Half miljoen Nederlandse routers blijkt lek

Van een half miljoen Nederlandse routers blijkt het wifi-wachtwoord te kraken. Het gaat onder meer om apparaten van Ziggo, UPC en KPN. De Consumentenbond heeft dat bekendgemaakt en OPTA is inmiddels op de hoogte.

De Consumentenbond laat in een persbericht weten dat minstens een half miljoen Nederlandse routers een lek bevat, waardoor het wifi-wachtwoord te kraken is. Dit lek zit onder andere in routers van Linksys (E1000 en E2000), KPN (Experia ZTE H220N), Ziggo (Ubee evw3200) en ook in de relatief nieuwe Horizon mediabox van UPC. Het vreemde daaraan is dat dit lek al bekend is sinds 2011. Uit onderzoek van de Digitaalgids blijkt nu echter dat het lek nog altijd veel voorkomt. Omdat het om een enorm aantal Nederlandse routers gaat, heeft de Consumentenbond direct telecomtoezichthouder OPTA gewaarschuwd.

WPS

Moderne routers hebben een vereenvoudigde manier om via wifi te verbinden, namelijk met behulp van de WPS-knop (Wifi Protected Setup). Wanneer de knop op de router en op een te verbinden apparaat wordt ingedrukt, ontstaat er een beveiligde verbinding tussen de twee. WPS is op veel routers echter te kraken. Iemand in de buurt van de router kan in potentie het wifi-signaal opvangen en met toegespitste software het wifi-wachtwoord van de router achterhalen.

De oplossing

Doorgaans kunnen fabrikanten en providers het probleem oplossen, bijvoorbeeld via een software-update volgens de Consumentenbond. Als gebruiker kun je de WPS-functie in sommige gevallen uitzetten. De Consumentenbond adviseert gebruikers om bij hun provider te informeren of hun router onveilig is en hoe de eventueel onveilige router te beveiligen is. Voor routers die zelf gekocht zijn, moet contact opgenomen worden met de fabrikant.

Bron: Consumentenbond

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000