5 manieren om je wifi-snelheid te verbeteren

© NicoElNino

5 manieren om je wifi-snelheid te verbeteren

Geplaatst: 19 februari 2024 - 13:02

Redactie ID.nl

Een trage wifi-verbinding kan enorm frustrerend zijn. Of je nu wilt gamen, streamen of gewoon een beetje vlot wilt surfen op het web, een lagere wifi-snelheid zorgt ervoor dat alles trager laadt. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om je wifi-snelheid te boosten.

Controleer eerst je huidige wifi-snelheid

Voordat je begint met het optimaliseren van je wifi, is het belangrijk om eerst de huidige snelheid in kaart te brengen. Zo kun je bepalen of eventuele traagheid daadwerkelijk wordt veroorzaakt door de wifi-verbinding zelf, of dat er een ander onderliggend probleem is.

Ga naar de website www.speedtest.net en voer de snelheidstest uit die daar wordt aangeboden. Let tijdens de test goed op wat de gemeten download- en uploadsnelheden zijn. Vergelijk deze waarden vervolgens met de snelheden die horen bij het internetabonnement dat je hebt afgesloten bij je internetprovider.

Als de gemeten snelheden significant lager uitvallen dan de snelheden uit je abonnement, is de kans groot dat er inderdaad sprake is van wifi-gerelateerde traagheid. Schommelen de snelheden daarentegen rond de waarden van je abonnement, dan is er waarschijnlijk een andere oorzaak en heeft het optimaliseren van je wifi weinig zin.

5 manieren om je wifi-snelheid te verbeteren-AuG7tP0KQtKhq5iYA52Ohg

© Rafael Henrique | F O T O G R A F I A

1. Optimaliseer de locatie van je router

Wanneer uit de snelheidstest blijkt dat er inderdaad sprake is van ondermaatse wifi-prestaties, is de locatie van je router of modem het eerste wat je moet controleren. Dit apparaat verstuurt de wifi-signalen immers door je woning en de positie ervan is belangrijk voor de dekkingsgraad en snelheid. In veel gevallen kan een simpele aanpassing van deze locatie al wonderen doen.

Plaats de router bijvoorbeeld niet verstopt in een kast of hoek, maar juist centraal en vrijstaand in huis. Zo kunnen de wifi-signalen zich optimaal verspreiden. Houd ook rekening met andere factoren, zoals metalen meubels of apparaten die het signaal kunnen blokkeren of verstoren. Door je router op een strategische plek zonder obstakels te plaatsen, bereik je vaak al een veel betere wifi-verbinding in alle hoeken van je woning.

5 manieren om je wifi-snelheid te verbeteren-Loe71n_6SDOc7pXbx5wEog

© BritCats Studio

2. Kies een geschikt wifi-kanaal

Naast de locatie is ook het gekozen wifi-kanaal of frequentie van groot belang. Elke wifi-router zendt namelijk uit op een specifiek kanaal binnen het wifi-spectrum. Als jouw gekozen kanaal te dicht bij dat van je buren ligt, kunnen de signalen elkaar negatief beïnvloeden en storingen veroorzaken.

Log daarom in de instellingen van je router in en ga naar het onderdeel draadloze netwerkinstellingen. Hier kun je meestal een scan van wifi-netwerken in de directe omgeving uitvoeren en de kanalen die zij gebruiken controleren. Selecteer vervolgens een kanaal dat nog vrij is en weinig interferentie van andere netwerken ondervindt. Dat levert doorgaans een stabielere wifi-verbinding op.

0

Powered by

logo

3. Pas de routerinstellingen handmatig aan

Ook de instellingen in de routerfirmware kunnen een positief effect hebben op je wifi. Zo is het aan te raden om de automatische keuze van de wifi-band in te schakelen. De router kiest dan zelf of het 2,4GHz- of 5GHz-signalen gebruikt, afhankelijk van de specifieke situatie.

Het aanpassen van de beveiligingsstandaard naar bijvoorbeeld WPA2 of WPA3 encryptie draagt eveneens bij aan een stabiel en betrouwbaar wifi-netwerk. Tot slot is het zaak om overbodige routerfuncties zoals WPS en het gastnetwerk uit te schakelen als je deze niet actief gebruikt. Dat scheelt onnodige belasting op het netwerk.

5 manieren om je wifi-snelheid te verbeteren-C54_qC_ERTGwYgJcHDSbig

© Yurii

4. Vergroot je dekking met een versterker of mesh-systeem

Een veelvoorkomend probleem is een ontoereikend wifi-bereik in bepaalde gebieden. Misschien heb je een krachtig signaal in de woonkamer, waar de router staat, maar is de verbinding op zolder of in de tuin zwak of zelfs helemaal afwezig. Dat kan resulteren in trage internetverbindingen of volledig verlies van connectiviteit. Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van een wifi-versterker of een mesh-systeem. Deze apparaten ontvangen het bestaande wifi-signaal en versturen het verder, waardoor het bereik wordt vergroot naar moeilijk bereikbare plekken.

Overal wifi in huis?

Dat kan met een wifi-mesh-systeem!

Voor de beste resultaten plaats je de wifi-versterker op een strategische locatie tussen je router en het gebied met een zwak signaal. Zorg ervoor dat het apparaat een goede zichtlijn heeft met beide gebieden voor optimale prestaties.

Bij het gebruik van een mesh-systeem plaats je meerdere mesh-punten op verschillende locaties in huis om een naadloos netwerk van dekking te creëren. Elk mesh-punt communiceert met de andere punten, waardoor een stabiel en uitgebreid wifi-netwerk ontstaat. Het installeren van een versterker of mesh-systeem is meestal eenvoudig; je hoeft het apparaat alleen maar in te pluggen en met één druk op de knop maakt het automatisch verbinding met je bestaande netwerk.

5. Een nieuwe router aanschaffen

Op het moment dat je router verouderd is, kan dat van negatieve invloed zijn op de snelheid van je wifi in huis. De wifi-standaarden verbeteren voortdurend, waardoor het upgraden naar de nieuwste standaard een effectieve manier is om je wifi-snelheid te boosten.

Als jouw huidige router ouder is dan vijf jaar, raden we aan om te upgraden naar een moderner model dat een van deze nieuwere standaarden (minstens wifi 5, maar wifi 6 is helemaal goed) ondersteunt. Een moderne router zal je wifi-snelheid significant verbeteren en toekomstbestendig maken.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten