8 idiote IT-voorspellingen

© CIDimport

8 idiote IT-voorspellingen

Geplaatst: 1 november 2012 - 07:37

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Heel veel mensen doen voorspellingen, ook zij die beter zouden moeten weten. Hier een paar van de schitterendste missers.

De IT-wereld blijkt in de afgelopen 45 jaar niet echt voorspelbaar te zijn geweest. Natuurlijk zijn er wel redelijk nauwkeurige voorspellingen gedaan over marktaandelen, ontwikkelingen en de snelheid waarmee die ontwikkelingen worden omarmd. Maar de voorspellingen die echt blijven hangen zijn natuurlijk die waarbij de plank op spectaculaire manier werd misgeslagen.

Op het moment dat ze worden gedaan worden dit soort vergissingen van historische proporties over het algemeen niet als zodanig herkend. Om dat te illustreren hebben we niet alleen een paar van de mooiste voorspellingen op een rij gezet, maar ook de veranderingen die er op volgden en die uitwijzen dat de grootheden in de computerwereld ook niet altijd weten waar ze het over hebben.

“Ik voorspel dat het internet spoedig gaat imploderen en in 1996 stort het helemaal in” - Robert Metcalfe, stichter van 3Com, uitvinder van Ethernet, 1995.

Metcalfe wilde zeggen dat het internet als kool groeide, terwijl de tools om het stabiel en veilig te houden nog abominabel zwak waren in vergelijking met de dreigingen waar het mee te maken had. Zelfs de fysieke onderdelen van het internet waren veel te kwetsbaar om een betrouwbaar platform te vormen voor zakelijke applicaties en ander gebruik waarbij je echt geen storingen kunt gebruiken.

Het blijft een voorspelling die de plank flink misslaat. Maar het is in zoverre een geweldige voorspelling dat het internet sindsdien inderdaad in een constante staat van catastrofe verkeert.

“Ik denk dat er wereldwijd misschien een markt is voor vijf computers” - Thomas Watson, voorzitter van IBM, 1943.

De meeste mensen die dit citaat herkennen en weten waarom het ironisch is, bezitten of gebruiken nu zelf alleen al meer dan vijf computers. IBM was (min of meer toevallig) verantwoordelijk voor het bouwen en populair maken van apparaten die er uiteindelijk toe hebben geleid dat de pc- en LAN-revoluties plaatsvonden.

“Er is geen enkele reden waarom iemand een computer in huis wil hebben” - Ken Olsen, oprichter Digital Equipent Corp., 1977 in een toespraak voor de World Future Society

Een computer? Nee, inderdaad, niet meer. Wel tablets, smartphones, slimme apparaatjes met embedded besturingssystemen, tv’s en multimedia centers. Maar computers niet zoveel meer nee.

“Ik voorspel dat de tablet binnen vijf jaar de meest populaire pc-vorm zal zijn in Amerika” - Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, in 2002 tijdens een toespraak ter ere van de introductie van de Windows Tablet PC.

Met deze verklaring introduceerde Gates de voorspelling die in principe waar is, maar in detail de plank volledig misslaat. Microsoft en Apple hebben allebei een paar keer geprobeerd om een praktisch bruikbare en populaire tablet te maken, waarin ze allebei keihard faalden, tot de eerste iPad het licht zag in 2010. Nu worden er zo’n 17 miljoen tablets per kwartaal verkocht.Volgens de voorspellingen van IDC draait op tablets die dit jaar verkocht gaan worden, nog geen procent een besturingssyteem van Microsoft. Windows 8 (RT voor tablets) gaat dat aandeel volgens hetzelfde IDC verviervoudigen. Dat betekent dat het marktaandeel van Microsoft omhoog schiet naar maar liefst 4 procent, terwijl Apple hoog en droog op meer dan 60 procent zit.

“Het abonnee-model voor het kopen van muziek is bankroet. Ik denk dat je muziek gerust nog een keer beschikbaar kunt maken in een abonnee-model, en dan nog zal het niet succesvol zijn” - Steve Jobs in Rolling Stone, 3 december 2003

Apple lanceerde de muziekspeler iTunes en de iPod in 2001; het lanceerde de iTunes muziekwinkel in 2007. Tegen 2012 had iTunes 64 procent van de muziek-abonneemarkt in handen, wat gelijk staat aan 29 procent van alle muziekverkopen. Dat levert Apple een slordige 8 miljard op.

“Over twee jaar is het spam-probleem opgelost” - Bill Gates, 2004, World Economic Forum

Spam vormt nog steeds 90 procent van al het email-verkeer, hoewel het neerhalen van een paar botnets het in 2011 even naar 71 procent terugbracht. Volgens online securitybedrijf Incapsula komt nu meer dan 50 procent van al het internetverkeer niet van mensen, als je al het verkeer van spam, DDoS apps, botnets, content scrapers, zoekmachines, advertentieservers en netwerk overhead van DNS en andere adresservers bij elkaar optelt.

“Dat gedoe over antitrust waait wel over” - Bill Gates op een bijeenkomst van Intel, 1995

Dat ‘gedoe over antitrust’ waaide inderdaad over. Uiteindelijk. Het begon in 1991 met het FTC onderzoek naar het misbruik van Microsoft van zijn monopolie in besturingssystemen, eindigde in een schikking in 1994, ging even later verder omdat Microsoft die schikking had geschonden, ging in 1998 naar de rechtbank en eindigde uiteindelijk in 2002 in een voor Microsoft negatieve uitspraak. En dan hebben we het niet eens over het ‘browsergedoe’ waar Microsoft in Europa mee te maken kreeg.

In het jaarverslag van 2008 schreef Microsoft dat het ministerie van justitie van de VS en 18 staten deelnamen aan dat ‘gedoe over antitrust’, waardoor Microsoft behoorlijk aan banden werd gelegd. Volgens analysten hebben die banden er toe bijgedragen dat Microsoft zijn dominante positie verloor en de computerindustrie meer open werd.

“Apple is al dood” - Nathan Myhrvold, voormalig CTO van Microsoft, 1997

Voor een zombie doet Apple het nog best goed. Het heeft de tabletmarkt in handen en een flink deel van de smartphone-markt. In augustus werd Apple het meest waardevolle bedrijf aller tijden met een totale beurswaarde van meer dan 620 miljard dollar, waarmee Apple het record overnam van Microsoft, dat zijn hoogtijdagen beleefde in 1999. Microsoft is nu nog zo’n 260 miljard waard.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten