Zo zie je welke apparaten verbonden zijn met je netwerk

© PXimport

Zo zie je welke apparaten verbonden zijn met je netwerk

Geplaatst: 4 juli 2023 - 14:00

Redactie ID.nl

Veel apparaten in huis maken tegenwoordig verbinding met jouw netwerk. Het kunnen er op een gegeven moment zoveel zijn, dat je het overzicht kwijtraakt. En dat is geen goed teken, want wellicht zijn er apparaten verbonden die je helemaal niet kent. Dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

01 Verbonden apparaten

De modem/router-combinatie weet aan de hand van IP-adressen precies welke apparaten er op het netwerk zijn aangemeld. Surf naar het IP-adres van de router, in veel gevallen is dat http://192.168.1.1 of http://192.168.178.1. Log vervolgens met een gebruikersnaam en wachtwoord in op het beheerpaneel.

Weet je de gegevens niet, kijk dan in de handleiding van het apparaat. Als het goed is, vraag je ergens in het menu een lijstje met IP-adressen van aangesloten apparaten op. Bij Cisco-routers navigeer je hiervoor bijvoorbeeld naar Setup / Lan Setup / Connected Devices Summary. Achter het IP-adres staat doorgaans ook de apparaatnaam vermeld. Bij Ziggo ga je naar Verbonden apparaten en kun je eventueel op Verversen klikken om een actueel overzicht te krijgen van alle apparaten die zijn verbonden met je netwerk.

Handig is dat je precies kunt zien of de apparatuur via ethernet of wifi is verbonden. Zijn er allemaal onbekende IP-adressen en namen te zien? Hoog tijd om actie te ondernemen!

 

© PXimport

02 SoftPerfect Wifi Guard

In eerdere artikelen noemden we het programma Wireless Network Watcher, waarmee je van ieder apparaat het IP-adres, MAC-adres, de fabrikant en de apparaatnaam ziet. Het is een fantastisch programma dat je onmiddellijk rust biedt wanneer je ontdekt dat alles op je netwerk in orde is. Of je ontdekt natuurlijk dat er wél wat aan de hand is. Het programma kan je dan verder niet helpen, maar je weet dan in ieder geval dat je onmiddellijk je wifi-wachtwoord moet veranderen en het modem of de router moet herstarten.

Daarom noemen we dit keer SoftPerfect Wifi Guard, omdat dit programma razendsnel ziet of er vreemde apparaten in het netwerk zijn aangemeld. Het programma was altijd gratis te gebruiken, maar nu moet je een licentie aanschaffen. Je kunt een proefversie van SoftPerfect Wifi Guard gratis downloaden, maar dan zie je slechts maximaal vijf apparaten die verbonden zijn aan je netwerk. Wil je alles zien, dan moet je een licentie kopen van krap 20 euro. Wie goed zoekt, vindt op het internet echter nog oudere versies van de tool, die wél volledig en kosteloos zijn te gebruiken. 

Met SoftPerfect Wifi Guard houd je op die manier continu in de gaten of er geen indringers op het netwerk aanwezig zijn. Surf naar de website van SoftPerfect en download het programma naar je pc. Je vindt de downloadlink door helemaal naar beneden te scrollen. Er zijn versies voor Windows en Mac OS X beschikbaar. Na de installatie verschijnt automatisch het instellingenvenster in beeld. Selecteer de juiste netwerkadapter en bepaal na hoeveel tijd Wifi Guard het netwerk moet controleren op indringers. Bevestig met OK en klik daarna op Scan nu.

Na een paar seconden duikt er een lijstje op met apparaten die actief zijn in je netwerk. Naast het IP-adres en de apparaatnaam zie je ook precies wie de leverancier is. Handig is dat je bij bekende apparaten aangeeft dat je de eigenaar bent. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het IP-adres en kies voor Eigenschappen. Zet een vinkje voor Deze computer of dit apparaat is bekend voor mij en bevestig met OK.

Vraag jezelf ook af of een apparaat daadwerkelijk verbonden dient te zijn met je netwerk. Denk aan je e-reader of een smart-tv terwijl je een Chromecast hebt. Schakel apparaten uit.

Sommige apparaten staan constant aan, zelfs als je ze niet gebruikt en sommige gevallen hebben ze niet eens een uitknop, waaronder Sonos-speakers. Zet deze dan achter een schakelaar, waardoor je deze apparaten hard uit kunt zetten door ze niet meer van stroom te voorzien. Zo staan ze echt uit, en kan niemand er gebruik óf misbruik van maken.

 

© PXimport

Zo bekijk je welke apparaten verbonden zijn met je draadloze netwerk.

03 Via een app

Veel moderne routers beschikken ook over een app, zodat je het netwerkapparaat via een app op je smartphone of tablet kunt beheren. In veel gevallen kan dat zelfs wanneer je zelf niet verbonden bent met je eigen netwerk, bijvoorbeeld als je op het werk bent. AVM (van de Fritz!Box) biedt de FRITZ!App aan, in de Google Home-app kun je zien welke apparaten verbonden zijn met met Nest Wifi Pro en ook Netgear heeft een app voor zijn Orbi-apparaten.

Deze apps kun je ook gebruiken om realtime in te zien welke apparaten met je wifi-netwerk verbonden zijn.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten