Twee nieuwe abonnementsdiensten voor e-boeks in Nederland gelanceerd

© CIDimport

Twee nieuwe abonnementsdiensten voor e-boeks in Nederland gelanceerd

Geplaatst: 15 maart 2016 - 09:57

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:23

Redactie ID.nl

Nu we allemaal massaal aan Netflix en Spotify zijn begonnen kan een fatsoenlijke dienst voor e-boeken ook niet ontbreken. Binnenkort beginnen er twee nieuwe abonnementsdiensten in Nederland, waarmee je voor een vast bedrag per maand digitale boeken kunt 'huren'.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het gaat om twee internationale diensten die al wel in andere landen beschikbaar zijn, maar nu ook naar Nederland komen.

Soortgelijke diensten

Het gaat om de diensten Mofibo, dat ruim 20.000 boeken aanbiedt en apps heeft voor verschillende apparaten, en Bookmate dat een soortgelijke dienst aanbiedt. Beide diensten kosten € 9,99, maar zijn de eerste maand gratis te gebruiken.

Apps

Nadat gebruikers zich hebben aangemeld, kunnen ze onbeperkt door de bibliotheek van de uitgever zoeken naar een boek. Dat kan in apps voor zowel Android en iOS, als door het downloaden van een .epub-bestand dat op e-readers te zetten is.

Moeilijke markt

Hoewel diensten als Spotify en Netflix in Nederland erg populair zijn, wil het met de abonnementsdiensten op boeken maar niet vlotten. Dat komt deels door het gecompliceerde verdienmodel waar uitgevers mee worstelen. Zo worden uitgevers slechts betaald wanneer iemand een boek daadwerkelijk leest. Opvallender is dat de uitgevers betaald worden naar hoe ver een lezer in een boek komt. Als die de helft van een boek lezen, krijgt de uitgever de helft van het bedrag betaald.

Bovendien lijkt het erop dat Nederlandse lezers niet erg geïnteresseerd zijn in een abonnementsdienst voor boeken. Er werden al eerder dergelijke initiatieven opgestart, maar die waren niet heel erg succesvol.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten