© CIDimport

Apple look op de pc

Geplaatst: 1 augustus 2006 - 08:08

Aangepast: 19 september 2022 - 13:33

Redactie ID.nl

De technische verschillen tussen Windows-pc’s en Macintosh-computers zijn het favoriete gespreksonderwerp van mensen die niets liever doen dan zich te verdiepen in de geheimen van een besturingssysteem.

Apple look op de pc

De technische verschillen tussen Windows-pc’s en Macintosh-computers zijn het favoriete gespreksonderwerp van mensen die niets liever doen dan zich te verdiepen in de geheimen van een besturingssysteem. Maar naast kinderachtig gedoe – “mijn computer is hipper dan de jouwe” – staat één ding vast: de meeste mensen vinden dat het Bureaublad van een Mac er prima uitziet.Het is helder van opzet en nodigt uit om aan de slag te gaan. Het Dock – Apple’s equivalent van de Taakbalk in Windows – is efficiënt en eenvoudig te gebruiken. De pictogrammen zijn bijna fotorealistisch en traploos te vergroten of verkleinen. Zelfs de achtergrondplaatjes van het Bureaublad (om in Windows-termen te spreken) zien er fantastisch uit. Voordat we uw pc gaan omtoveren, kunt u alvast een kijkje nemen op osx.portraitofakite.com. Dat is de website van FlyakiteOSX, de meest complete alles-in-een oplossing om een Windows-pc een Macintosh facelift te geven. Kijk er rustig even rond en als het u bevalt gaat u FlyakiteOSX downloaden en installeren. Extra software is niet nodig voor een benadering van een gratis Mac. Het is overigens wel een beetje alles of niets met dit programma, reden om ook naar een paar andere programma’s te kijken die net iets flexibeler zijn.

Apple look op de pc-15082296

© CIDimport

De verbouwing

Het ombouwen van een Windows-pc naar een ‘Mac-pc’ gaat in twee stappen. Allereerst moet u een programma – WindowBlinds – downloaden van www.windowblinds.net om Windows opnieuw in te richten. De tweede stap is het bezoeken van een van de vele websites die grote verzamelingen skins (grafische schillen) hebben die u kunt gebruiken om de Mac-interface na te bootsen. Interessante voorbeelden vindt u op www.wincustomize.org en www.deviantart.com. Download de gewenste skin, stop die in WindowBlinds en u hebt iets dat sterk lijkt op een Mac. In ieder geval wat betreft de vensters, Startmenu, dialoogvensters en Taakbalk. U kunt nog verder gaan. Om bijvoorbeeld Mac-iconen toe te voegen, hebt u een programma nodig als IconPackager (www.stardock.com/products/ iconpackager), dat de Windows-iconen vervangt door exemplaren met een typische Mac-stijl. Ook deze zijn op internet goed te vinden. Om de gedaantewisseling te voltooien, gaat u op zoek naar op Mac gebaseerde achtergrondafbeeldingen.

Aan de slag!

Ga naar www.stardock.com en volg de link Products op het linker gedeelte van de pagina. Download daar de programma’s WindowBlinds en IconPackager. Beide zijn shareware en het is aan te raden om te beginnen met de gratis varianten. U kunt altijd nog besluiten de volledige versies van de programma’s aan te schaffen als ze u bevallen. Haal op www.computeridee.nl het bestand Mac OS X Tiger.wba op en bewaar dat op uw Bureaublad. Start WindowBlinds en dubbelklik op het wba-bestand om de Tiger skin te installeren. Het neemt slechts een paar seconden in beslag, waarna u het kunt bekijken door rechts te klikken op het Bureaublad, Eigenschappen, Vormgeving en ten slotte op de knop WindowBlinds. Om de skin te activeren, dubbelklikt u op OS X Tiger onder in het Configuratiescherm van WindowBlinds. Om terug te keren naar Windows opent u opnieuw de schermeigenschappen en selecteert u Windows XP in het menu Vensters en knoppen. Daarbij wordt een Mac-skin – met de naam Tiger – toegevoegd aan WindowBlinds. Kies deze uit de lijst en bevestig uw keuze. Zowel het Bureaublad als de programma’s hebben nu een duidelijk Macintosh-tintje. Op www.winmatrix.com vindt u passende achtergronden voor uw Bureaublad. Surf naar Deviantart, waar u een verzameling Mac-pictogrammen vindt onder de naam Default Mac OS X Tiger. Haal ze op en bewaar ze op uw Bureaublad. Start IconPackager en klik op Install New Package. Kies vervolgens Install from disk uit het menu. Vanuit het File-menu opent u het icon pack dat u zojuist hebt gedownload. IconPackager voegt nu de pictogrammen toe. Selecteer nu de Mac-pictogrammen uit de lijst, klik achtereenvolgens op Load en Apply. Alle Windows-icoontjes worden dan vervangen door Mac-varianten. Mocht u zich bedenken, dan bieden zowel WindowBlinds als IconPackager instructies over hoe u het Bureaublad weer het vertrouwde Windows-uiterlijk teruggeeft. Hebt u hieraan nog niet genoeg, dan vindt u meer moois op www.osx-e.com/downloads.

Nog een stapje verder

Het hoeft hier niet bij te blijven. Er zijn diverse gratis programma’s die het Dock overtuigend nabootsen. Andere doen iets soortgelijks en nemen de functies over van de menubalk bovenaan. U kunt zelfs gratis software downloaden die uw pc er precies zo laat uitzien en hetzelfde laat functioneren als de Mac Finder (dat lijkt in de verte op de Windows Verkenner), de iCal agenda en het adresboek.

Oppervlaktespanning

Hoewel u uw pc kunt omtoveren in iets dat de Mac benadert, moet u wel beseffen dat alle wijzigingen zich beperken tot de oppervlakte. Dat gaat waarschijnlijk ten koste van de systeemprestaties. Het is weliswaar zo dat WindowBlinds zoveel mogelijk werk uitbesteedt aan de grafische kaart, maar met al deze extra toeters en bellen in uw systeem is het toch goed om rekening te houden met wat snelheidsverlies. Windows en Mac OS worden wel steeds vriendelijker jegens elkaar. Alle nieuwe Macs zijn uitgerust met een Intel-processor en Apple heeft onlangs bekendgemaakt dat de volgende versie van het besturingssysteem – Leopard – u als gebruiker toestaat Windows XP te installeren. Bootcamp, een handige tool van Apple, maakt dat mogelijk; het gat tussen Windows-pc’s en Macs wordt met het jaar kleiner.

Apple look op de pc-15082296

© CIDimport
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten