© CIDimport

Melissa viert tiende verjaardag

Geplaatst: 26 maart 2009 - 07:03

Aangepast: 17 november 2022 - 08:36

Redactie

Het eerste virus dat wereldwijd het e-mailverkeer verstoorde, is vandaag jarig. Het Melissa-virus werd naar verluidt vernoemd naar een erotische danseres die David L. Smith, de ontwikkelaar van het virus, in Florida had ontmoet. Het virus verstuurde via Microsoft Outlook een geïnfecteerde e-mail met de titel "Here is that document you asked for...

Het eerste virus dat wereldwijd het e-mailverkeer verstoorde, is vandaag jarig. Het Melissa-virus werd naar verluidt vernoemd naar een erotische danseres die David L. Smith, de ontwikkelaar van het virus, in Florida had ontmoet.

Het virus verstuurde via Microsoft Outlook een geïnfecteerde e-mail met de titel "Here is that document you asked for... don't show anyone else;-)" naar de eerste 50 e-mailadressen uit de lijst met contactpersonen van het slachtoffer. Het virus verspreidde zich zo snel, dat de e-mailservers wereldwijd overbelast geraakten.

Het Melissa-virus richt weliswaar geen onherstelbare schade aan, maar wordt wel algemeen beschouwd als de voorloper van de verwoestende botnets waarmee cybercriminelen sindsdien zo snel en makkelijk malware verspreiden. Sinds MessageLabs, dat nu deel uitmaakt van Symantec, in maart 1999 het virus voor het eerst onderschepte, heeft het bedrijf al 108 stammen en meer dan 100.000 exemplaren van het virus tegengehouden. Melissa vormt ook nu nog een reële bedreiging en MessageLabs onderschept nog elke maand gemiddeld een tiental exemplaren.

"Je zou Melissa kunnen vergelijken met de topmodellen van de jaren 90, die met hun voornaam symbool stonden voor een hele industrietak", zet Alex Shipp van MessageLabs. "Het was de eerste aanval van deze omvang. Ik herinner mij nog goed dat wij binnen een uur na de onderschepping van Melissa al honderden exemplaren hadden gedetecteerd - voor 1999 was dat een hoog aantal - en dat wij toen beseften dat er voor altijd een nieuw hoofdstuk in de cybercriminaliteit was aangebroken."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000