Opslaan als PDF in Word doe je zo

© PXimport

Opslaan als PDF in Word doe je zo

Geplaatst: 17 juni 2022 - 07:08

Aangepast: 14 december 2022 - 09:55

Dirk Schoofs

Vaak is het verstandig om een document dat je in Word hebt gemaakt toch in het pdf-formaat te delen. Pdf-bestanden zijn vooral bedoeld voor weergave en niet om ze te bewerken. Een groot voordeel is dat de pdf de opmaak van het document behoudt, het ziet er dus op elk apparaat identiek uit. Word heeft enkele interessante opties om een geavanceerde pdf te maken. Zo kun je een document opslaan als PDF in Word.

Een pdf-document vanuit Word maken is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is het pdf-formaat kiezen in de lijst bestandsindelingen van de opdracht Opslaan als. Als je deze indeling hebt gekozen, zie je de blauwe link Meer opties

De eerste keuze die je kunt maken ,is hoe je de pdf wilt optimaliseren. Ga je voor Standaard, dan is het resultaat een pdf op volledige grootte met een goede beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met de oorspronkelijke afbeeldingen van het Word-document. Dat is een uitstekende optie als het pdf-bestand bedoeld is om af te drukken. 

Een nadeel van deze keuze is dat het bestand groter is dan in de tweede keuze Minimale grootte. Met die optie is het document prima leesbaar op een computerscherm, maar bij foto’s merk je de lagere kwaliteit in de afdruk.

 

© PXimport

Markeringen?

De bovenstaande optie kun je zowel in Windows als in macOS gebruiken. De macOS-versie haakt af bij de opties die hierna volgen. In het venster waarin je de kwaliteit kiest, zie je ook nog de knop Opties. Hier kun je aangeven of je alles wilt omzetten naar pdf, alleen de huidige pagina of een bepaald paginabereik. 

Wat wil je publiceren? Wil je het zichtbare document omzetten naar pdf? Of wil je een pdf produceren van het document, inclusief de markeringen die jezelf of anderen bij het redigeren hebben aangebracht in het Word-document?

 

© PXimport

Beveiliging

Wanneer je in het Word-document de standaard stijlen Kop1, Kop 2 enzovoort hebt gebruikt – iets wat we altijd aanraden – kun je die laten omzetten als bladwijzers in de pdf. Dat maakt het navigeren door een lijvig document makkelijker. Tenslotte is er een keuzevakje om het pdf-document te versleutelen met een wachtwoord. Als je dit aanvinkt, verschijnt er een pop-up waarin je het wachtwoord typt dat nodig is om dit pdf-bestand te openen.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000