Devolo Magic 2 Wifi 6 - Snelle powerline met mesh

© PXimport

Devolo Magic 2 Wifi 6 - Snelle powerline met mesh

Geplaatst: 27 januari 2022 - 06:46

Aangepast: 14 december 2022 - 12:40

Redactie

We testten de nieuwste Powerline en wifi-combinatie van devolo, dit keer met wifi 6 (802.11ax). In moderne huizen met dikke muren levert dit volgens de fabrikant een stabielere, snellere draadloze netwerkverbinding. Klopt dit? Hoe goed presteert deze netwerkoplossing? Lees het in deze Devolo 2 Magic 2 Wifi 6 review.

De Magic 2 WiFi 6 is de opvolger van de nog altijd verkrijgbare Magic 2 WiFi Next. De producten zijn essentieel identiek aan elkaar, maar deze nieuwe versie heeft naast wifi 4 en 5 ook wifi 6.

Uiterlijk verschillen de witte, redelijk forse stekkers trouwens niet van de vorige uitvoeringen. Zo is er nog steeds een ingebouwd stopcontact, zodat je er geen verliest wanneer je deze stekkers ergens in huis inplugt.

Multiroom

Wij testten de multiroom kit met twee ‘WiFi Powerline’- stekkers (met vier geïntegreerde antennes), één kleinere ‘LAN Powerline’- stekker en een twee meter lange ronde ethernetkabel. Dat volstaat om redelijk grote woningen van een dekkend netwerk te voorzien. 

Je koppelt een bestaande router aan de lan-stekker, die vervolgens de lokale netwerk- en internetverbindingen via het bestaande stroomnet uitbreidt tot aan de powerline-stekkers met elk twee gigabit-ethernetpoorten en wifi.

In kleinere woning volstaat wellicht de starter kit met een powerline- en een lan-stekker. Een losse powerline-stekker kost 180 euro. Tegen dat je dit leest zal devolo ook kits hebben met twee en drie powerline-stekkers. Met deze mesh-kits breid je het netwerk verder uit in (heel) grote gebouwen, of wanneer obstakels zoals extra dikke muren het draadloze netwerk hinderen.

© PXimport

Powerline en wifi

De powerline-stekkers werken volgens de Powerline G.hn-standaard met een bereik tot vijfhonderd meter en een maximale doorvoersnelheid van 2,4 Gbit/s over een drie-aderige stroomkabel. 

Je kan de nieuwe stekkers niet in hetzelfde powerline-netwerk combineren met oudere HomePlug-adapters, al mag je beide systemen wel door elkaar op hetzelfde stroomnet gebruiken. Dit wordt afgeraden omdat het de snelheid van de nieuwere powerlines negatief beïnvloedt. De wifipluggen halen in theorie snelheden tot 574 Mbit/s in de 2,4 GHz- en tot 1201 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties.

Alle wifi-6 nieuwigheden zoals wpa3-beveiliging, multi-user mimo (met tweemaal twee kanalen), ‘band steering’ (automatisch toekennen van de beste frequentie en kanaal) en ‘fast roaming’ (automatisch verbinden van clientapparatuur met het krachtigste draadloze signaal) worden ondersteund.

© PXimport

Fast roaming

Fast roaming of ieee 802.11r dient ook op clientniveau aanwezig te zijn. Oudere apparatuur ondersteunt dit niet, maar Devolo vangt dit op met ‘access point steering’. Daarbij verdelen de stekkers zelf de brandbreedte optimaal tussen nieuwere en oudere draadloze apparatuur. Bij afwezigheid van deze technologie zouden oudere clients anders voor vertragingen kunnen zorgen bij de nieuwe clients.

Dankzij ‘config sync’ is het mogelijk om de wifi-instellingen van de bestaande router automatisch toe passen op alle Devolo-stekkers. Dit is vooral interessant in een omgeving met recente draadloze apparatuur die slim genoeg is om zelf het beste signaal te kiezen. Beide wifi-frequenties uitsplitsen in aparte ssid’s en manueel de beste verbinding selecteren op het clientapparaat is overigens ook mogelijk. 

Devolo-adapter installeren en in gebruik nemen

Je installeert en beheert alles met de Devolo Home Network app voor Android 5.0 en iOS 12.0 en later. De installatieprocedure is zeer simpel en in essentie een kwestie van inpluggen en starten. Handig is dat je de powerlinestekkers gewoon kan verplaatsen zonder verdere handelingen. Op die manier neem je je netwerk als het ware overal in huis met je mee. De verbinding is binnen de minuut hersteld; een stekker uittrekken en elders weer in het stopcontact steken is een werkje van niks.

Geavanceerde opties zoals vpn, ouderlijke controle en firewall-beveiliging regel je op je bestaande router of modem. Magic 2 WiFi 6 functioneert zelf vooral als netwerkuitbreiding en vertrouwt voor de meeste instellingen op de aangesloten router.

© CIDimport

Prestaties

De Magic 2 WiFi 6 is in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we uitvoeren op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen, gemiddeld ruim 88 procent sneller dan de vorige versie. Afhankelijk van de locatie noteren we realistische draadloze doorvoersnelheden tussen 240 Mbit/s en 677 Mbit/s. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 444 Mbit/s.

Maar een gemiddelde zegt niet alles. We testen in een grote woning op verschillende etages. De Magic 2 WiFi 6 levert op elke etage ongeveer dezelfde gemiddelde doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark. De pluggen zijn trouwens redelijk energiezuinig, zelfs nog iets zuiniger dan de oudere Next-versie.

Conclusie

Devolo Magic 2 WiFi 6 presteert beter dan de vorige versie van dit product. Het werkt vooral goed in gebouwen waar een gewoon wifi-signaal te zwak is om voorbij betonnen muren en plafonds te geraken. Of op locaties die te ver van een wifi-router of -toegangspunt verwijderd zijn. De powerline-technologie zorgt in die omstandigheden voor stabiele verbindingen via het elektriciteitsnet tussen zichzelf configurerende wifi-toegangspunten en de centrale router of modem. 

Dit op voorwaarde dat het elektriciteitsnet in orde en overal drie-aderig (randaarde) uitgevoerd is. Eens geïnstalleerd en geconfigureerd heb je geen omkijken meer naar de Magic 2 WiFi 6. In vergelijking met puur draadloze wifi-6 mesh-oplossingen is de prijs ook niet overdreven. 

8,0

ONS OORDEEL

Devolo 2 Magic 2 Wifi 6

Pluspunten

Eenvoudige installatie

Veilig

Snel

Minpunten

Redelijk grote pluggen

Conclusie

**Afmetingen** 76 x 152 x 40 mm (2 x Magic 2 WiFi 6); 66 x 130 x 40 mm (Magic 2 Lan) **Geteste firmware-versie** magic-2-lan-7.12.0.102 (LAN); 5.9.5 (WiFi) **Platform** HomeGrid Forum (HGF) G.hn; Powerline OFDM OFDM - 4096/1024/256/64-QAM, QPSK, BPSK (1200/2400 Mbits/s) & Wi-Fi 4/5/6 **Standaarden** IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab, IEEE 802.3x, IEEE 802.11 a, b, g, n, ac, ax, k, v, r (2.4 / 5 GHz concurrent), IEEE 802.3az, IEEE 802.1p; Auto MDI/X; Wi-Fi Alliance; HomeGrid Forum (HGF) G.hn **Wifi-details** '574 (2,4 GHz) + 1201 (5 GHz) Mbit/s **Aantal mimo streams (zenden x ontvangen:spatial streams)** 2 x 2 : 2 **Gecombineerde draadloze snelheid** AC1800 **Beveiliging** WPA2/3 voor wifi en 128 bit aes-encryptie voor de powerline-verbinding **Dekking** Geen opgegeven dekking, maar de powerline stekkers hebben een kabelbereik tot vijfhonderd meter **Aansluitingen** 2 x gigabit ethernet lan op de wifi-adapters, 1 gigabit ethernet lan op de lan-adapter; geïntegreerd stopcontact **Verbruik** 12,4 watt maximaal, 8 watt gemiddeld en 2,5 watt in rusttoestand **Software** Devolo Home Network app voor Android en iOS; Cockpit software voor Linux, macOS en Windows **Meegeleverde onderdelen** Ethernet kabel (rond, 2 meter); installatiebrochure **Website** [devolo.nl](https://www.devolo.nl/magic-2-wifi-6/variant/multiroom)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000