5 tips voor een veilig thuisnetwerk

© PXimport

5 tips voor een veilig thuisnetwerk

Geplaatst: 23 november 2023 - 08:31

Toon van Daele

Je hebt waarschijnlijk een thuisnetwerk, met een router, een pc, een printer, enkele mobiele apparaten, misschien een ip-camera, een NAS en een paar IoT-apparaten. Met de volgende tips kun jij je netwerk optimaal en veilig gebruiken.

Tip 1

Beveilig je netwerk met een sterk wachtwoord, bij voorkeur met de nieuwste encryptiestandaard (WPA3), indien je router en draadloze apparaten dit ondersteunen. Wijzig je wachtwoord regelmatig om het risico op onbevoegde toegang te verkleinen. 

Tip 2

Zorg ervoor dat je router en de verbonden apparaten de laatste firmware- en software-updates hebben. Deze updates bevatten vaak beveiligingspatches en zorgen meestal voor een stabielere werking. 

Tip 3

Creëer een apart gastnetwerk voor je bezoekers, zodat zij geen toegang hebben tot je belangrijkste netwerk en de daarmee verbonden apparaten. Overweeg ook een apart netwerk voor je IoT-apparaten. 

Tip 4

Schakel indien mogelijk overbodige services zoals UPnP, Remote Management en WPS uit op je router. Hoewel ze bedoeld zijn om de gebruikservaring te verbeteren, verhogen ze tegelijkertijd het risico op misbruik. 

Tip 5

Voer regelmatig een controle uit op je netwerk en controleer welke apparaten ermee verbonden zijn. Dit helpt je verdachte apparaten sneller te identificeren en te verwijderen. Je kunt op je router nagaan welke apparaten verbonden zijn, maar je kunt ook een netwerkscan uitvoeren met een gratis tool als NetTools. Deze tool bevat tevens een monitoringmodule die je op de hoogte stelt van belangrijke activiteiten. 

5 tips voor een veilig thuisnetwerk-73940447
0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000