ID.nl logo
Devolo Magic 2 Wifi 6 - Snelle powerline met mesh
© PXimport
Huis

Devolo Magic 2 Wifi 6 - Snelle powerline met mesh

We testten de nieuwste Powerline en wifi-combinatie van devolo, dit keer met wifi 6 (802.11ax). In moderne huizen met dikke muren levert dit volgens de fabrikant een stabielere, snellere draadloze netwerkverbinding. Klopt dit? Hoe goed presteert deze netwerkoplossing? Lees het in deze Devolo 2 Magic 2 Wifi 6 review.

De Magic 2 WiFi 6 is de opvolger van de nog altijd verkrijgbare Magic 2 WiFi Next. De producten zijn essentieel identiek aan elkaar, maar deze nieuwe versie heeft naast wifi 4 en 5 ook wifi 6.

Uiterlijk verschillen de witte, redelijk forse stekkers trouwens niet van de vorige uitvoeringen. Zo is er nog steeds een ingebouwd stopcontact, zodat je er geen verliest wanneer je deze stekkers ergens in huis inplugt.

Multiroom

Wij testten de multiroom kit met twee ‘WiFi Powerline’- stekkers (met vier geïntegreerde antennes), één kleinere ‘LAN Powerline’- stekker en een twee meter lange ronde ethernetkabel. Dat volstaat om redelijk grote woningen van een dekkend netwerk te voorzien. 

Je koppelt een bestaande router aan de lan-stekker, die vervolgens de lokale netwerk- en internetverbindingen via het bestaande stroomnet uitbreidt tot aan de powerline-stekkers met elk twee gigabit-ethernetpoorten en wifi.

In kleinere woning volstaat wellicht de starter kit met een powerline- en een lan-stekker. Een losse powerline-stekker kost 180 euro. Tegen dat je dit leest zal devolo ook kits hebben met twee en drie powerline-stekkers. Met deze mesh-kits breid je het netwerk verder uit in (heel) grote gebouwen, of wanneer obstakels zoals extra dikke muren het draadloze netwerk hinderen.

©PXimport

Powerline en wifi

De powerline-stekkers werken volgens de Powerline G.hn-standaard met een bereik tot vijfhonderd meter en een maximale doorvoersnelheid van 2,4 Gbit/s over een drie-aderige stroomkabel. 

Je kan de nieuwe stekkers niet in hetzelfde powerline-netwerk combineren met oudere HomePlug-adapters, al mag je beide systemen wel door elkaar op hetzelfde stroomnet gebruiken. Dit wordt afgeraden omdat het de snelheid van de nieuwere powerlines negatief beïnvloedt. De wifipluggen halen in theorie snelheden tot 574 Mbit/s in de 2,4 GHz- en tot 1201 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties.

Alle wifi-6 nieuwigheden zoals wpa3-beveiliging, multi-user mimo (met tweemaal twee kanalen), ‘band steering’ (automatisch toekennen van de beste frequentie en kanaal) en ‘fast roaming’ (automatisch verbinden van clientapparatuur met het krachtigste draadloze signaal) worden ondersteund.

©PXimport

Fast roaming

Fast roaming of ieee 802.11r dient ook op clientniveau aanwezig te zijn. Oudere apparatuur ondersteunt dit niet, maar Devolo vangt dit op met ‘access point steering’. Daarbij verdelen de stekkers zelf de brandbreedte optimaal tussen nieuwere en oudere draadloze apparatuur. Bij afwezigheid van deze technologie zouden oudere clients anders voor vertragingen kunnen zorgen bij de nieuwe clients.

Dankzij ‘config sync’ is het mogelijk om de wifi-instellingen van de bestaande router automatisch toe passen op alle Devolo-stekkers. Dit is vooral interessant in een omgeving met recente draadloze apparatuur die slim genoeg is om zelf het beste signaal te kiezen. Beide wifi-frequenties uitsplitsen in aparte ssid’s en manueel de beste verbinding selecteren op het clientapparaat is overigens ook mogelijk. 

Devolo-adapter installeren en in gebruik nemen

Je installeert en beheert alles met de Devolo Home Network app voor Android 5.0 en iOS 12.0 en later. De installatieprocedure is zeer simpel en in essentie een kwestie van inpluggen en starten. Handig is dat je de powerlinestekkers gewoon kan verplaatsen zonder verdere handelingen. Op die manier neem je je netwerk als het ware overal in huis met je mee. De verbinding is binnen de minuut hersteld; een stekker uittrekken en elders weer in het stopcontact steken is een werkje van niks.

Geavanceerde opties zoals vpn, ouderlijke controle en firewall-beveiliging regel je op je bestaande router of modem. Magic 2 WiFi 6 functioneert zelf vooral als netwerkuitbreiding en vertrouwt voor de meeste instellingen op de aangesloten router.

©CIDimport

Prestaties

De Magic 2 WiFi 6 is in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we uitvoeren op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen, gemiddeld ruim 88 procent sneller dan de vorige versie. Afhankelijk van de locatie noteren we realistische draadloze doorvoersnelheden tussen 240 Mbit/s en 677 Mbit/s. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 444 Mbit/s.

Maar een gemiddelde zegt niet alles. We testen in een grote woning op verschillende etages. De Magic 2 WiFi 6 levert op elke etage ongeveer dezelfde gemiddelde doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark. De pluggen zijn trouwens redelijk energiezuinig, zelfs nog iets zuiniger dan de oudere Next-versie.

Meer weten over het verbeteren van je wifi-bereik en snelheid van je draadloze netwerk? Volg ook de cursus Thuisnetwerk upgraden.

Conclusie

Devolo Magic 2 WiFi 6 presteert beter dan de vorige versie van dit product. Het werkt vooral goed in gebouwen waar een gewoon wifi-signaal te zwak is om voorbij betonnen muren en plafonds te geraken. Of op locaties die te ver van een wifi-router of -toegangspunt verwijderd zijn. De powerline-technologie zorgt in die omstandigheden voor stabiele verbindingen via het elektriciteitsnet tussen zichzelf configurerende wifi-toegangspunten en de centrale router of modem. 

Dit op voorwaarde dat het elektriciteitsnet in orde en overal drie-aderig (randaarde) uitgevoerd is. Eens geïnstalleerd en geconfigureerd heb je geen omkijken meer naar de Magic 2 WiFi 6. In vergelijking met puur draadloze wifi-6 mesh-oplossingen is de prijs ook niet overdreven. 

Uitstekend
Conclusie

**Afmetingen** 76 x 152 x 40 mm (2 x Magic 2 WiFi 6); 66 x 130 x 40 mm (Magic 2 Lan) **Geteste firmware-versie** magic-2-lan-7.12.0.102 (LAN); 5.9.5 (WiFi) **Platform** HomeGrid Forum (HGF) G.hn; Powerline OFDM OFDM - 4096/1024/256/64-QAM, QPSK, BPSK (1200/2400 Mbits/s) & Wi-Fi 4/5/6 **Standaarden** IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab, IEEE 802.3x, IEEE 802.11 a, b, g, n, ac, ax, k, v, r (2.4 / 5 GHz concurrent), IEEE 802.3az, IEEE 802.1p; Auto MDI/X; Wi-Fi Alliance; HomeGrid Forum (HGF) G.hn **Wifi-details** '574 (2,4 GHz) + 1201 (5 GHz) Mbit/s **Aantal mimo streams (zenden x ontvangen:spatial streams)** 2 x 2 : 2 **Gecombineerde draadloze snelheid** AC1800 **Beveiliging** WPA2/3 voor wifi en 128 bit aes-encryptie voor de powerline-verbinding **Dekking** Geen opgegeven dekking, maar de powerline stekkers hebben een kabelbereik tot vijfhonderd meter **Aansluitingen** 2 x gigabit ethernet lan op de wifi-adapters, 1 gigabit ethernet lan op de lan-adapter; geïntegreerd stopcontact **Verbruik** 12,4 watt maximaal, 8 watt gemiddeld en 2,5 watt in rusttoestand **Software** Devolo Home Network app voor Android en iOS; Cockpit software voor Linux, macOS en Windows **Meegeleverde onderdelen** Ethernet kabel (rond, 2 meter); installatiebrochure **Website** [devolo.nl](https://www.devolo.nl/magic-2-wifi-6/variant/multiroom)

Plus- en minpunten
  • Eenvoudige installatie
  • Veilig
  • Snel
  • Redelijk grote pluggen
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING