Granite Portable - Versleutel je 'draagbare' data

© PXimport

Granite Portable - Versleutel je 'draagbare' data

Software

Geplaatst: 15 mei 2014 - 08:15

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Ignace de Groot

De voordelen van usb-sticks zijn bekend. Compactheid is er een van, maar laat dat nu net ook een groter risico op verlies of diefstal inhouden. Niet zo erg voor je stick, maar wel voor je data. Met Granite Portable creëer je een 'virtuele kluis', alleen toegankelijk voor wie het wachtwoord kent.

De bedoeling is dat je het gedownloade zip-archief uitpakt naar de root van je usb-stick. Belangrijk is wel dat die stick met het NTFS-bestandssysteem is geformatteerd. Is dat niet het geval en wil je dat alsnog doen zonder dataverlies, dan kan dat vanuit de opdrachtprompt met het commando convert x: /FS:NTFS (waarbij x de stationsletter van je usb-stick is).

Staat de software op de stick, dan start je het programmabestand Granite Portable Launcher.exe in de rootmap op. De eerste keer moet je een nieuw ID creëren (bij voorkeur met een stevig wachtwoord). Zodra je hiermee bent aangemeld, verschijnt een groot pictogram, rechtsonder in je beeldscherm. Klik je dit aan, dan duikt het startmenu van Granite Portable op. Hier tref je onder meer een knop aan naar je virtuele kluis op de stick (Vault).

© PXimport

Het startmenu van Granite Portable, meteen na de installatie.

Dat is niks anders dan een versleuteld bestand dat zich alleen als een gewone map voordoet wanneer je correct bij Granite Portable bent aangemeld. De makers hebben het zelf over een 'dubbellaagse beveiliging' maar geven verder niets prijs. Hoe dan ook, data die je in deze map plaatst, zijn automatisch onbereikbaar zodra je bij Granite Portable bent afgemeld.

Startmenu

Wie het startmenu bekijkt, merkt echter dat Granite Portable meer is dan alleen een datakluis. Je kunt de tool ook inzetten als een startmenu met links naar allerlei portable apps die je op je stick kunt plaatsen - op sites als http://portableapps.com kun je alvast terecht voor vele tientallen apps. Met name van alle exe- of lnk-bestanden die je in de submap Programs plaatst, komt automatisch een snelkoppeling in het startmenu van Granite Portable terecht.

© PXimport

Achterliggend: de zogenoemde vault (kluis) wordt pas een map na een correcte aanmelding.

Dat geldt trouwens ook voor url's en mappen die je in deze submap plaatst. Voor wie echter vooral naar een mobiel startmenu op zoek is (en niet meteen behoefte heeft aan een virtuele kluis) bestaan er beter alternatieven, zoals SyMenu of het platform van PortableApps.com.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Eenvoudig

Draagbaar

Minpunten

Rudimentair startmenu

Geen feedback

Conclusie

Granite Portable 1.4.2.0 ------------------------ **Taal:** Engels **OS:** Windows XP/Vista/7/8 (met .NET Framework 3.5) **Website:** [http://graniteportable.com](http://graniteportable.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000