Dit is waarom je meerdere browsers moet gebruiken

© PXimport

Dit is waarom je meerdere browsers moet gebruiken

Geplaatst: 6 september 2021 - 04:58

Aangepast: 25 november 2022 - 11:08

Wesley Akkerman

Meerdere browsers op één computer gebruiken is geen verkeerd idee. Helemaal wanneer je met meerdere mensen in één huishouden gebruikmaakt van dezelfde computer of wanneer je thuis werk gerelateerde taken uitvoert. Ben je zo iemand? Dan wil je snel verder lezen.

Door gebruik te maken van meerdere browsers, kun je bepaalde taken van elkaar gescheiden houden. Ben je bijvoorbeeld iemand die, al dan niet noodgedwongen, thuiswerkt, dan kunnen we ons voorstellen dat je op een aantal websites automatisch wil inloggen en direct toegang wil hebben tot opgeslagen bladwijzers. Dan is het fijn wanneer al die gegevens afgezonderd zijn van je persoonlijke browser. Zo wordt je niet geconfronteerd met werk tijdens je eigen tijd en kunnen dingen ook niet door elkaar gaan lopen, bijvoorbeeld.

Zaken uit elkaar houden

Dat laatste kan belangrijk zijn wanneer je bij dezelfde diensten of sites meerdere accounts gebruikt (in dit geval dus voor werk en privé). Je voorkomt dat je dan constant moet wisselen tussen de twee; en anders voorkom je dat bepaalde data niet op het verkeerde account terechtkomt wanneer je iets opzoekt of wanneer je gebruikmaakt van een dienst binnen je browser. Bovendien kun je je werk dan ook echt afsluiten aan het einde van de dag, door gewoon de browser te sluiten.

Natuurlijk kun je voor dit soort dingen ook de incognitomodus gebruiken, want dan houdt de browser geen rekening met cookies en andere gegevens. Het nadeel is wel dat je dan overal steeds opnieuw moet inloggen, waardoor een meerdere browsers toch wat fijner klinken. Een andere tip is dat je ook een browser zou kunnen gebruiken waar je geen enkele extensie aan toegevoegd hebt. Sommige extensies kunnen nog wel eens gegevens lekken of stelen. Wil je dat je data volledig veilig is, dan kun je dus het beste een extensievrije browser installeren, waar je dan bijvoorbeeld zaken met betrekking tot je financiën in regelt, om maar een voorbeeld te geven.

 

© PXimport

Meerdere browsers gebruiken

Meerdere browsers in gebruik nemen is ook zo gebeurd. Ben je bijvoorbeeld een Google Chrome-gebruiker, dan is wellicht Microsoft Edge een goede optie voor je. Die browser is gemaakt in dezelfde engine en biedt veel van dezelfde functies aan, waardoor het wisselen tussen de twee programma’s niet zo’n overstap is. Je bent natuurlijk vrij om een browser uit te kiezen waar je je comfortabel bij voelt. Als gebruiker van Apple-hardware is de kans groot dat Chrome dan je tweede browser wordt, bijvoorbeeld, omdat je voor je persoonlijke dingen Safari gebruikt.

Als je weet welke (tweede) browser je wil, dan kun je die downloaden vanaf de website van de ontwikkelaar. Andere populaire browsers zijn Mozilla Firefox, Opera en de Brave Browser (die in het kader van privacy staat). In sommige gevallen kun je het ook overwegen een tweede profiel aan te maken binnen een browser, zoals in Chrome. Op de taakbalk zie je ergens een profielfoto staan (meestal aan de zijkant) waar je van profiel wisselt of er eentje toevoegt. Werken met profielen is hetzelfde als werken in browsers: de omgevingen zijn dan helemaal afgeweerd van andere profielen en gebruikers, waardoor zaken dus niet (meer) door elkaar lopen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000