Linksys Velop AX4200 - Hekkensluiter voor een Hoofdprijs?

Linksys Velop AX4200 - Hekkensluiter voor een Hoofdprijs?

Geplaatst: 9 november 2022 - 09:31

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Stephan Overbeeke

Linksys' Velop AX4200 wifi-mesh-systeem wist vorig jaar in onze grote vergelijkende test van mesh-systemen niet te overtuigen. Dit jaar hertesten we 12 tri-band mesh-systemen en zoeken we antwoord op de vraag: kunnen enkele firmware-updates en prijsveranderingen het tij voor Linksys keren?

6,0

Ons oordeel

Linksys Velop AX4200

Pluspunten

Geen onaardige prestaties

Gebruiksvriendelijke app

Eenvoudige installatie

Minpunten

Geen wifi 6E

Geen multi-gigabit-lan/wan

Goedkopere sets presteren beter

Geen echte voordelen

Conclusie

Ook in 2022 lijkt de Linksys Velop AX4200 niet enorm te overtuigen zodra we de gehele concurrentie er naast zetten. Het is simpelweg niet meer voldoende om gewoon goede prestaties te bieden, dat is inmiddels gewoon de standaard geworden. Linksys voegt met Velop daar te weinig aan toe om echt indruk te maken. De oplossing voor de Velop AX4200 is echter simpel: de prijs moet omlaag. De set werkt tenslotte prima en is gebruiksvriendelijk, maar hij zal echt tot de goedkoopste tri-band-opties moeten behoren om hem een (budget) kooptip te maken. Kleine prijsverschillen zoals we nu en het afgelopen jaar hebben gezien zijn niet voldoende in 2022....
Lees meer

Een wifi-mesh-systeem is een eenvoudige manier om heel je huis van wifi te voorzien zonder kabels te trekken. De Linksys Velop AX4200 maakt een fijne indruk direct uit de doos. De aantrekkelijke, hoekige kastjes voelen uitstekend en de aanwezigheid van vier netwerkpoorten per satelliet is fijn. Menig set heeft er slechts twee of drie. Klein zijn ze niet, maar met 24,5 x 10 x 10 cm zijn ze prima te positioneren in huis. Onthoud wel, in het zicht zetten bevorderd de prestaties.


De Velop toont zijn leeftijd echter in enkele details. Zo ontbreekt wifi 6E en is er geen multi-gigabit lan- of wan-poort. Niet dat iedereen dat nodig heeft, maar enkele sets die grofweg hetzelfde kosten bieden die mogelijkheid wel, zoals de TP-Link Deco XE75 (PRO).

Het Linksys AX4200 en AX5300 wifi-mesh-systeem bestaat uit twee nodes.

Het Linksys Velop AX4200 wifi-mesh-systeem wordt verkocht in sets van twee of drie stuks.

Software en Installatie

Linksys heeft door de jaren heen grote stappen gemaakt met hun software- en appervaring. De installatie is vlot geregeld en vereist geen technische kennis. Hierdoor heb je binnen 5 tot 10 minuten na het uitpakken een vlot werkend wifi-netwerk in huis. De app is overzichtelijk en ook voor leken goed te volgen. Zo zet je bijvoorbeeld vlot een gastnetwerk op of stel je wat beperkingen in voor jonge internetgebruikers. Linksys doet dat net als Netgear en TP-Link wel met het idee dat meer opties een leek kunnen overweldigen, waardoor ze helaas kiezen om meer pro-features simpelweg te verwijderen in plaats van ze in een geavanceerd scherm te steken. Dat maakt Velop, net als Deco en Orbi, iets minder geschikt als je graag je complete netwerk optimaliseert.

Testmethode

De testlocatie waar we deze set getest hebben betreft een jong vrijstaand woonhuis waarbij geen sprake is van storing vanuit wifi-verbindingen uit de buurt. De vloeren zijn echter wel van beton wat een uitdaging vormt voor routers en mesh-oplossingen. We testen over drie woonlagen.

We testen met twee computers voorzien van Wifi 6E. Als testserver gebruiken we een server met een multi-gigabit-netwerkaansluiting die we bedraad op het mesh-systeem aansluiten. Dit legt de bottleneck bij het te testen product. (Let op: de meeste routers, switches en computers zijn beperkt tot 1 gigabit, de hogere snelheden die je in sommige van onze testen ziet zijn enkel haalbaar in combinatie met multi-gigabit apparatuur. Ook mesh-oplossingen zonder 2,5- of 10Gbit/s-poorten zullen tot deze 1 Gbit/s worden beperkt).

We hebben gekozen voor drie specifieke testscenario’s. Test 1 richt zich puur op de maximaal haalbare snelheid (capaciteit van de antennes) van elke individuele unit. Deze test voeren met uit met onze laptops op enkele meters van en met direct zicht op de hoofdunit op een kastje in de woonkamer. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een satelliet elders in huis wél bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.

Voor test 2 en 3 richten we ons specifiek op de mesh-prestaties en de kwaliteit van de verbinding tussen de satellieten onderling. We plaatsen een tweede satelliet in de hal één verdieping hoger. Voor test 2 testen we de twee apparaten in de nabijheid van deze tweede satelliet, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul van een mesh-systeem in huis heeft.

Voor test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en testen we wederom via de satelliet op de eerste verdieping. Hier leunen we dus zowel op de backhaul van het mesh-systeem, als de signaalsterkte per satelliet op iets langere afstand en met hinder van muren en plafond. 

We hebben de wifi-mesh-systemen in een woning over drie verdiepingen getest.

We testen op drie locaties in een huis over drie verdiepingen.

Prestaties

Kijken we naar de prestaties in een vacuüm, dan lijkt de Velop AX4200 zijn taak prima te vervullen. We meten 752 Mbit/s nabij de primaire unit, voldoende om een typische kabelverbinding te verzadigen. Op de eerste verdieping blijft daar 399 Mbit/s van over via de satelliet, ruim voldoende voor de meeste doeleinden. Het probleem voor Linksys zit in de vergelijking met alternatieven, want in de tabel zien we dat de Velop AX4200 de hekkensluiter is. De Huawei Mesh 7 is iets rapper voor minder geld, de TP-Link Deco XE75 (PRO) kost grofweg hetzelfde maar is significant sneller én voorzien van wifi 6E en de ASUS ZenWifi XT8 kost iets meer maar is structureel sneller en voorzien van een multi-gigabit wan-poort.

Conclusie

Ook in 2022 lijkt de Linksys Velop AX4200 niet enorm te overtuigen zodra we de gehele concurrentie er naast zetten. Het is simpelweg niet meer voldoende om gewoon goede prestaties te bieden, dat is inmiddels gewoon de standaard geworden. Linksys voegt met Velop daar te weinig aan toe om echt indruk te maken.

De oplossing voor de Velop AX4200 is echter simpel: de prijs moet omlaag. De set werkt tenslotte prima en is gebruiksvriendelijk, maar hij zal echt tot de goedkoopste tri-band-opties moeten behoren om hem een (budget) kooptip te maken. Kleine prijsverschillen zoals we nu en het afgelopen jaar hebben gezien zijn niet voldoende in 2022.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten