AVM Fritz!Repeater 3000 review - Overal snelle wifi

een draadloze repeater met drie zenders, waarvan er één uitsluitend gebruikt wordt voor mesh-communicatie. In deze AVM Fritz!Repeater 3000 review ontdekken we hoe dat in de praktijk bevalt.

De AVM Fritz!Repeater 3000 mesh-repeater is compatibel met alle wifi-routers met de draadloze standaarden 802.11ac/n/g/b/a, maar werkt uiteraard extra goed samen met recente AVM-routers en -repeaters die over wifi-mesh beschikken. Het voordeel tegenover een gewone wifi-repeater is dat het draadloze netwerk alle verbindingen zelf regelt. Je merkt niets van een eventuele overgang naar een ander draadloos toegangspunt in het draadloze ‘spinnenweb’.

Van vertraging of halvering van de verbindingssnelheid is in theorie geen sprake, omdat één van de drie draadloze zenders uitsluitend wordt gebruikt voor de mesh-communicatie. Draadloze apparatuur kan dan een verbinding maken met de twee overblijvende zenders. De Fritz!Repeater 3000 is trouwens de eerste repeater van AVM met drie afzonderlijke banden.

Drie zenders

De Fritz!Repeater 3000 heeft drie wifi-zenders: twee in de 5GHz-frequentie (één van 1.733 Mbit/s en een tweede van 866 Mbit/s) en één in de 2,4GHz-frequentie (400 Mbit/s). Wanneer je de repeater verbindt met een mesh-router uit het productgamma van AVM, dan communiceert het apparaat met de router via een aparte 5GHz-frequentieband.

Het apparaat heeft op de achterzijde twee gigabit-lan-poorten waarop je computers, printers, audio-video-spelers en andere netwerkapparatuur aansluit. Eén van de lan-poorten kan ook ingericht worden als lan-brug en via een netwerkkabel aangesloten worden op een router. Die verbinding is dan beveiligd met ‘wpa3 transition mode’. Dat is de versie van wpa3 die tegelijk actief kan zijn op een netwerk waarin ook nog het minder veilige wpa2 wordt gebruikt. De draadloze verbindingen zijn gewoon beveiligd met wpa2 (802.11i).

Installatie

De meertalige installatiehandleiding heeft ook een Nederlandse sectie. Die toont in woord en beeld hoe je de repeater installeert. De installatie is in essentie een kwestie van op twee knoppen drukken: achtereenvolgens de wps-knoppen van de router en de repeater.

© PXimport

Wacht 35 à 40 seconden tot de Connect-led op de voorkant van de repeater continu langzaam knippert. Druk dan kort op de rode Connect-knop. De led knippert nu sneller. Binnen twee minuten start je nu de wps-procedure op de router. Zodra de verbinding een feit is, branden beide leds op de Fritz!Repeater 3000.

Vervolgens kun je de repeater op een geschikte locatie zetten: idealiter is dat ongeveer halverwege tussen de gekoppelde router en de wifi-apparaten die je wilt gebruiken. De kleur van de led voor de verbindingskwaliteit brandt groen als de verbinding goed is. Brandt deze led oranje, dan dien je de repeater dichter bij de router te plaatsen.

Configureren

Met behulp van de app voor Android en iOS genaamd AVM Fritz!App WLAN, bepaal je de ideale locatie nog eenvoudiger. Die app geeft ook tips over een betere configuratie. In ons geval kregen we de tip om de repeater met de router te verbinden via kanaal 100 of hoger. Dit zou een hogere doorvoersnelheid toelaten dan het gebruikte kanaal 36.

Die waarschuwing heeft te maken met het feit dat in onze testomgeving een ander draadloos apparaat actief was, wijziging naar een kanaal boven de 100 zorgde ervoor dat de repeater daar de 5GHz-band voor zich alleen heeft.

Het overzichtelijke webbeheer heeft de gebruikelijke interface van AVM-repeaters en -routers. Die interface werkt echter (nog?) niet in het Nederlands, hoewel sommige recente routers van AVM (zoals de in deze test gebruikte 6890 LTE) intussen wél een Nederlandse interface hebben.

© PXimport

In mesh-modus moet je in feite nooit in het beheer van de repeater zijn, want alle instellingen regel je in het webbeheer van de gekoppelde AVM-router. De repeater neemt die vervolgens naadloos over. Alleen in heel specifieke gevallen (bijvoorbeeld verandering van wifi-kanaal) moet je in de repeater-interface zijn. Ook eventuele firmware-updates worden automatisch door de router op de repeater toegepast. Je kunt wel informatie opvragen in het webbeheer van de repeater. En uiteraard moet je ook daar zijn als je de repeater om een of andere reden als een klassieke repeater of bridge wilt inzetten.

Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een wifi-set; we zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties. Voor de test gebruiken we de uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende apparaten en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren.

De Fritz!Repeater 3000 haalt tussen de 179 en 614 Mbit/s, afhankelijk van de meetlocatie. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 387 Mbit/s. De prestaties zijn daarmee goed.

Compatible AVM-routers met mesh (eventueel pas geactiveerd nadat je de recentste firmware installeert, vanaf Fritz!OS 6.90) zijn Fritz!Box 7590, 7530, 7490, 7430, 3490, 4040, 4020, 6490 Cable, 6890 LTE en 6820 LTE. Ook sommige eerdere AVM-routers, zoals de AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7390 en nog oudere 7360, kunnen met een firmware-upgrade mesh-ondersteuning krijgen en dus gekoppeld worden aan deze nieuwe mesh-repeater. Hij werkt ook met routers van andere merken.

Conclusie

Dankzij een derde communicatiekanaal dat voor niets anders gebruikt wordt, haalt de AVM Fritz!Repeater 3000 veel betere mesh-prestaties dan de in het verleden geteste, nog steeds verkrijgbare AVM Fritz!Wlan Repeater 1750E. Die laatste heeft maar twee kanalen en functioneert daardoor meer zoals een echte repeater/extender, zelfs wanneer je hem in mesh-configuratie gebruikt. Ook in vergelijking met andere mesh-oplossingen presteert deze nieuwe AVM-repeater in combinatie met een recente AVM-router (zoals de in deze test gebruikte Fritz!Box 6890 LTE) behoorlijk goed.

8,0

ONS OORDEEL

AVM Fritz!Repeater 3000

Pluspunten

Goede prestaties

Simpel te gebruiken

Eenvoudige installatie

Minpunten

Geen Nederlandse beheerinterface

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000