Windows Defender krijgt blokkeerlijst voor drivers

Windows Defender krijgt blokkeerlijst voor drivers

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 maart 2022 - 05:25

Aangepast: 20 september 2022 - 07:59

Windows Defender is onlangs uitgerust met een functionaliteit die Microsoft Vulnerable Driver Blocklist genoemd wordt: een blokkeerlijst voor drivers.

Windows Defender krijgt blokkeerlijst voor drivers

Microsoft Vulnerable Driver Blocklist is onderdeel van het Windows Defender-onderdeel binnen de beveiligingsinstellingen tegen Windows 10 en Windows 11. De optie beschermt gebruikers van malafide drivers. Dat laat David Weston zien op Twitter. Weston is bij Microsoft onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van het besturingssysteem.

Windows krijgt driverblokkeerlijst

Onlangs schreef Microsoft nog een blog over de nieuwe optie op haar eigen website. Daar legt het bedrijf uit hoe de driverblokkeerlijst de computer van de gebruiker beschermt. De beschermlaag kijkt naar een aantal zaken.

Zo houdt het systeem rekening met bekende bedreigingen. Denk dan aan mogelijkheden waarmee kwaadwillenden bepaalde privileges kunnen misbruiken in de Windows-kernel. Ook wordt er goed gelet op malware (en het gedrag dat bij dergelijke software hoort) en certificaten die gebruikt worden voor malware. Tot slot wordt er ook gekeken naar gedrag die niet per se kwaadwillend is, maar die wel kan leiden tot het exploiteren van privileges.

Microsoft werkt hiervoor samen met verschillende partners. Houdt er overigens rekening mee dat niet iedereen toegang krijgt tot de gloednieuwe functionaliteit. De Windows Defender Application Control, waar de blokkeerlijst onderdeel van is, is namelijk niet beschikbaar voor alle versies van Windows.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000