Zelfstandige mobiele ondernemer Ton test drie weken lang de Sirius A

Update: Ton van Gool had zich aangemeld via het Techpanel en werd geselecteerd als tester voor de Ockel Sirius A Pro. Hij was aanwezig tijdens de Ockel Experience Day, in een Skybox van zijn favoriete club ADO, en kreeg hier een productpresentatie en de Sirius A in ontvangst om te testen.

© PXimport

Unboxing Sirius A Pro

Vooraf heb ik al eens een publicatie van de Sirius A gelezen, maar heb hem nog nooit eerder in handen gehad. Na een presentatie kreeg ik de Ockel Sirius A Pro in handen.

Verpakt in een mooie doos viel mij als eerste de solide uitvoering op. Als ik hem uit de doos haal, voel ik gelijk dat ik een stevig apparaat in handen heb. Relatief zwaar als ik dit vergelijk met bijvoorbeeld een smartphone en die vergelijking dringt zich op door de geringe afmetingen met een 6 inch beeldscherm. Door deze afmetingen en stevigheid durf ik hem ook gelijk te hanteren en heb ik gevoelsmatig geen angst dat er iets kapot zal gaan.

In de doos zit verder een oplader met diverse verloopstekkers voor het buitenland, strak verpakt in een soort dubbele bodem. Een mooie verpakking is aantrekkelijk en zegt iets over de zorg die aan een apparaat is besteed, maar uiteindelijk gaat het om de Sirius A zelf.

Eerste ervaring

Ik moet toegeven, de eerste ervaring is onwennig. Na het eerste opstarten en instellen van accounts en updates, ga ik door de diverse programma’s en instellingen heen. Door de afmetingen zie ik de Sirius A toch als een soort tablet of smartphone. Zo ging ik hem dat ook gebruiken, even snel iets bekijken op sociale media, nieuws enz. Dan is mij al snel duidelijk dat dat beter gaat op mijn smartphone of tablet. Mijn eerste reactie is dan ook dat dit geen toevoeging is.

Eerste zakelijke gebruik

Mijn interesse naar de Sirius A gaat vooral uit naar zakelijk gebruik en de mogelijkheid om een dossier management systeem te kunnen gebruiken op diverse werkplekken, zoals thuis, op kantoor bij een opdrachtgever, of bij een klant. Om op dit DMS (Document Management Systeem) te kunnen werken is een pc nodig. De installatie van dit DMS verloopt soepel en ook de verbinding met de server waarop de data staat geeft geen probleem. Zelfs niet bij een hotspot wifi-verbinding via mijn smartphone.

Ik heb de Sirius A als eerste uitgeprobeerd op kantoor van mijn opdrachtgever. Hij is snel gekoppeld aan een daar aanwezige monitor, muis en toetsenbord. Dan blijkt al snel dat de Sirius A soepel werkt en ik echt het gevoel heb aan een desktop pc te werken. Ik besef dan ook dat ik de Sirius A niet moet vergelijken met een smartphone of tablet, maar dat het een echte pc is. En nu door het formaat heb ik altijd en overal mijn pc meenemen en blijkt dat de Sirius A zeker een toevoeging te zijn. Het is niet goed hem te vergelijken met een tablet, want het is een echte pc, maar dan in je broekzak.

© PXimport

© PXimport

Echte praktijktest

Vervolgens installeerde ik de Sirius A voor een vergelijking in mijn thuiskantoor naast mijn desktop. Opvallend is dat hij soepel werkt. Na even stoeien met de beeldscherminstellingen heb ik een perfect werkende Sirius A. Door een vastlopende update loopt ook nog mijn pc vast. Dit geeft mij de mogelijkheid de Sirius A niet alleen oppervlakkig te testen, maar ook intensief bij een volledige dag in een praktijk. Als er te veel programma’s open staan (DMS, Word, Excel, Outlook en een browser), begint de Sirius A wel in snelheid terug te lopen, maar eigenlijk ga ik al gauw in mijn werk op in plaats van er bij stil te staan dat ik op een mini PC werk met het formaat van mijn telefoon.

© PXimport

Verdere test

De komende 2 weken zal ik de Sirius A verder testen met het gebruik van het 6 inch scherm bij diverse bezoeken op locatie aan cliënten en bij andere toepassingen.

Na de eerste week testen ontstaat er duidelijk meer gevoel in wat de Sirius A kan en hoe hij te gebruiken is. Geen alternatief voor een tablet of smartphone, maar een pc. Deze 2e week is wel gekenmerkt door een tweetal storingen, vermoedelijk ten gevolge van een update van Windows. Deze zijn verholpen en de Sirius A draait weer soepel.

Eigen scherm

Als de Sirius A aan een monitor hangt, dan gedraagt hij zich als een normale pc. Na een tijd merk ik geeneens dat ik op een mini-pc werk, alles werkt zonder haperingen wat ik van een pc verwacht. Hierdoor ben ik al snel geconcentreerd op mijn werk.

Als ik de Sirius A los gebruik dan is het 6 inch scherm toch wel klein. Sommige programma’s zijn goed bruikbaar. Ik denk hierbij vooral aan Windows apps, die veelal een soort tablet structuur hebben qua opbouw. Daardoor worden teksten groter weergegeven en duidelijke bedieningsiconen. Bij het door mij zakelijk gebruikte document management systeem is dit helaas anders. De tekst wordt te klein om te lezen en de icoontjes (die op de monitor al niet zo groot zijn) maken bediening bijna onmogelijk. Punt van aandacht is hierbij dat het scherm niet goed op een stylus reageert. Je moet de Sirius A dus met de vingers bedienen, wat bij een dergelijk programma gelijk een aanraking geeft van 2 of meer iconen. Uiteraard geldt dit probleem voor mij specifiek voor dit programma.

Batterij

De batterij blijkt in de praktijk snel leeg te raken. De Sirius A op standby laten staan en meenemen naar een afspraak leidde deze week al 2x (aan het einde van de middag) tot een lege accu op het moment dat ik hem wilde gebruiken. Het is noodzakelijk vooraf de batterij goed op te laden en dan uit te zetten om een lege accu tijdens een werkdag te voorkomen.

Zakelijk gebruik

Ondanks het bedieningsprobleem op het kleine scherm, is wel duidelijk dat het erg prettig is als ik altijd mijn DSM, dit is het programma die ik gebruik voor mijn werk, kan raadplegen via de Sirius A. Bij overleg met klanten ben ik nu in staat relevante informatie even op te zoeken, zodat een overleg niet opgehouden wordt door onduidelijkheden die niet ter plaatse bekeken kunnen worden. Via de wifi (hotspot via mijn telefoon) werkt de Sirius A soepel. In mijn schrijfmap geschoven vormt hij daar al bijna een vast onderdeel bij een bespreking.

© PXimport

Mediaspeler

Als ik de Sirius gebruik voor het afspelen van muziek of films, verraad hij zijn oorsprong hierbij denkend aan de Black Cherry e.d. Films afspelen op de tv gaat kinderlijk eenvoudig en zonder enig probleem. Of dit nu films van een usb stick zijn of van bv een streamingdienst. Netflix is ook op het eigen scherm goed te bedienen en je hoeft de Sirius A alleen maar met een hdmi-kabel aan te tv te koppelen om hem direct te kunnen gebruiken. Ook muziek via bv Spotify is prettig af te spelen. Nu is wel prettig dat de Sirius A zo klein is, want het stoort niet in het zicht als er een klein apparaatje naast de tv ligt. In het verleden kreeg ik wel eens scheve ogen als ik de laptop aan de tv koppelde en deze na een film liet staan. De Sirius valt naast de afstandsbediening nauwelijks op.

© PXimport

De 3e testweek heb ik gebruikt om de Sirius A als muziekcomputer en midicontroller te testen.

Midicontroller

Ik gebruik diverse muzieksoftware waarbij ik een midi keyboard aan een pc hang of de pc gebruik om een keyboard of soundmodule aan te sturen. Veel keyboards of soundmodules hebben een usb en kunnen direct op de Sirius A worden aangesloten.

Als enthousiast amateur pianist/toetsenist bij een bigband maak ik gebruik van een digitale stagepiano, een midi keyboard en een soundmodule. De software die ik gebruik is o.a. Ableton (hiermee kan ik met een keyboard de pc aansturen om geluiden te produceren), Sibelius (waarmee ik partijen kan inspelen om notenschrift te krijgen) en een midispeler (om midifiles terug te sturen naar een keyboard en het keyboard of soundmodule het muziekstuk te laten spelen.

© PXimport

Van keyboard naar Sirius

Voor het gebruik van software zoals Ableton en Sibelius merk ik dat het scherm te klein is om dit te kunnen bedienen. Aangesloten op een monitor werkt het prima. Bij Sibelius maakt dat niet uit, want dit gebruik ik bij uitstek thuis.

Ableton gebruik ik echter live. De Sirius A zou met name fijn zijn bij live gebruik vanwege de geringe afmeting wat het vervoer makkelijk maakt en mogelijk maakt dit direct bij de toetsen onder handbereik te plaatsen. Door het 6 inch scherm en de schermopbouw van Ableton is het voor mij vrijwel niet mogelijk dit te bedienen. Verder is het programma kennelijk dermate zwaar (met name als er meerdere geluiden gegenereerd moeten worden) dat er wat vertraging optreedt bij het gebruik.

Van Sirius naar keyboard

Als ik uitga van een midi bestand met bv drums, bas, gitaar e.d. en ik wil live meespelen op bv piano, dan is de Sirius een prima partner. Door het formaat verwerft hij zich een plek direct boven mijn toetsen naast de andere bedieningsknoppen, zodat ik de Sirius direct kan bedienen is. Ik moet niet vergeten het scherm zo in te stellen dat hij aan blijft (ook op de batterij), omdat ik anders tijdens het spelen geen handen vrij heb om het scherm van de Sirius weer te activeren.

© PXimport

Conclusie

De Sirius is voor mij in de testperiode naar voren gekomen als bijzonder apparaat met een geheel eigen plek tussen pc’s, tablets, laptops en smartphones. Jammer is dat het scherm wat klein is en de batterij niet lang mee gaat. Bij de wens om op diverse werkplekken een pc voorhanden te hebben en liefst zo klein dat hij in je zak pas, dan is de Sirius een perfect keuze.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000