Plek zonder adres opzoeken in Google Maps met pluscodes

© PXimport

Plek zonder adres opzoeken in Google Maps met pluscodes

Geplaatst: 17 juli 2022 - 11:33

Aangepast: 14 december 2022 - 12:37

Dirk Schoofs

Twee miljard mensen hebben geen klassiek adres in de vorm van straatnaam, huisnummer en gemeente. Je kunt locaties aangeven met lengte- en breedtegraadcoördinaten, maar toch gebruikt Google Maps bij voorkeur een eenvoudiger systeem: de pluscode. Hoe kun je hiermee een plek zonder adres opzoeken in Google Maps?

Pluscodes zijn niet alleen een oplossing voor locatiebepaling zonder adresgegevens of omslachtige coördinaten; met zo’n code kun je ook specifieke plaatsen aanduiden op hetzelfde adres. Op die manier situeer je bijvoorbeeld verschillende ingangen van een groot pand. Je kunt een pluscode gebruiken voor noodhulp of om aan te duiden waar leveringen naartoe moeten.

De codes zijn een combinatie van letters en cijfers en hebben dezelfde lengte als een telefoonnummer. Een voorbeeld is 9C5M8QQ7+V8. De eerste vier tekens bakenen een gebied af van 100 bij 100 kilometer. Daarachter staat een lokale code die binnen het raster een vierkant gebied van 14 bij 14 meter omvat. 

Locaties die dicht bij elkaar liggen, hebben vergelijkbare pluscodes. Bepaalde tekens zoals 1 en I worden uitgesloten, omdat die verwarring kunnen veroorzaken. Voor het gebruiksgemak wordt de code vaak ingekort tot slechts zes of vier tekens, in combinatie met een plaatsnaam, bijvoorbeeld GCMJ+H8 Roosendaal, Nederland.

© PXimport

Op desktop

In de desktopversie van Google Maps klik je op de locatie waarvan je de pluscode wilt kennen en dan zie je in de linkerkolom een kruisje gevormd door vijf punten. De gegevens die daarnaast staan, dat is de pluscode. Je hoeft die niet op te schrijven; klik op die code en de knop Plus Code kopiëren verschijnt. 

Pluscodes kun je ook plakken in de zoekmachine van Google. Dit maakt het bijzonder eenvoudig om iemand snel te lokaliseren. Met de link naar het zoekresultaat kom je rechtstreeks in Google Maps.

© PXimport

Via smartphone

Ook met je smartphone tik je op een pinnetje en dan krijg je de pluscode. Je ziet het pluspictogram onder de coördinaten. Tik erop om de code naar het klembord te kopiëren. Om met je mobieltje je huidige locatie te delen aan de hand van een pluscode, tik je op de blauwe stip die je eigen locatie aangeeft. 

Vervolgens tik je op Deel uw locatie en daarna selecteer je de persoon die je wilt laten weten waar je bent. Google maakte dit systeem trouwens opensource, zodat ontwikkelaars er nieuwe toepassingen op kunnen bouwen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000