hier de tool Kaspersky Rescue Disk aanwezig.

Je doet er goed aan om eerst na te gaan of je wel over de nieuwste virusdatabase beschikt. Deze wordt namelijk meermaals per dag bijgewerkt. Gelukkig kan je vanuit het programma zelf updaten. Om je een idee te geven: op 17 december bevatte de database circa 8727000 malware-handtekeningen – een dag later waren er dat al zo’n 24000 méér.

Geef vervolgens aan welke schijven je wilt laten scannen op malware (virussen, trojans, rootkits, adware et cetera). Als je dat wenst, laat zo’n scan zich ook tot individuele mappen en bestanden beperken.

Operaties

Detecteert Kaspersky Rescue Disk inderdaad een of meer vormen van malware, dan kan je die ongemoeid laten, laten verwijderen of desinfecteren. Wanneer dit laatste mogelijk blijkt, wordt er een kopie van het originele bestand in quarantaine geplaatst. Na afloop krijg je een gedetailleerd rapport van alle ondernomen acties. Het programma detecteerde op een van onze testsystemen effectief een rootkit (Rootkit.Boot.Sinowal.b), maar nadat we die lieten weghalen weigerde ons systeem om op te starten. Indien mogelijk doe je er dus wel verstandig aan eerst een back-up van je gegevens te maken.

© PXimport

Je bepaalt zelf welke objecten je laat scannen.

Kaspersky Rescue Disk 10.0.31.4

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7

Pluspunten

Houdt zichzelf (via een druk op de knop) up-to-date

Gedetailleerde rapportering

Minpunten

Niet voor Windows 8

Verwijdering corrupt bestand kan voor instabiliteit zorgen

SCORE 7/10

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000