Nieuwe laptop? Kies voor de juiste hoeveelheid RAM!

© Maksym Yemelyanov

Nieuwe laptop? Kies voor de juiste hoeveelheid RAM!

Geplaatst: 9 september 2023 - 14:32

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:41

Redactie ID.nl

Het interne geheugen van je laptop wordt ook wel RAM genoemd, en RAM staat voor Random Access Memory. RAM slaat alle actieve programma's en processen op en is verantwoordelijk voor de snelheid van je apparaat. Meer RAM betekent dus een snellere laptop. Je kunt meer programma's tegelijk draaien zonder vertraging. Ook schakel je sneller tussen programma's. Maar hoeveel RAM is genoeg?

Wat is RAM?

RAM staat voor Random Access Memory en dat is het werkgeheugen van je laptop. Als je programma's en apps opstart, worden voor snelle toegang delen ervan door de processor in het interne geheugen geladen. RAM werkt dus nauw samen met de processor. Hoe meer RAM, hoe meer data er tegelijk kunnen worden geladen voor snellere verwerking. RAM is ontworpen voor snelle, tijdelijke opslag. In tegenstelling tot je harde schijf wordt RAM gewist wanneer je laptop uitgaat. RAM kan daardoor niet worden gebruikt voor permanente opslag, maar voor actieve processen is het juist ideaal vanwege de hoge verwerkingssnelheid.

0

Powered by

logo

Waarom is RAM belangrijk?

Meer RAM betekent dat je laptop sneller en responsiever is bij het uitvoeren van taken, vooral als je veel programma's tegelijk open hebt staan. Je laptop kan dan meer in het geheugen laden voor snelle toegang. Als er te weinig RAM voorhanden is, moet de laptop gegevens op de harde schijf opslaan, wat een stuk trager is. Dat kan ervoor zorgen dat jouw laptop sloom aanvoelt of zelfs vastloopt.

Kortom, voldoende RAM is belangrijk voor de algehele prestaties van je laptop. Maar hoeveel heb je dan precies nodig? Laten we eens kijken naar de RAM-behoeften voor verschillende typen gebruikers.

Stapel laptops

© Casper Meyhoff

Basisgebruik

Voor basisgebruik, zoals internetten, e-mailen, tekstverwerken en spreadsheets maken, is 4 GB RAM meestal voldoende. Dat stelt je in staat om een beperkt aantal tabbladen en programma's open te hebben staan zonder al te veel vertragingen. De meeste eenvoudige laptops in het budget- en mainstream-segment worden geleverd met 4 GB RAM. Dat is prima voor studenten en andere gebruikers die hun laptop vooral voor school en werk gebruiken.

Als je wel veel tabbladen en programma's tegelijk open hebt staan of regelmatig tussen applicaties wisselt, kan 8 GB RAM de voorkeur hebben. Dat voorkomt dat je laptop vastloopt en zorgt overall voor een vlottere ervaring. Bedenk ook dat besturingssystemen en software in de loop der tijd meer geheugen vereisen. 4 GB RAM kan daardoor na een paar jaar wat magertjes worden voor sommige taken.

Dagelijks en intensief gebruik

Voor mensen die hun laptop intensiever gebruiken, zoals voor gaming, foto- of videobewerking, adviseren we 8 tot 16GB aan RAM. 16 GB is het best als je veel multimediacontent wilt bewerken of games op hoge instellingen wilt spelen, omdat dit de laptop in staat stelt om soepel te multitasken. Veel populaire laptops voor dagelijks gebruik, zoals voor werk en studie, hebben tegenwoordig standaard 8 of 16 GB RAM. Dat is genoeg voor de meeste taken en biedt ook wat extra ruimte voor de toekomst.

Componenten laptop vervangen

© ronstik

Professioneel en zakelijk gebruik

Professionele gebruikers die werken met zware programma's zoals CAD, videobewerkingssoftware of fotobewerkingsprogramma's hebben vaak minimaal 16 GB nodig, maar 32 GB wordt aanbevolen. Dat stelt je in staat om moeiteloos te multitasken met meerdere veeleisende applicaties tegelijk. Ook voor zakelijk gebruik zoals programmeren en data-analyse is 32 GB RAM gebruikelijk. High-end laptops voor professionals en bedrijven gaan dan ook vaak tot 64 GB RAM of meer. Dat is vooral handig voor het werken met enorme hoeveelheden data.

Let op het besturingssysteem

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het besturingssysteem van je laptop. Windows 10 en 11 hebben bijvoorbeeld meer RAM nodig dan oudere Windows-versies, dus zelfs voor basisgebruik raden we aan om minstens 8 GB RAM te hebben. Voor MacBooks zijn de aanbevelingen vergelijkbaar. Moderne besturingssystemen en software worden steeds veeleisender, dus meer RAM biedt meer toekomstbestendigheid.

RAM toevoegen

© petrsvoboda91

Dual channel RAM voor betere prestaties

Naast de hoeveelheid is ook het type RAM en de configuratie ervan belangrijk. De meeste moderne laptops gebruiken DDR4 RAM. Controleer of het RAM-type compatibel is met je laptop voordat je het koopt. Ook is het aan te raden om gebruik te maken van dual channel RAM-configuraties, waarbij je twee identieke RAM-modules installeert. Dat kan de prestaties verbeteren doordat de modules gelijktijdig kunnen worden gelezen en beschreven.

Kies voor upgradebare RAM

Wees je ervan bewust dat de RAM-modules in veel dunne en lichte laptops is vastgesoldeerd en niet upgradebaar is. Bij andere modellen kun je RAM-reepjes toevoegen of vervangen. Kies bij voorkeur voor een laptop waarvan de RAM in de toekomst kan worden uitgebreid als je denkt meer nodig te hebben. Upgradebare RAM biedt flexibiliteit en is vooral handig voor intensieve gebruikers.

Hoewel 4 of 8 GB RAM nu bijvoorbeeld prima lijkt, is de kans groot dat je over een paar jaar meer nodig hebt. Applicaties en besturingssystemen worden steeds veeleisender. Het is daarom verstandig om nu al rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. Een laptop met 16 GB RAM of meer is toekomstbestendiger en gaat jaren mee zonder upgrade. Dat kan op de lange termijn geld besparen.

RAM in een computer

© ultramcu

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten