De Edifier MP700 - Een draagbaar feestje

© PXimport

De Edifier MP700 - Een draagbaar feestje

Geplaatst: 15 december 2015 - 08:56

Aangepast: 23 april 2024 - 08:26

Lub Snoek

Afgelopen week heb ik de nieuwe Bluetooth speaker van Edifier mogen testen; de 36 watt-tellende MP700. Hoewel de speaker er mooi uitzag, had ik nog nooit van het merk gehoord en was dus enigszins sceptisch. Klinkt de MP700 net zo goed als dat hij eruit ziet?

Verpakking, Design en Prijs

De MP700 is werkelijk prachtig om te zien. Strak vormgegeven met een geometrisch patroon op de voor- en achterkant. Een groot deel van de MP700 is van een soort metaal met rubberen coating aan de onder- en bovenkant waardoor hij stevig op de grond staat en de knoppen prettig zijn om te bedienen. Volgens de IP54-aanduiding op de verpakking is de speaker stofbestendig en plensdicht, waardoor de MP700 prima buitenshuis kan worden gebruikt.

© PXimport

De MP700 is erg luxueus ingepakt.

Toen ik de MP700 uitpakte viel me gelijk op dat de speaker bijzonder luxueus is ingepakt. Stiekem mag dat ook wel, aangezien de speaker verrassend prijzig is vergeleken met andere producten van Edifier. Een prijs in euro's heb ik niet kunnen vinden, maar volgens de officiële site kost de MP700 229,99 dollar, wat voor ons Europeanen zo'n 210 euro betekent. De speaker is aan de prijzige kant en persoonlijk geef ik niet snel ruim 200 euro uit aan 'gewoon een speaker', ook niet als hij er zo mooi uitziet als de MP700. De speaker moest zich eerst nog bewijzen als het op geluid aankomt maar daarover straks meer.

Bij het openen van de zwarte kartonnen verpakking zien we de speaker en daarnaast een kleiner kartonnen doosje met de meegeleverde handleiding, oplader en 3,5mm AUX-kabel.

In de eerste instantie vond ik het wat vreemd dat een speaker was uitgerust met zo'n groot handvat, totdat ik de MP700 optilde. Hij is zwaar. Meestal beoordeel ik kleinere luidsprekers op gewicht doordat een groot deel van de kwaliteit afhankelijk is van het magneet in de speaker. Door het gewicht van de MP700 kreeg ik al een positief vooroordeel wat betreft audiokwaliteit.

© PXimport

De doos van de Edifier MP700 bevat onder andere een 3.5mm-headphonejack- en oplaad-kabel.

Naast het optillen van de speaker heeft het handvat nog een functie; je kunt hem 90 graden naar achteren kantelen. Hierdoor kun je de MP700 in een hoek van 45 graden neerzetten waardoor het geluid niet laag bij de grond blijft.

Onder het handvat vinden we drie knoppen; eentje voor aan/uit en Bluetooth bediening en twee voor het aanpassen van het volume.

Set-up & Bluetooth

Toen ik de MP700 aanzette, ging er een blauw lampje knipperen. Instinctief schakelde ik Bluetooth in op mijn iPhone en al snel stopte het knipperen waarna er in mijn scherm de magische woorden verschenen: verbonden.

Tijdens het gebruik met meerdere apparaten kwam ik er wel achter dat het belangrijk is dat je Bluetooth op het eerste apparaat uitzet voordat je de tweede aansluit. Volgens het boekje kun je met de aan/uit-knop kunt wisselen tussen Bluetooth-apparaten, maar de speaker bleef verbinding met het eerste apparaat maken. Uiteindelijk was het makkelijker en sneller om simpelweg Bluetooth op het eerste apparaat uit te schakelen. Als je de speaker zelf gebruikt is dit niet echt een mankement te noemen, al kan het wel storend zijn als meerdere vrienden/familieleden ooit verbinding hebben gemaakt met de MP700 en hun Bluetooth altijd aan hebben staan. Helaas geldt bij de MP700 "wie het eerst komt, wie het eerst maalt" als het om Bluetooth gaat. Wisselen tussen meerdere Bluetooth-apparaten is mij niet gelukt zonder Bluetooth op het eerste apparaat uit te schakelen.

© PXimport

Je kunt de Edifier MP700 niet gemakkelijk met meerdere apparaten bedienen.

Over het bereik van de MP700 valt weinig aan te merken. Als er niets tussen de speaker en de bron staat, speelt hij moeiteloos vanaf een meter of 10 en verder. Mocht de verbinding toch wegvallen, dan is een druk op de linker knop voldoende om de verbinding binnen een seconde te herstellen.

Als je geen zin hebt in Bluetooth-taferelen, kun je natuurlijk ook je apparaat aansluiten via de meegeleverde 3,5mm AUX-kabel. Het verschil in audiokwaliteit is echter niet hoorbaar dus heb ik deze functie amper gebruikt.

Audio

Het geluid is werkelijk fantastisch. De 36 Watt-telende speaker heeft meer dan genoeg geluid voor de gemiddelde woonkamer en kan bij uitstek gebruikt worden als last-minute oplossing voor kleinere ruimtes zonder degelijke geluidsinstallatie.

De MP700 heeft vier speakers aan de voorzijde; twee woofers en twee tweeters. Samen produceren ze een mooi helder en diep geluid wat de kamer mooi vult. Als je de speaker kantelt en het geluid meer naar boven richt, gaat er helaas wel wat bas verloren. Desalniettemin een mooi geluid.

De MP700 heeft een eigen geluidsinterface, wat simpelweg betekent dat je de speaker onafhankelijk van de muziekbron harder en zachter kan doen. Dit kan handig zijn als de speaker en de bron ver van elkaar verwijderd staan. Doordat de MP700 geen indicatie kan geven van het volume moest ik zelf tellen hoeveel 'standen' de speaker heeft, hij heeft er maar liefst 50. Het feit dat de speaker een eigen geluidsinterface heeft moest ik even aan wennen. Ik ben niet gewend naast de audiobron ook de speaker te moeten bedienen om mijn muziek af te stemmen. Aan de ene kant begrijp ik dit wel; stel je telefoon of laptop heeft 15 volume-streepjes, dan kan 7 streepjes te zacht zijn en 8 streepjes net te luid. Daarnaast heeft de MP700 teveel volume in huis om te verdelen over slechts 15 streepjes.

© PXimport

De geluidskwaliteit van de Edifier MP700 is werkelijk fantastisch.

Accu

Volgens de productpagina gaat de MP700 zo'n 8 uur mee op één batterijlading. Toen ik hem testte heb ik de speaker om 10 uur 's ochtends aangezet en via Bluetooth constant radiostations en podcasts gestreamd. Aangezien ik hem in de woonkamer testte en er behoorlijk wat geluid in zit, heb ik de speaker niet harder gehad dan 50% van het totale volume. Het resultaat was verbluffend; na 8½ uur begon de speaker kracht te verliezen en na krap 9 uur (!) viel hij plotseling uit. De accu gaat niet alleen lang mee, in minder dan 2 uur is hij volledig opgeladen om weer een dikke 8 uur mee te gaan.

Conclusie

De MP700 heeft me positief verrast maar laat ook her en der steken vallen. Over de geluidskwaliteit en volume valt weinig tot niets te klagen, evenals de stevigheid en het prachtige ontwerp. De geluidsinterface van de MP700 maakt het mogelijk om de speaker exact af te stemmen en de knoppen zijn prettig te bedienen. Met 50 volume-standen had enige audio-indicatie wel welkom geweest en het wisselen tussen Bluetooth-apparaten is moeilijk zolang de Bluetooth van het eerste apparaat nog aanstaat. Desalniettemin zou de MP700 veel woonkamers niet misstaan en kan hij genoeg herrie maken om volledig van je muziek te genieten. Hoewel hij aan de prijzige kant is, gaf de speaker mij al na enkele dagen al het gevoel dat ik er nog jaren veel plezier aan kan hebben. Nu ik eenmaal gewend ben aan het feit dat ik thuis altijd een speaker in de buurt heb die mijn muziek goed en hard kan afspelen, kan ik niet meer zonder.

8,0

Pluspunten

Geluid

Volume

Stevigheid

Spatwaterdicht

Minpunten

Bluetooth

Volume-indicatie

Conclusie

Edifier MP700 ------------- **Prijs:** € 229,95 **Output** 36 Watt - 8Wx2 (Treble) + 10Wx2 (Mid en Bas) **Audio Input:** Bluetooth, AUX **Bluetooth:** Bluetooth 4.0, NFC en aptX **Lader:** USB 5V 500mA **Accu:** 7600mAh tot 8/9 uur **Ingress Protection:** IP54 **Gewicht:** 1,9KG...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten