AirPrint opzetten op Windows

Als je nog een oude printer hebt, is het lastig om die om te toveren tot een netwerkprinter. Je kunt de printer weliswaar delen op het netwerk, maar dan werkt het nog niet zomaar op tablets en smartphones.

Een oplossing daarvoor is AirPrint dat werkt met iOS-apparaten. Standaard is AirPrint alleen ingebouwd in nieuwe netwerkprinters, maar met wat extra software kun je elke printer omtoveren tot een netwerkprinter. Wel is het dan vereist dat de pc waarop de printer is aangesloten, ingeschakeld blijft. Deze pc ontvangt de printopdracht via AirPrint en geeft de opdracht vervolgens door naar de printer.

Om AirPrint op te zetten op je pc, is het als eerste nodig om iTunes te installeren. Je kunt iTunes downloaden vanaf de Apple-website. Klik op de blauwe knop Download nu en voer het gedownloade bestand uit. Klik op Volgende en vink de optie iTunes als standaardprogramma voor afspelen van audiobestanden gebruiken uit. Klik daarna op Installeren om de installatie te starten.

Zodra het geheel klaar is, is het daarna nodig de printer te delen op het netwerk. Hiervoor open je het Configuratiescherm en ga je naar Hardware en geluiden, Apparaten en printers. Klik met de rechtermuisknop op je printer en kies voor Eigenschappen van printer. Ga naar het tabblad Delen en vink daar de optie Deze printer delen aan. Klik op OK om het venster te sluiten en de wijzigingen toe te passen.

© PXimport

Zorg ervoor dat de printer gedeeld is door de optie om te delen aan te vinken in het Configuratiescherm.

Nu kunnen we de AirPrint-service gaan installeren. Hiervoor open je de Windows Verkenner en blader je naar de map C:\Program Files (x86). Maak hier een nieuwe map aan, door in het lint van de Verkenner op het tabblad Start te kiezen voor Nieuwe map, Doorgaan, en noem de map AirPrint. Download het volgende ZIP-bestand en pak de bestanden daarin uit naar de net aangemaakte map AirPrint.

Open nu een Opdrachtprompt met administratorrechten door met de rechtermuisknop op startknop te klikken en te kiezen voor Opdrachtprompt (administrator). Typ de volgende twee commando’s:

sc.exe create AirPrint binPath= "C:\Program Files (x86)\AirPrint\airprint.exe -R _ipp._tcp,_universal -s" depend= "Bonjour Service" start= auto

 sc.exe start AirPrint

© PXimport

De map AirPrint bevat de bestanden uit de ZIP. Daarna voer je het commando uit zoals in de figuur.

Het eerste commando stelt AirPrint in om automatisch op te starten met Windows, zodat je direct kunt printen zodra de computer aan staat. Het tweede commando start AirPrint nu, zodat je er direct gebruik van kunt maken. Zodra de service gestart is, kan er een melding van Windows Firewall verschijnen. Geef AirPrint toestemming om verbinding te maken door op

Als je nu in iOS iets gaat printen, tik je op Printer om de printer te selecteren. Het kan het zijn dat er een slotje naast de printer staat. Als je erop tikt, wordt om je gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd van je Windows-account. Deze hoef je één keer in te vullen, daarna kun je blijven printen. Heb je het eenmaal ingevuld, dan tik je op Druk af om het document af te drukken in de betreffende iOS-app. Om bijvoorbeeld een webpagina te printen, tik je op het deelicoon en tik je daarna op Druk af in de onderste balk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten