© PXimport

Dit is er nieuw in Chrome 76

Software

Geplaatst: 15 augustus 2019 - 13:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Justin Doornekamp

In Chrome-versie 73 en 74 maakte de donkere modus zijn opwachting en Chrome 75 bracht niet veel nieuws onder de zon. Inmiddels is versie 76 uit van de Google Chrome Browser. Wat is er nieuw?

Hoewel Adobe pas eind 2020 met de ontwikkeling en verspreiding van browserplug-in Flash stopt, hebben veel grote browsers al enkele jaren geleden de ondersteuning ervan stopgezet. Chrome 76 gaat evenwel een stap verder in het uitbannen van Flash. In de laatste versie van de browser is Flash standaard uitgezet, hetgeen al eerder door Google werd aangekondigd.

© PXimport

Dit betekent dat gebruikers via de browserinstellingen nu per website moeten aangeven of ze Flash willen gebruiken. Door in Chrome naar Privacy en Beveiliging te gaan en vervolgens op Site-instellingen te klikken, vind je het kopje Flash. Daar staat de optie Sites geen toestemming geven Flash uit te voeren (aanbevolen). Wil je wel Flash kunnen gebruiken, dan moet je de schuifknop achter deze optie aantikken. Iedere keer als je een website bezoekt met een Flash-plug-in zal Chrome toestemming vragen.

De maatregel is onderdeel van het plan om de ondersteuning van Flash volledig op te geven. Flash wordt al jaren geplaagd door beveiligingsproblemen, terwijl ontwikkelingen als WebGL en HTML5 de techniek van Adobe grotendeels overbodig hebben gemaakt. Vanaf Chrome 78 volgend jaar december zal Flash helemaal niet meer in de browser werken.

Verder stelt Google Chrome-ontwikkelaar Paul Irish dat websites in Chrome 76 niet langer meer kunnen zien of je in je Chrome-browser de incognitomodus gebruikt. Dit zal vooral bij diverse mediapartijen niet in de smaak vallen. Zij gebruiken vaak scripts om te voorkomen dat je in de incognitomodus gratis artikelen kunt lezen en sturen je door naar een betaalmuur. Dit wordt in versie 76 van je browser beperkt (maar niet volledig uitgebannen).

Donkere modus

Ook werd de donkere modus nog eens onder handen genomen. Deze modus komt alleen goed tot zijn recht als websitebouwers zelf een donkere versie van hun site aanbieden en dat blijkt nu niet altijd het geval. Door wat extra codes toe te voegen, kunnen websites nu gemakkelijker een donkere lay-out implementeren. De websites herkennen dat de browser zich in de donkere modus bevindt en springen dan automatisch over naar een eigen donkere lay-out (mits de websitebouwers dit dus hebben geïmplementeerd).

Andere kleinere veranderingen in Chrome 76 worden op de developerspagina van Chrome benoemd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000