Zo werkt het glasvezel-kabelnetwerk van Ziggo

© PXimport

Zo werkt het glasvezel-kabelnetwerk van Ziggo

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 22 juni 2022 - 13:08

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Partner

Met het glasvezel-kabelnetwerk van Ziggo profiteer je van razendsnel en stabiel internet. Ziggo noemt zijn netwerk het GigaNet. Hoe het GigaNet technisch in elkaar steekt, lees je in dit artikel.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Het GigaNet is een glasvezel-kabelnetwerk dat de techniek van glasvezel en coaxkabel combineert om tot een vliegensvlugge en zeer betrouwbare en veilige internetverbinding te komen. Het overgrote deel van GigaNet bestaat uit glasvezelkabels. Die starten in Ziggo’s datacenters en lopen helemaal door tot de straatkast die – de naam verraadt het al – in jouw straat staat. Glasvezel is uitermate geschikt om grote hoeveelheden data te versturen over lange afstanden. Eenmaal aangekomen bij de straatkast, verloopt het resterende internetsignaal naar je huis via de coaxkabel.

Het merendeel van de Nederlandse woningen is al voorzien van een coaxkabel, die voorheen gebruikt werd voor televisie. Nu zet Ziggo de kabeltechniek in voor razendsnel internet. Dankzij slimme technologie kan Ziggo de maximale internetsnelheden via de coaxkabel steeds verder verhogen. Dat maakt de kabeltechniek klaar voor de toekomst, zonder graafwerkzaamheden of andere hinder. En helemaal handig: Ziggo levert via zijn GigaNet naast internet ook tv en telefoon. 

DOCSIS 3.1

De slimme technologie die we net noemden, draagt de naam DOCSIS 3.1. Met deze techniek verhoogt Ziggo de downloadsnelheid van de vertrouwde coaxkabel tot liefst 1 Gbit/s. Met de garantie dat ieder huis, onafhankelijk van elkaar, kan rekenen op exact dezelfde up- en downloadsnelheid. Vanaf de wijkkast tot alle woningen verdeelt Ziggo de internetcapaciteit precies zo dat elke klant de internetsnelheid ontvangt die hoort bij zijn abonnement.

Op dit moment hebben al meer dan 5,5 miljoen Nederlandse huishoudens een aansluiting op het GigaNet, waardoor ze toegang hebben tot de downloadsnelheid van maximaal 1 Gbit/s. Als Ziggo-klant hoef je hier niets voor de doen: de provider regelt alles. Ziggo sluit de resterende huishoudens in rap tempo aan op GigaNet. Zodra jouw regio aan de beurt is, krijg je automatisch bericht van de provider. 

© PXimport

Snelheden tot 1 Gbit/s

Het GigaNet biedt bijzondere hoge internetsnelheden, met als voordeel dat je zelf kiest welke internetsnelheid en bijbehorende abonnementsprijs het beste bij jouw gebruikssituatie past. GigaNet biedt een maximale downloadsnelheid van 1 Gbit/s, oftewel 1000 Mbit/s. Dat is even snel als een reguliere glasvezelverbinding, wat duidelijk maakt hoe toekomstbestendig GigaNet is.

Een praktijkvoorbeeld ter illustratie: via een 1 Gbit/s-downloadverbinding duurt het slechts 42 seconden om een film van 5 GB binnen te halen. Met de gemiddelde downloadsnelheid van een Nederlands gezin (100 Mbit/s) duurt dat meer dan zeven minuten.

De maximale uploadsnelheid van GigaNet bedraagt op dit moment 50 Mbit/s. Ziggo kiest voor een hogere downloadsnelheid omdat onderzoek aantoont dat de meeste Nederlanders veel meer downloaden dan uploaden. De provider geeft hierbij ook aan dat het indien nodig de uploadsnelheid in de toekomst zal verhogen.

Ziggo heeft al succesvol tests uitgevoerd met een 10Gbit/s-verbinding via zijn GigaNet. Dat is volgens de provider honderd keer sneller dan wat het gemiddelde huishouden in Nederland nu heeft. Omdat GigaNet steeds slimmere software krijgt, zijn op termijn zelfs nóg hogere snelheden mogelijk dan die 10 Gbit/s-downloadsnelheid. 

SmartWifi 

Het GigaNet van Ziggo bestaat uit het glasvezel-kabelnetwerk en SmartWifi. Het glasvezel-kabelnetwerk hebben we net besproken. SmartWifi is Ziggo’s naam voor een slim wifisysteem dat bestaat uit het SmartWifi-modem, de SmartWifi-app en eventueel SmartWifi pods. Die pods kun je huren of kopen als je merkt dat je wifisignaal niet overal in huis aan je verwachtingen voldoet.

Het SmartWifi-systeem schakelt automatisch naar de beste frequentie, verdeelt de wifi en kiest – als je SmartWifi pods gebruikt – het snelste wifipunt in je huis. De SmartWifi pods zijn met name handig als je een groot huis of appartement hebt. Met de SmartWifi-app maak je gratis en heel eenvoudig een scan van je wifinetwerk

Check je internetsnelheid 

Ben je benieuwd naar de internetsnelheid in jouw huis? Gebruik dan de gratis Speedtest. Die test de up- en downloadsnelheid van je internetverbinding, zowel van je bekabelde verbinding als via wifi. De snelheden die je bekabeld haalt, horen in de buurt te liggen van de beloofde maximale snelheden door je internetprovider. Via wifi liggen de snelheden vaak lager – waar allerlei factoren aan bijdragen. Om je wifiverbinding optimaal te testen, voer je de Speedtest uit op ongeveer twee meter afstand van je modem. Goed om te weten: als je normaliter surft via een VPN-verbinding, zet je de VPN uit als je een snelheidstest start.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000