© PXimport

Digitale vervuiling

Geplaatst: 10 juni 2015 - 07:35

Aangepast: 24 november 2022 - 11:25

Redactie

Iedereen heeft er een hekel aan: spam in je mailbox. Lees de blog van Jan Verheij over de mail die jouw inbox domineert.

Grease is Good?

"Spam", wie kent het niet. Een hedendaagse plaag en een verderfelijke vervuiling van onze mailboxen. In Nederland kennen we het als Smac. Gebakken op de boterham of verwerkt in de bamibal. Eén onveranderlijke eigenschap blijft. Het is vet, moddervet! Over nut en noodzaak van vet lopen de meningen uiteen. Je lichaam heeft het absoluut nodig en het levert de noodzakelijke energie om het mechanisme aan de praat te houden. Lees ook: Dossier - Alles over je antivirus.

Sommigen beweren dat je vet met mate moet consumeren. Ik echter niet! Ik laat me door niets en niemand mijn frietje dubbel 'met' afnemen. De dieetgoeroes roepen heel andere dingen. Maar dat menen ze niet echt. Neen, zij hanteren stilzwijgend óók de regel: "Grease is Good". Alleen op die manier zijn ze immers verzekerd van een constante stroom klandizie die krampachtig probeert een kilo of wat kwijt te worden. Ook makers van gezondheids-apps houden zich aan die regel. Ze schrijven allemaal een gezonde leefwijze voor maar hopen op het tegendeel. Zo houden ze werk.

Reclame, reclame.

Terug naar de spam in mijn mailbox. Onbegrijpelijk wat daar allemaal in terecht komt. Dames met exotische namen als Lisa, Eileen, Josephine en Anastasia die allemaal mijn vriendschap willen. Ja, ja... Aanprijzingen voor middelen ter verhoging van potentie of zelfs vergroting van een niet nader te noemen lichaamsdeel. Hoe komen ze erbij.

Let op! Gevaar!

En dan de waarschuwingen. Mijn computer is onveilig. Mijn bankrekening geblokkeerd. Er kruipen allerlei enge digitale beesten rond die ik moet bestrijden. Ik hoef alléén maar te klikken en alle problemen worden opgelost. Vreemd allemaal. Mijn computer snort als nooit tevoren, betalen kan ik nog altijd. Wel loopt één van onze katten over het toetsenbord terwijl ik mijn blog typ. Fouten in de tekst liggen dus niet aan mij.

Teleshoppen.

Tegenwoordig is er nog iets extra's bijgekomen. Mijn vrouw heeft het winkelen per computer nu definitief onder de knie. Dat is handig beweert ze. De pakketdienst belt nu regelmatig aan en ik raak al bevriend met de chauffeur. Maar dan. Een constante stroom van reclamemail vult nu mijn inbox. Aanbieding na aanbieding komt dagelijks binnen. Want ja, naast je adres was je mailadres absoluut vereist bij het bestellen.

Ik weet nu waarom. Maar kom er maar eens van af. De spamfilters van de provider blijken grofmazig. Ik geef alle spam in mijn mailprogramma standaard de melding ongewenst, blokkeer driftig alle afzenders en domeinen die me niet welgevallig zijn en toch vermindert de stroom post nog niet.

Hoe moet dit verder?

Iedereen en alles gebruikt spamfilters, zo lees ik ergens. Maar toch houdt het niet op. Ik moet dus ook extra filters installeren maar weet niet hoe. Ik heb dus dringend behoefte aan een digitale Sonja Bakker zogezegd. Iemand die me afdoende aanwijzingen geeft om de vervetting van mijn mailbox te stoppen. Daar wil ik dus wèl van af. Iemand een idee?

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000