Dit zijn de meest onveilige wachtwoorden ooit

Dit zijn de meest onveilige wachtwoorden ooit

Desktops & monitoren

Geplaatst: 10 december 2013 - 08:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:41

Lang niet elk wachtwoord is even veilig. De grote winnaar onder de onveilige wachtwoorden is zonder twijfel ‘password’, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse securityconsultant en schrijver Mark Burnett. Hij heeft de top vijfhonderd van slechtste wachtwoorden in beeld gebracht.

Wachtwoorden die ook slecht scoren op de veiligheidsschaal zijn ‘123456’ en op afstand de altijd handige ‘12345678’. Ook ‘1234’, ‘12345’ en ‘qwerty’ worden nog altijd vaak door computerbezitters gebruikt.

De door Burnett in beeld gebrachte wachtwoorden zijn volgens hem ook het gemakkelijkst te kraken. De grote winnaar, het weinig originele ‘password’, wordt door slechts 4,7 procent van de zes miljoen door Burnett geanalyseerde accounts. Toch komen zwakke wachtwoorden vaker voor dan gedacht: van alle gebruikte wachtwoorden staat 91 procent in de top duizend van slechte, vaak gebruikte wachtwoorden.

Hoewel Burnett’s onderzoek inmiddels alweer bijna twee jaar oud is, zijn de resultaten nog altijd actueel. Uit de recent gelekte wachtwoorden van Adobe-gebruikers blijkt ook dat veel mensen een gemakkelijk te kraken wachtwoord gebruiken. ‘123456’ en ‘1234565789’ zijn twee van de wachtwoorden die vaak opdoken in de gekraakte lijst. 

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000