Betrouwbare vakantiehuisjes moeilijk vindbaar

De fraude die in 2009 met vakantiehuisjes veelal werd gepleegd, lijkt weer helemaal terug te zijn. Fraudehelpdesk heeft gesignaleerd dat sinds januari dit jaar steeds meer mensen zich bij hen melden die slachtoffer zijn geworden van de vakantiehuisjes zwendel.

In 2009 waren het vooral vakantiehuisjes in Spanje die onder valse voorwendselen verhuurd werden. Nu in 2012 is Spanje weer een geliefde bestemming, maar ook Turkije wordt nu gebruikt om niet bestaande vakantiehuisjes te verhuren.

Vakantiehuisjes zwendel

De Fraudehelpdesk luidt de noodklok, omdat het sinds januari een toename registreert in het aantal meldingen van vakantiefraude. In het eerste kwartaal van 2012 is al 20 procent van het totaal aantal meldingen van het jaar ervoor binnengekomen. Dit is vermoedelijk slechts een topje van de ijsberg, omdat niet alle slachtoffers zich melden bij de Fraudehelpdesk. Qua bedrag gaat het al snel om enkele duizenden euro’s per geval.

Niet bestaande vakantiehuisjes

Een veel gebruikte zwendel is het plaatsen van advertenties op (Nederlandse) websites waarin vakantiehuisjes worden aangeboden die in werkelijkheid nog geen eens bestaan. Erg lullig als je met je gezin op een lege vlakte staat waar je eigenlijk een vakantievilla verwachtte.

Betrouwbare vakantiehuisjes vinden is lastig

Ondergetekende heeft de Fraudehelpdesk gebeld met de vraag hoe je weet wanneer een online aanbieder van vakantiehuisjes te vertrouwen is. Helaas zijn er volgens de Fraudehelpdesk geen lijsten op internet waarop betrouwbare vakantiehuisjes-aanbieders staan. Ook konden zij ons niet vertellen of er blacklists zijn van malafide aanbieders. Wel raden zij consumenten aan advies in te winnen over vakanties en reizen op de website van Consuwijzer en het Europees Consumenten Centrum.

Vakantietips om oplichting te voorkomen

De website van de ANWB geeft gelukkig concreter advies als het gaat om betrouwbare vakanties boeken op internet. Zo geeft zij het advies om te controleren of de aanbieder is aangesloten bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) of de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) en of het bedrijf een Nederlands Kamer van Koophandel nummer heeft.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000