iTunes stopt: wat betekent dit voor jou?

Apple trekt de stekker uit iTunes en dit heeft nogal wat gevolgen voor iedereen die het muziekprogramma nog steeds gebruikt.

Apple lanceerde iTunes in 2001 en het programma groeide al snel uit tot een van de meest populaire mediaspelers ooit, vooral onder iPod-, iPhone- en iPad-gebruikers. Door de jaren heen is het mediaprogramma ook drastisch aangepast, om zoveel mogelijk aan de veranderde wensen van gebruikers te voldoen. Ook door de sterke opkomst van streamingdiensten als Spotify, probeerde Apple het muziekprogramma iedere keer weer nieuw leven in te blazen, hetgeen vaak de gebruiksvriendelijkheid ervan geen goed deed.

Tijdens WWDC dit jaar liet Apple weten dat het nu wel goed is geweest met iTunes: de stekker wordt eruit getrokken. Althans uit iTunes voor Mac. Aan de Windows-versie van iTunes verandert er voorlopig niets.

Verschillende apps

Als een verrassing komt de aankondiging niet. De streamingdienst Apple Music is inmiddels een significante aanjager geworden van de omzet van het bedrijf en gebruikers kopen nu eenmaal nauwelijks meer digitaal albums en liedjes. En ook geen video’s. Met Apple TV Plus moet er bovendien een dienst komen die zich volledig richt op het streamen van televisieseries. Dit maakt iTunes al snel overbodig. En nu podcasts in populariteit toenemen, acht Apple het niet meer dan logisch dat hier op termijn ook een separate app voor komt.

In plaats van media onder te brengen in één tool, wil Apple nu dus aparte apps hebben voor muziek, tv en podcasts.

Maar wat gebeurt er met alle muziek die je al die jaren hebt verzameld of de afspeellijsten die je met veel zorg hebt samengesteld? En wat moeten alle muziekliefhebbers, die nog steeds liever liedjes digitaal in bezit hebben in plaats van maandelijks betalen voor een streamingdienst?

Automatisch overzetten

Alle huidige functies van iTunes zullen netjes ondergebracht worden in een app voor muziek, een app voor podcasts en een aparte tool voor video’s. Om trouwe iTunes-fans niet in het harnas te jagen, zal de overgang van iTunes naar de nieuwe apps vrijwel automatisch verlopen. De muziek die je hebt geïmporteerd naar iTunes of hebt gekocht in de iTunes Store zal automatisch beschikbaar zijn in de Apple Music-app. Dit geldt ook voor al je (slimme) afspeellijsten. Die raak je dus niet kwijt.

© PXimport

Verrassend genoeg verdwijnt de iTunes Store niet, maar zal deze in een tabje worden ondergebracht in de Apple Music-app op je Mac. De iOS- en Apple TV-versies van de iTunes Store blijven zoals ze nu zijn.

De podcasts die je in iTunes hebt verzameld zullen vermoedelijk ook automatisch richting de nieuwe Podcasts-app gaan. Audioboeken gaan dan weer naar de vernieuwde Apple Books-app op je Mac.

Films en televisieseries die je hebt gekocht of gehuurd via iTunes, worden automatisch overgeheveld naar de Apple TV-app. Vanaf daar kun je nieuwe aankopen doen of video’s huren. Wanneer je een abonnement af gaat sluiten bij de streamingdienst Apple TV Plus, dan heb je ook de Apple TV-app nodig.

Heb je nog een tegoed staan in de iTunes Store of nog wat ongebruikte cadeaubonnen, dan hoef je je ook geen zorgen te maken. Het bedrag kun je besteden in de nieuwe apps en in de App Store. Back-ups en het synchroniseren van je iPhone en iPad gaat nu via Finder op je Mac.

Het einde van iTunes, betekent dus niet het einde van je muziek- en filmcollectie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000