Heeft Freedom Internet een kans van slagen?

© PXimport

Heeft Freedom Internet een kans van slagen?

Geplaatst: 13 april 2020 - 06:30

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Rens Blom

Omdat KPN stopt met Xs4all, startte de actiegroep ‘XS4ALL Moet Blijven’ een crowdfundingsactie om een nieuwe provider met dezelfde normen en waarden te beginnen. Die actie leverde miljoenen op en dus start dit jaar Freedom Internet, eigendom van de onafhankelijke Stichting Appeltaart. Om break-even te draaien, moet de provider binnen een paar jaar 25 duizend klanten hebben. Is dat haalbaar? We vragen het vier experts.

Jeroen Boer, redactie-expert

 

© PXimport

“Nee, al is er natuurlijk altijd een kans en het initiatief is te loven. Vooralsnog ligt de nadruk wat mij betreft echter te sterk op idealisme. Naast idealen is als alternatief voor Xs4all ook de beste techniek noodzakelijk. Het lijkt me lastig om de snelste verbindingen tegen een interessante prijs aan te bieden, zo is al bekend dat pairbonding in het begin niet wordt aangeboden."

"De doelgroep wil volgens mij best wel iets extra’s betalen voor privacy en een vast ip-adres, maar wil dan wel de snelste verbinding. Maar misschien verrast Freedom mij met het aanbod, want dat is nu nog niet bekend.”

Tim Poulus, financieel analist bij Telecompaper

 

© PXimport

“Nee, ik zie hier niet direct een toekomst in. Freedom Internet stapt in een verzadigde markt die deels om een scherpe prijs draait, en ik denk niet dat ze direct op prijs kunnen concurreren. Dat is ook niet hun doel, want ze richten zich op Xs4all-klanten. Maar dat is een klein publiek, want ook met 25 duizend klanten is Freedom Internet nog heel klein."

"Het is natuurlijk prachtig dat er een partij is die een nieuwe internetprovider wil opzetten, maar ik zou eerder gaan samenwerken met bestaande, onafhankelijke providers als Tweak. Of wordt een politieke partij om je waarden te communiceren.”

Anco Scholte ter Horst, algemeen directeur Freedom Internet B.V.

 

© PXimport

“Ja, want onze ideologie spreekt veel mensen aan die bezorgd zijn over wat er met hun gegevens gebeurt. Deze bewuste internetters en ‘techsavy’ gebruikers vormen inderdaad een nichemarkt, maar wij streven er niet naar zo groot te worden als bijvoorbeeld Ziggo. Dergelijke partijen zijn daarnaast afhankelijk van durfkapitaal. Wij zijn onafhankelijk dankzij crowdfunding."

"Op dienstverlening en ondersteuning willen we beter dan goed presteren. Dat gaat lukken, want we hebben kundige en supergemotiveerde medewerkers. Hebben we overlap met Tweak? Ja, maar de manier waarop we onze waarden dragen is echt anders.”

Eline Breeuwer, lezer

 

© PXimport

“Ja, Freedom Internet kan het gat opvullen dat Xs4all achterlaat. De massaal ondertekende petitie en succesvolle crowdfunding maken duidelijk dat er veel animo is voor een provider die de kernwaarden van Xs4all respecteert. Met het oog op de vele nationale en internationale privacyschandalen vorig jaar vind ik dat extra fijn om te zien."

"Straks moet blijken of Freedom Internet in korte tijd genoeg klanten kan aansluiten. Opstartproblemen lijken me lastig te voorkomen, want het bedrijf is nog klein en een nieuwe provider starten is niet zomaar iets. En wat worden de pakketprijzen? Ik ben benieuwd.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten