3 gloednieuwe YouTube-features

© PXimport

3 gloednieuwe YouTube-features

Geplaatst: 5 februari 2015 - 08:03

Aangepast: 14 december 2022 - 15:48

Daan Doedens

YouTube mag dan verreweg de grootste videosite ter wereld zijn, dat betekent niet dat moederbedrijf Google niets meer hoeft te veranderen. De afgelopen weken testte YouTube drie nieuwe functies.

HTML5

Het videoformaat Flash is niet alleen wereldwijd bekend, maar ook berucht. Flash is traag, loopt vaak vast en ook de veiligheid laat nogal eens te wensen over. Een echt goede vervanger was er echter nog niet. HTML5 is de enige logische opvolger, en YouTube heeft besloten de sprong in het diepe te wagen.

Alle moderne browsers - Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 en bètaversies van Firefox - ondersteunen het nieuwe formaat. Niet alleen worden video's met HTML5 minder crashgevoelig, ook kan de kwaliteit omhoog en is het makkelijker om liveshows aan te bieden. Een verademing voor computergebruikers die Flash niet zo hoog hebben zitten.

GIF's

GIF-afbeeldingen zijn plaatjes die lijken op bewegende beelden. Simpelweg zijn het een aantal screenshots die steeds wat verschillen van de voorgaande, zodat het lijkt alsof het beeld beweegt. GIF'jes doen het vooral goed op websites als Reddit en 9GAG. Zo goed zelfs, dat YouTube heeft besloten GIF's als een vierde deeloptie toe te voegen.

Een GIF'je maken was nog nooit zo makkelijk.

Nu kunnen gebruikers nog alleen een link delen (Share), de code kopiëren (Embed) of het filmpje als e-mail versturen. Binnenkort kan daar dus de functie GIF bij komen. Je zet gewoon de slider op de plek waar je het GIF'je wil beginnen en YouTube doet de rest. Zelf proberen? Op het kanaal van

is de optie al beschikbaar. Klik simpelweg op een willekeurig filmpje, klik op Delen en selecteer de optie GIF.

Verschillende standpunten

YouTube's nieuwste tests brengen filmpjes nog meer tot leven. Bij veel professionele opnames worden meerdere camera's tegelijk gebruikt en wordt het geheel later tot een vloeiende video geknipt. Maar waarom zou je zélf niet kunnen kiezen vanuit welke hoek je het wil bekijken?

 

© PXimport

Aan de rechterkant van het scherm kun je kiezen tussen vier verschillende camerastandpunten.

In een

van artiest Madilyn Bailey wordt de mogelijkheid voor het eerst getoond. Je kunt simpelweg op een willekeurig ander camerastandpunt klikken om het eens uit een andere hoek te bekijken. Het werkt nog niet helemaal vlekkeloos, maar de mogelijkheden zijn duidelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000