De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag

© PXimport

De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag

Geplaatst: 13 juni 2016 - 03:07

Aangepast: 14 december 2022 - 11:59

Redactie ID.nl

We kennen Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive. Het nadeel van de clouddiensten is de beperkte opslagruimte van een gratis account. Wens je meer capaciteit om data op te slaan en wil je daarvoor liever niet betalen? Kijk dan eens naar de gratis diensten voor megaopslag die we voorschotelen.

Google Drive en Microsoft OneDrive bieden respectievelijk 15 en 5 GB gratis opslagruimte. Dropbox geeft met 2 GB opslagcapaciteit nog minder ruimte cadeau. Voor de opslag van wat foto's en documenten volstaan de gratis accounts van deze diensten prima. Lees ook: De 9 beste gratis clouddiensten onder de loep.

Wil je een kopie van je volledige fotoverzameling, privéfilms en muziekbestanden in de cloud bewaren? In dat geval ontkom je niet aan een account met meer capaciteit. Je kunt ervoor kiezen om iedere maand een bedrag te betalen voor meer opslag, maar bij jarenlang gebruik lopen de kosten fors op.

Zo betaal je voor 1 TB opslag bij Dropbox en Google Drive respectievelijk 9,99 euro en 9,99 dollar per maand. Lucratiever is het om over te stappen naar een gratis aanbieder met hogere limieten, al liggen die niet voor het oprapen. Wie echter goed zoekt, bewaart 25, 50, 100 of 250 GB data voor nop in de cloud. Er is zelfs een aanbieder van Nederlandse bodem die 1000 GB opslagruimte weggeeft!

Instapaccounts

Serverruimte is kostbaar en daarom is het natuurlijk de vraag waarom bedrijven gratis opslagruimte zomaar weggeven. Bij gerenommeerde diensten als Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive betreffen het instapaccounts waarbij de eigenaren hopen dat gebruikers op den duur overstappen naar een betaald account.

Google en Microsoft hebben daarbij nog andere belangen, aangezien hun opslagdiensten verweven zitten in hun (mobiele) besturingssystemen. Het is dus ook een beetje service aan hun klanten. Ook de aanbieders van gratis megaopslag leveren gratis instapaccounts in de hoop dat gebruikers op den duur meer opslagruimte nodig hebben. De betaalde accounts herbergen vaak 2, 4, 8 of zelfs 10 TB online opslagruimte. Verder zijn er soms advertenties zichtbaar om een deel van de kosten te dekken.

Testverantwoording

In deze test voelen we acht online opslagdiensten aan de tand die behoorlijk wat GB's aan online opslagruimte voor nop weggeven. Hierbij zijn we benieuwd naar hoe snel de diensten werken en welke functies ze bieden. We vergelijken de diensten onderling met elkaar op het gebied van functionaliteit en prestaties, maar we kijken ook met een schuin oog naar de betrouwbaarheid. Je wilt je waardevolle bestanden tenslotte wel een veilig onderkomen geven.

Flickr

Wie louter een back-up van foto's in de cloud wil opslaan, kan prima uit de voeten met Flickr. Deze betrouwbare dienst stamt uit 2004 en is onderdeel van Yahoo. In de afgelopen twaalf jaar is Flickr geëvolueerd tot een zeer interessant hulpmiddel om je voltallige fotocollectie online te bewaren. De gratis opslagcapaciteit bedraagt maar liefst 1000 GB, waarbij er wel geregeld advertenties zichtbaar zijn. Naast kiekjes zet je desgewenst ook korte videofragmenten online, waarbij er onder meer ondersteuning is voor mp4-bestanden.

 

© PXimport

Naast online opslag van foto's is Flickr ook prima geschikt om korte filmpjes online te bewaren.

Voor het gebruik van deze dienst is een Yahoo-account vereist. Zodra je eenmaal bent ingelogd, kun je direct foto's uploaden. Je gebruikt hiervoor uitsluitend de browser. Weliswaar ontvang je telkens aanbevelingen om een client te installeren, maar die werkt helaas alleen voor betaalde accounts. Flickr onderscheidt zich ten opzichte van andere diensten vanwege de uitstekende beheertools voor foto's. De cloudtool herkent op eigen houtje objecten en groepeert kiekjes waarop bijvoorbeeld een dier, boot of auto is te zien. Handig, want je hoeft dus geen tags handmatig toe te voegen. Er is zelfs een volwaardige fotobewerker aanwezig.

Naast een online opslagdienst fungeert Flickr tevens als sociaal netwerk, dus ook het delen van kiekjes met andere personen is geen enkel probleem. Alle fotobestanden behoren standaard tot je privédomein, al kun je er ook voor kiezen om ze openbaar te maken. De mobiele apps zijn fraai uitgewerkt en zijn vooral handig voor diegenen die kiekjes van hun smartphone online willen opslaan.

HubiC

HubiC valt onder de vlag van de Franse hostingprovider OVH. Dit bedrijf beheert datacenters op drie verschillende plekken in Europa, zodat je bestanden op verschillende fysieke plekken worden bewaard. Extra veilig dus! Naar eigen zeggen maken inmiddels 750.000 personen gebruik van HubiC, waarbij ieder lid 25 GB opslagruimte cadeau krijgt. Na aanmelding kom je in een ietwat sobere Nederlandstalige webinterface terecht. Standaard zijn er al mappen aanwezig om documenten, afbeeldingen en video's te bewaren, maar je voegt eventueel zelf ook een map toe.

De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag-18712960

© PXimport

Geef aan hoeveel dagen je de downloadlink beschikbaar wilt maken voor familie en vrienden.

Je kunt de weergave niet naar eigen wens aanpassen, dus alle bestanden verschijnen in een lange lijst. Aangezien alle servers in Europa staan, gaat het uploadproces behoorlijk vlot. Sowieso navigeert de webinterface razendsnel. HubiC geeft voorvertoningen van mp4-filmpjes en foto's, maar met mp3'tjes en pdf-documenten weet deze online opslagtool geen raad en daar kan het geen voorvertoningen van laten zien. Handig is dat je bij het delen van een bestand aangeeft hoeveel dagen de downloadlink beschikbaar is. Er zijn clients voor Windows, OS X en Linux beschikbaar waarmee je een map op de pc synchroniseert met de cloud. HubiC heeft apps ontwikkeld voor Android, iOS en Windows Phone.

MEGA

De opvallendste naam in dit overzicht is zonder twijfel MEGA. Deze online opslagdienst werd in 2013 opgericht door Kim Dotcom (zie kader Kim Dotcom), nadat voorganger MegaUpload door de Amerikaanse overheid offline werd gehaald vanwege grootschalige auteursrechtinbreuk. Om voor zichzelf en alle gebruikers extra veiligheid te bieden, versleutelt MEGA nu standaard alle data. De registratieprocedure is hierdoor uitgebreider vergeleken met concurrerende diensten. Zo genereert MEGA een unieke privésleutel waarmee je jouw data kunt ontsleutelen. Wanneer je een bestand deelt met een vriend, heeft diegene alleen toegang tot de inhoud middels de meegestuurde decoderingssleutel.

Zodra je in de Nederlandstalige interface terechtkomt, staat het je vrij om 50 GB data voor nop op te slaan.

 

© PXimport

Als je een bestand met iemand deelt, dien je de decoderingssleutel mee te sturen.

Een minpunt is dat MEGA behalve foto's nauwelijks bestanden in de cloud weergeeft. Pdf-bestanden, filmpjes en muziek dien je altijd eerst te downloaden. Sinds kort heeft MEGA een chatfunctie waarmee je gesprekken voert met contactpersonen die je eerder hebt toegevoegd. In Windows, OS X en Linux synchroniseer je eventueel een map met de servers van MEGA. Hierbij zijn de gegevens van begin tot eind gecodeerd, zodat niemand de inhoud van de data kan zien. Verder zijn er voor alle bekende platformen ook mobiele apps beschikbaar.

Kim Dotcom

Kim Dotcom zag onder zijn oude naam Kim Schmitz in 1974 het levenslicht in het Duitse plaatsje Kiel. Na een reeks hackersincidenten richtte de excentrieke Duitser de online opslagdienst MegaUpload op. In de praktijk werd deze website vooral door leden gebruikt om mediabestanden illegaal uit te wisselen. In 2012 haalde de FBI MegaUpload offline en Kim Dotcom werd in Nieuw-Zeeland in zijn riante villa gearresteerd.

Hij wordt door de Amerikanen onder meer beschuldigd van grootschalige auteursrechtinbreuk en het witwassen van geld. Uitlevering naar de Verenigde Staten op korte termijn dreigt, maar dat weerhield de Duitser niet om van MEGA de afgelopen jaren een succesvol project te maken. Inmiddels is Dotcom niet meer bij MEGA betrokken, want het bedrijf kwam na een vijandige overname in handen van een Chinese investeerder.

PromptFile

De online opslagdienst van PromptFile bestaat vooralsnog alleen uit een webpaneel, al beloven de makers wel op korte termijn een desktopprogramma en mobiele apps te introduceren. Een groot pluspunt is dat deze aanbieder maar liefst 250 GB cadeau geeft aan zijn leden. De bestandslimiet is hierbij 5 GB, dus voor de opslag van ruimtevretende films of back-up-images is deze dienst niet geschikt. Verder heeft PromptFile nog een aantal bijzondere eigenschappen. Zo verloopt het uploadproces verbazingwekkend snel. Bovendien kun je ervoor kiezen om bestanden via het ftp-protocol naar de server te transporteren.

 

© PXimport

PromptFile is misschien niet zo gelikt als andere online opslagdiensten, maar levert wel gratis 250 GB webruimte.

Handig is bovendien dat je een YouTube-filmpje rechtstreeks in de cloud bewaart door hiervan de url op te geven. De interface oogt vrij basaal en zou wel iets sprankelender mogen. Opmerkelijk is dat de dienst wel voorbeeldweergaven van foto's, video's en muziek opent in een nieuw tabblad van je browser. De inhoud van documenten wordt niet in de browser getoond. Gebruikers delen van ieder bestand desgewenst een unieke downloadlink met vrienden. Opvallend is dat PromptFile geen betaalde abonnementen aanbiedt, dus de vraag is hoe lang deze ietwat mysterieuze clouddienst het volhoudt.

RSAplay

RSAplay bestaat sinds 2015 en is qua techniek vergelijkbaar met het eerder besproken MEGA. Ook hier genereer je tijdens het maken van een account een privésleutel om gecodeerde data te ontsleutelen. De dienst richt zich uitsluitend op gebruikers die hun eigen mediabestanden willen opslaan en streamen. Je kunt dus direct vanuit de browser diverse mediaformaten afspelen, zoals mp3, mp4, mov, mkv, flv en avi, maar voor documenten en foto's is er geen ondersteuning. Met 250 GB gratis opslagruimte sla je behoorlijk wat liedjes en video's op.

 

© PXimport

De encryptie vertraagt het uploadproces van mediabestanden aanzienlijk.

Een groot minpunt is dat RSAplay bestanden verwijdert wanneer ze dertig dagen niet zijn afgespeeld. Gebruik de dienst dus niet voor permanente opslag! De bestandslimiet is met 500 MB ook niet om over naar huis te schrijven. Veel video's hebben namelijk meer ruimte nodig. Het webpaneel ziet er overigens keurig uit. Vanwege de toegepaste encryptie duren uploadtaken wel wat langer vergeleken met andere aanbieders. Je deelt bestanden inclusief de decoderingssleutel. Verder kan deze online opslagdienst video's insluiten ('embedden') binnen een bestaande website. RSAplay heeft helaas geen mobiele apps uitgebracht, al komt daar volgens de makers wel op korte termijn verandering in.

SFshare

SFshare zegt op zijn website dat het gratis accounts met 50 GB opslag voor een gelimiteerde periode aanbiedt. Hoe lang dat precies is, laat de dienst niet weten. Deze aanbieder hanteert een aantal beperkingen, want de bestandslimiet bedraagt slechts 400 MB. Wanneer jezelf of iemand anders de bestanden downloadt, verwijdert SFshare de betreffende data na dertig dagen van zijn server. Verder is er een downloadvertraging ingebouwd.

 

© PXimport

De gebruikersomgeving van SFshare verdient niet bepaald de schoonheidsprijs.

Vergeleken met de concurrentie is SFshare vanwege deze beperkingen wel wat lastiger in gebruik. Wie evengoed besluit om een account aan te maken, komt in lelijke gebruikersomgeving terecht waarin je maximaal vijf bestanden per keer vanaf de harde schijf kunt uploaden. Daarnaast staat het je ook vrij om webfilmpjes op te slaan via het opgeven van url's. In de met advertenties omgeven interface gebruikt SFshare de Nederlandse en Engelse taal door elkaar. Na het uploadproces is er van ieder bestand een downloadlink beschikbaar, die je eventueel deelt met vrienden. Een rechtstreekse downloadfunctie is echter niet voorhanden en bovendien kun je geen voorvertoning van de bestanden opvragen. Voor mobiel gebruik is SFshare niet zo geschikt, want er zijn geen mobiele apps voorhanden.

STACK

De Nederlandse hostingprovider TransIP geeft onder de naam STACK maar liefst 1000 GB gratis opslagcapaciteit weg. Ideaal, want het gebruik van Nederlandse servers heeft een gunstig effect op upload- en downloadtijden. Wel is het zo dat je een uitnodigingscode nodig hebt om de dienst te gebruiken. Die vraag je via de website probleemloos aan, maar houd wel rekening met een wachttijd van ongeveer drie maanden! Krijg je eenmaal de code toegezonden, dan heb je slechts een week de tijd om die te verzilveren. Deze aanmeldprocedure is natuurlijk omslachtig, maar alle moeite wordt wel beloond met een degelijke online opslagdienst.

Zo gelden er geen bestandslimieten en de gebruikersomgeving is zeer fraai uitgewerkt. Via een unieke STACK-url heb je toegang tot je eigen cloud. Fijn is dat er verschillende opties zijn om de bestanden te sorteren, zoals op naam, bestandsgrootte en datum. Alle afbeeldingen voegt STACK toe aan een eigen fotoviewer, zodat je simpel door de kiekjes kunt bladeren. Ook videobestanden speelt deze clouddienst moeiteloos in de browser af, bijvoorbeeld flv- en avi-filmpjes. Er is zelfs een geïntegreerde pdf-lezer aanwezig.

De beste clouddiensten voor de meeste gratis opslag-18712961

© PXimport

Gedeelde bestanden scherm je eenvoudig af met een wachtwoord.

Wanneer je een bestand met iemand wilt delen, verspreid je hiervan de downloadlink. Eventueel beveilig je gedeelde data met een wachtwoord. Interessant is dat je een account ook kunt delen met meerdere gebruikers. Zo geef je ieder gezinslid eenvoudig een stukje webruimte. STACK heeft clients voor Windows, OS X en Linux ontwikkeld waarmee je de inhoud van verschillende lokale mappen met de online server synchroniseert. De apps voor Android en iOS werken prima, waarbij je onderweg persoonlijke bestanden rechtstreeks vanuit de cloud opvraagt en nieuwe data toevoegt. Voor mobiele toegang heb je wel de persoonlijke STACK-url nodig.

SurDoc

In principe biedt SurDoc 100 GB gratis opslagcapaciteit met uitzondering van wat de dienst naar eigen zeggen 'speciale bestanden' noemt. Dit betreft data die je niet kunt afspelen of uitprinten, zoals exe- en zip-bestanden. Hiervoor geldt maximaal 5 GB opslagruimte. Wie online opslag voornamelijk gebruikt voor de opslag van mediabestanden en documenten heeft dus geen last van deze beperking.

 

© PXimport

SurDoc verwerkt uploadtaken vanuit de browser zeer traag.

Bij de registratie heb je keuze om van een datacenter in China of de Verenigde Staten gebruik te maken. Deze keuze is later niet meer aanpasbaar. Verder is het noodzakelijk om een beveiligingsvraag in te stellen. De Engelstalige interface oogt weliswaar degelijk, maar de navigatie verloopt niet erg soepel. SurDoc heeft nogal moeite om uploadtaken te verwerken vanuit het webpaneel, waardoor de dienst in de praktijk onprettig is om te gebruiken. Als alternatief download je eventueel het back-upprogramma van SurDoc waarmee het beter lukt om (automatisch) data naar de online server weg te schrijven.

Conclusie

STACK is met vlag en wimpel winnaar van deze test en krijgt daarom ons keurmerk Best getest. Op het gebied van functionaliteit, gratis opslagcapaciteit en snelheid steekt deze dienst ver boven de rest uit. Serverruimte in Nederland is relatief duur en daarom valt het te waarderen dat TransIP voor nop 1000 GB weggeeft. Wel houdt het Leidse bedrijf graag de controle, want de wachttijd bedraagt ongeveer drie maanden voordat je een toegangscode krijgt opgestuurd. Wil je meteen data in de cloud opslaan? Het gebruiksvriendelijke MEGA is met 50 GB gratis opslagcapaciteit een prima alternatief voor Dropbox, Google Drive of Microsofts OneDrive.

 

© PXimport

In de bovenstaande tabel vind je alle testuitslagen. Klik hier voor een grotere versie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten