© PXimport

Wat is WPA3?

Geplaatst: 5 december 2018 - 04:38

Aangepast: 16 november 2022 - 09:36

Justin Doornekamp

Dit jaar is er een nieuwe wifi-standaard gelanceerd, genaamd WPA3. Internetten via een draadloze verbinding zou hiermee veiliger worden, maar wanneer jouw apparaten dit gaan ondersteunen blijft nog de vraag.

WPA3 werd halverwege dit jaar gelanceerd door de Wi-Fi Alliance, een organisatie die verantwoordelijk is voor de wifi-technologie. WPA3 maakt het vooral voor jou als wifi-gebruiker een stuk veiliger om op het internet te surfen via een draadloze verbinding.

Maakt het hackers moeilijk

In de huidige situatie, met WPA2, is het voor hackers mogelijk om de datastromen van jouw wifi-netwerk op te vangen en om die vervolgens op afstand te kraken door allerlei verschillende wifi-wachtwoorden uit te proberen. Met de komst van WPA3 wordt dit een stuk moeilijker. Een hacker kan nu niet meer van een afstand jouw wifi-netwerk benaderen en moet dus in de buurt zijn.

Lukt het een hacker toch om in jouw wifi-netwerk te komen (WPA3 voorkomt dit namelijk niet volledig), dan heeft hij ook nog eens toegang tot minder informatie. Alleen je laatste activiteit op internet kan worden ingezien, waardoor het voor de hacker dus niet mogelijk is om te zien wat je bijvoorbeeld gisteren hebt gedaan.

Niet alleen je eigen wifi-netwerk wordt veiliger: ook bij het gebruik van draadloos internet op publieke plekken als in de trein of in het café bij jou in de buurt, zullen beter beschermd zijn vanwege de beter versleutelde verbinding.

Brede ondersteuning eind 2019 verwacht

Hoewel de nieuwe technologie WPA3 in principe al is te gebruiken, moeten je apparaten dit wel ondersteunen. Waarschijnlijk zul je op termijn je oudere router moeten vervangen en moet je wachten op een update voor je smartphone of tablet. In het ergste geval kunnen fabrikanten ook beslissen om WPA3 pas te ondersteunen in nieuwe apparaten, waardoor je eerst een nieuwe telefoon of tablet moet kopen om veiliger op een draadloos netwerk te kunnen surfen.

Het is wel bekend dat bedrijven als Qualcomm en Cisco al werken aan speciale chips voor telefoons en tablets of aan updates voor bestaande apparatuur om WPA3 te ondersteunen. Evenwel is de verwachting dat pas tegen eind 2019 de eerste apparaten de WPA3-technologie volledig ondersteunen.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000